poniedziałek, 29 grudnia 2014

MONKEY BREAD. SŁODKI BAOBAB. DROŻDZOWE CIASTO Z CYNAMONEM I SYROPEM KLONOWYM.






Monky bread, puzzle bread, sticky bread, African cake, golden crown, pinch-me cake, pluck-it cake, bubbleloaf... to wszystkie angielskie nazwy specyficznego drożdżowego wypieku. Wszystkie nawiązują do  jego wyglądu ciasta. Ciasto bowiem przypomina  owoce baobabu, zlepione i przylegające do siebie okrągłe kształty.  

Słodki Baobab, bo tak nazwałam sobie ten wypiek, spełnia wszystkie cechy dla mnie idealnej słodkości.  Jest miękkie, turbo słodkie i bezwstydnie lepi się do palców. 
Jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Podaje się go głównie w porze śniadania, jako bardzo słodki dodatek do mocnej herbaty lub kawy. Monky bread odnalazł swoich wielbicieli również we Francji, tam Pain de Singe przygotowuje się z drobno posiekanymi jabłkami, które niespodziewanie wychodzą spod odrywanego, drożdżowego kawałka.

Mam nadzieję, że Słodki Baobab przyjmie się również  w Polsce. To bardzo proste drożdżowe ciasto o wspaniałym wyglądzie, cudnym aromacie i pysznym smaku. 

Kolejną niepodważalną zaletą Monky Bread jest to, że nie potrzeba go kroić! Okrągłe, zatopione w cynamonowym karmelu kawałki po prostu odrywa się od siebie.
Przysięgam, że o ostatnie kulki trzeba się bić!




Składniki:

450g mąki 500tki + do posypania blatu

1 kubek (300ml) ciepłego mleka roślinnego lub wody

2-3 łyżki syropu z agawy

30g świeżych drożdży
szczypta soli

3 łyżki stołowe oleju lub roztopionej margaryny roślinnej
1/2 szklanka brązowego cukru
parę łyżek oleju 
lub 
parę łyżek sosu klonowego



Przygotowanie:

❤ Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut.   

❤ Dodaj resztę mąki, sól i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Wyrabiaj przez chwilę. Zostaw ciasto na 10 minut pod przykryciem.

❤ Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 1- 1,5 cm.

❤ Nożem pokrój placek, dzieląc go na w miarę równe części. Tradycyjnie dzieli się je na około 50 części. 

❤ Każdy kwałek rolujemy w dłoniach na kulkę. 

❤ W misce mieszamy cukier z cynamonem. Są dwie wersje. 
Można dodać oleju, który połączy składniki i pozwoli by cukier przykleił się do ciasta. 
Jest też druga, szalona wersja. Do cukru z cynamonem dodajemy parę łyżek sosu klonowego lub syropu z agawy. Obie wersje sprawią, że mieszanka przyklei  się do ciasta. Mieszamy.

❤ Każdą drożdżową kulkę dobrze obtaczamy w przygotowanej mieszance. 

❤ Kulki przekładamy do formy obłożonej papierem do pieczenia. Może być mała keksówka lub tortownica.

❤ Nie trzeba ich układać, niech nadadzą ciastu nieregularny kształt.

❤ Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym mieszku na 10-20 minut lub po prostu do czasu jak piekarnik się nagrzeje. 

❤ Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30-40 minut

38 komentarzy:

  1. jest świetne - wygląda genialnie, a smakiem pewnie jeszcze bardziej zachwyca! jak widzę, drożdże idealnie współpracują, bo ciacho pięknie wyrosło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedliśmy jeszcze ciepłe, już zostały resztki :D

      Usuń
  2. O rany, wygląda jakby zaraz miało wyjść z formy i wszystkich zjeść xD
    Ale na pewno jest przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Totalnie mnie to ciasto przechytrzyło, stanowczo wybrałam za mała formę :D

