środa, 10 grudnia 2014

PASZTET WARZYWNY Z POBULIONOWYCH JARZYN. KUCHENNY RECYKLING.






Czy często robicie domowy bulion? Mam nadzieję, że tak. To nie tylko zdrowie w płynie, ale ważny składnik  zup, sosów i gulaszy. To dzięki niemu potrawy nabierają głębokiego smaku. Bulion powinien gotować się tak długo, aż warzywa w nim zawarte stracą smak. 
Wiadomo, nie zawsze mamy czas i siłę na długie pilnowanie gotującego się wywaru. Co więc zrobić z warzywami, które zostały nam z gotowania, a nie straciły jeszcze swojego smaku? Jak użyć je bez wyrzutów sumienia, że wyrzucamy jeszcze jadalne produkty. Odpowiedz jest jedna i prosta- należny upiec warzywny pasztet!

Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na pasztety. Kojarzą się one głównie ze świętami i to w tedy lądują na naszych stolach. Ale nie zapominajmy, że pasztet to świetny dodatki nie tylko do kanapki, ale świetnie smakuje na ciepło, podgrzany na patelni z dodatkiem sosu grzybowego lub konfiturą.





Składniki:


dobrze odsączone bulionowe warzywa:
marchewki
pietruszki
seler
kawałek kapusty
1 świeża cebula 
1 ugotowana szklanka kaszy jaglanej lub ugotowanego amarantusa
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
garść słonecznika
parę suszonych pomidorów 
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
pieprz ziołowy
szczypta cynamonu
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka majaranku
1/2 łyżeczki tymianku
sól
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej



Przygotowania:

❤ Warzywa dobrze zblenduj na masę i przenieś do miski. 

❤ Dodaj ugotowaną kaszę i soczewicę. Podczas gotowania kaszy możesz wsypać do niej soczewicę, to zaoszczędzi czasu i brudnych garnków. 

❤ Zacznij mieszać masę. 

❤ W rondelku z dodatkiem oliwy zeszklij cebulkę. Dodaj ja do reszty składników.

❤ Suszone pomidory pokrój i dodaj do masy. Możesz dodać też wędzoną śliwkę lub suszoną morele.

❤ Masę wymieszaj dłonią. Powinna być zwarta, ale dość wilgotna.

❤ Na koniec ciągle mieszając dodaj parę łyżek oleju. 

❤ Dopraw solą i pieprzem.

❤ Przenieś masę do keksówki i wyrównaj.

❤ Wierzch posyp ziarnami słoneczniczka, pestkami dyni lub przyozdób suszoną śliwką.

❤ Pasztet piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brzegi pasztetu powinny się zarumienić. 

❤ Pasztet przenieś w chłodne miejsce lub postaw na parapecie w kuchni. Przykryj ściereczką. Jedz następnego dnia, będzie o niebo lepszy!

 






12 komentarzy:

  1. Super pomysł, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pasztet to świetna sprawa :D czasem gotujemy bulion specjalnie aby z warzyw zrobić pasztet, a nie odwrotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki recykling to ja mogłabym uskuteczniać codziennie, świetny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przekonałam się już, że domowy warzywny pasztet jest genialny i mam ochotę zrobić to znowu z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrząc na kompozycję przypraw musiał być bardzo aromatyczny i prezentuje się super:) Szukam właśnie jakiejś inspiracji na wege - pasztet, bo ciągle robię z kilku przepisów na zmianę :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! Muszę w końcu zrobić ten swój pierwszy pasztet! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić skrobie ziemniaczaną?
    Ewentualne pominięcie jej coś zmieni?
    Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać łyżkę lub dwie innej mąki chodzi o to by dobrze połączyć składniki kie dy masa jest za rzadka. Ale jeśli dobrze zmiksujesz kasę i warzywa myślę że można ją pominąć.

      Usuń
  8. Pasztet jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zblendowac warzywa z soczewicą i kaszą zeby pasztet był gładki czy konsystencja się wtedy zepsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można w tedy pasztet będzie miał głądsza konsystencję. JEśli masa jest za rzadka dodaj 1-2 łyżki mąki

      Usuń