poniedziałek, 8 grudnia 2014

KRANTZ Z DAKTYLOWĄ CZEKOLADĄ







Zimowe święta to czas zbliżający do siebie ludzi. Tak było od zawsze. Łatwo to zauważyć po potrawach na wigilijnym stole. Znajdą się tam nie tylko potrawy tradycyjne i polskie, ale takie które znajdziemy w książkach kucharskich z całego świata. Nie ma wigilijnego stołu bez chałki, coraz częściej na stole znajdziemy hummus, pasztety z indyjskimi mieszankami przypraw i wymyślne ciasta. No właśnie, bo ile domów w Polsce tle przepisów na makowiec, albo kolorowe keksy kryjące w sobie bakalie z odległych krajów.

Dlatego kolejnym ciastem proponowanym przeze mnie na Wasze święta, oraz zimowe wieczory jest czekoladowy krantz. Krantz to zawijane słodkie ciasto drożdżowe -duma kuchni Żydów aszkenazyjskich. Farsz może być różny, ale w święta watro stawić na dużo słodkości i bogactwo. Oryginalnie plecionkę wypełnia czekolada. Tym razem zamiast po gotowy produkt sięgnęłam po domowy rodzaj czekolady na bazie daktyli. Zamiast wanilii, dodałam kardamonu. Czekolada ma bardziej orientalny smak. Idealnie sprawdziła się nie tylko jako krem do naleśnikach, ale w wypiekach.
Zachęcać chyba nie trzeba.


Składniki:

450g mąki pszennej  + do posypania blatu

1 kubek ciepłego mleka roślinnego lub wody

2 łyżki syropu z agawy

30g świeżych drożdży

3 łyżki stołowe oleju lub roztopionej margaryny roślinnej
szklanka kremu daktylowego 
garść orzechów włoskich lub pekan
♥ Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. 
 
♥ Dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostaw ciasto na 20 minut.
 
♥ Następnie pognieć chwilę ciasto i rozwałkuj je na placek grubości około 5-6mm.

♥ Przygotowany krem daktylowy rozprowadź po całej powierzchni ciasta. 
♥ Orzechy rozkrusz w dłoniach i posyp ciasto. 
♥ Ciasto zwiń w rulon i przenieś na papier do pieczenia. Będzie potem łatwiej przenieś warkocz do formy.

♥ Odetnij piętki, w tych miejscach może nie być kremu, ale to nie jest obowiązkowe.

♥ Przetnij na pół wzdłuż długości. 

♥ Zawiń 1 lub 2 razy jak warkocz i przenieś do foremki. 

Przykryj ściereczka i zostaw na 30 minut. 

♥ Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175stopni przecz 30-40 minut.




 

10 komentarzy:

  1. hej :) do jakiej foremki należy przenieść ciasto po zapleceniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, najlepiej do podłużnej keksówki takiej co ma minimum 30ch. To zależy od tego jak się rozwałkuje ciasto i jaki długi wyjdzie warkocz :)

      Usuń
  2. Nie tylko w przekroju wygląda obłędnie :D koniecznie musimy zrobić ten krem daktylowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo atrakcyjnie! I te obrazki instruktażowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny instruktaż jak go skręcić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam jakiś czas temu, obłędnie pyszny! Zamiast orzechów włoskich dałam lekko podprażone migdały. Cudny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! https://instagram.com/p/7xp8_AGNUQ/
    To moja pierwsza potyczka z ciastem drożdżowym, ale chyba dobrze sobie poradziłam. Spróbowałam i ciasto jest prze przepyszne! Dziękuję ci za ten przepis (i za pomysł z kremem czekoladowym z daktyli, MNIAM!!).

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i wyszedł super smaczny, czekolada daktylowa mistrz! tylko u Ciebie na zdjęciu krantz wygląda na taki mięciutki i puszysty a mój wyszedł trochę jak ciasto na pizzę, taki twardawy... tak miało być czy średnia ze mnie kucharka? :-)

    OdpowiedzUsuń