      Usuń
  3. Ale fantastycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, brzmi i wygląda nieziemsko! Chyba będę musiała dać jeszcze jedną szansę wegańskiemu drożdżowcowi, bo zrobiłam na razie raz i ciasto smakowało bardziej jak posłodzona zwykła bułka - dobre, ale niesatysfakcjonujące jako deser. Ta wersja wygląda na satysfakcjonującą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mam dwa pytania :)
    1. jak wyrabiać ciasto? ręcznie? jakąś drewnianą łychą? mikserem? nigdy mi drożdżowe ciasta nie wychodzą :(
    2. czy ciasto jest równie dobre na drugi dzień? czy może lepiej przyrządzić je w dzień podania (sylwester :D )?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Najlepiej wyrabiać ręcznie w dużej plastikowej misce lub warto pobawić się ciastem na blacie.
      2. Najlepsze jest jak jest lekko ciepłe, ale na drug dzień z kolei ciasto pokryte jest smaczną, słodką skorupką :)

      Usuń
  6. a czy można czymś zastąpić syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do samego ciasta? Cokolwiek co jest słodkie i obudzi drożdże :)

      Usuń
  7. O mamo! Zakochałam się w tym wypieku *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. jeny, jest po północy a ja teraz pragnę takiego ciacha...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny! Tak fotogeniczny, że szkoda zjadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super:) Wygląda jak chałka mojej babci, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas taki zawsze rozchodzi się jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo ciekawie !! Chyba zrobię coś takiego w najbliższych dniach. Myślisz, że gdybym zrobiła to w większej foremce to zatraci taką ciekawą strukturę :P? Boję się że jak bym włożyła to do zwykłej keksówki, to w piekarniku wyjdzie z niej na wszystkie strony :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej do większej. Mnie poniosło. Najlepiej przekładaj kuleczki do tortownicy tak oko 21cm średnicy. Kuli i tak urosną i będzie wyglądać bajecznie :)

      Usuń
  13. Ależ cudownie ono wygląda! Nie przepadam za drożdżowymi ciastami, ale to jest obłędne. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam i melduję, że PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia :) Lubię tutaj zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  16. Dwie godziny temu wyjęłam z pieca! Niebo w gębie!!! Dziękuję za rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy syrop z agawy można zastąpić miodem? Wiem, że traci on wszelkie właściwości w wysokiej temp. ale czy jego smak będzie tu pasował?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy to ciasto wyjdzie równie dobre w wersji bezglutenowej. Z użyciem mąki gryczanej, ryżowej lub jakiejkolwiek innej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Gotowanie to chemia, tu nie wystarczy podmienić składników. Szczególnie jeśli chodzi o mąki. Te bezglutenowe mają inną strukturę i wilgotność. Moje doświadczenie z bezglutenowym pieczeniem na drożdżach to masakra, ciasto wychodzi suche. Można ewentualnie kupić gotową mieszankę i spróbować. Trzeba też poświecić o wiele więcej czasu na wyrośnięcie ciasta.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałam, że będzie ciężko z bezglutenowością. No nic.

      Usuń
  19. mmmm- wskakuje ma listę "muszę to spróbować"

    OdpowiedzUsuń
  20. błąd nr jeden, nie przeczytałam komentarzy i użyłam mąki pszennej z pełnego przemiału..ciasto prawie nie wyrosło, chyba nawet po raz pierwszy wyszedł zakalec :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka z pełnego przemiany nadaje się głównie do pieczywa na zakwasie. To za ciężką mąka do słodyczy ;)
      Za drugim razem na pewno wyjdzie

      Usuń
    2. a można użyć mleka krowiego i oliwy z oliwek do tego przepisu?

      Usuń
  21. wypróbowane, zjedzone. kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zazwyczaj staram się jeść do momentu, w którym czuję się najedzona. Dzisiaj przeżarłam się tym pysznym ciastem, mimo że lekko mi się przypaliło (40min to za długo na mój piekarnik). Przepis ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszności! Zaczyna powoli znikać :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Genialny przepis, robię już któryś raz i za kazdym razem wychodzi. Tym razem dla testu zmieszałam mąkę pszenną z mąką jaglaną w proporcji 2:3 i także wyszło super. Ponieważ ćwiczę silną wolę i staram się nie zjadać całego ciasto na raz (a ochota jest wielka) jakieś podpowiedzi, zeby ciasto dłużej zachowało świeżość?

    OdpowiedzUsuń