wtorek, 2 grudnia 2014

PRAWDZIWY BULION GRZYBOWY




W zimie, szczególnie podczas przygotowań do świąt, nie może zabraknąć prawdziwego bulionu grzybowego. Czy to będzie zupa, sos czy gulasz to dzięki niemu potrawa uzyska unikatowego, głębokiego smaku.
Wykonanie bulionu jest bardzo proste. Z wybranych warzyw należy uzyskać bardzo intensywny wywar. W bulionie rządzi zasada im więcej tym lepiej. Można dodać zielone części warzyw, liście pora, liście kalarepy lub kalafiora. Wszystko to co w wodzie puści soki. Do warzyw dodajemy grzyby. Im liczniejsze i różne tym lepiej. Niech to będą suszone prawdziwki, podgrzybki, ale i kurki. Jeśli znajdziesz świeże grzyby, również dodaj parę sztuk. Nie oszczędzaj na składnikach i użyj większego garnka.  Bulion gotuj długo na małym palniku. Jeśli jesteś w posiadaniu użyj wolnowaru. Kiedy cały dom pachnie bulionem grzybowym wiadomo, że nadchodzą święta. Dlatego dzisiaj podaje Wam swój przepis, by na wigilię wszystko było idealne i dopięty na ostatni guzik. 
Z bulionu warzywnego można przygotować postny żurek lub zupę grzybową.
Z tym wpisem zaczynam też przedświąteczne przepisy. Mam nadzieję, że ten bulion ale i kolejne moje receptury, będą dla Was inspirujące.









Składniki:

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 por
1/2 lub ćwiartka białej kapusty 
1/2 cukinii
10 plastrów suszonych grzybów (kurki, borowiki i podgrzybki)
4 pieczarki 
2 boczniaki
1/2 selera
kwaśne jabłko ze skórką
1 duża cebula lub 2 małe
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
3 jagody jałowca
łyżeczka lubczyku może być suszony
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka
liście jarmużu
1/2 szklanki wina białego (nie obowiązkowo)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy 
3L wody

Przygotowanie:

Cebulę w całości postaw na ogniu kuchenki. Skórka powinna się mocno przyrumienić, a nawet palić.

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do garnka. Dodaj cebulę.

Dodaj przyprawy. Czosnek zgnieć nożem i w całości, nie obrany dodaj do warzyw.

♥ Dodaj grzyby suszone oraz świeże.
 
Dodaj wino i wodę oraz sos sojowy

♥ Dodaj oliwę. 

Przykryj i postaw na małym ogniu.

Niech bulion delikatnie bulgocze przez 3-4 godziny.

Dobrze odcedź warzywa (możesz je potem użyć na pasztet)

Bulion jest gotowy do użycia.

Jeśli nie zużyjesz całości zamroź go w woreczkach do lodu.




 

7 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie, że ten bulion musi być cudowny np. do risotto :) Jak będę w domu, to muszę taki zrobić i pomrozić. Na studiach niestety dysponuję za małą, wiecznie przepełnioną zamrażarką :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! aż nabrałam ochoty na risotto z tym bulionem :) tak mroźno teraz, że najchętniej już bym go wypiła, prosto z kubka :D zapisuję i mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać przepis w najbliższym czasie :)

      Usuń
  2. Świetny przepis! musimy koniecznie wykonać taki bulion, na święta jest idealny :)
    Zawsze dodajemy po prostu suszone grzyby do różnych potraw ale z takim bulionem wszystko będzie dużo lepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa czy smakowałby mi, bo za grzybami nie przepadam... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam grzybowe dania ,a zupy szczególnie
    Ciekawa jestem tez reszty świątecznych dań czy wypieków

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł z takim esencjonalnym wywarem. Musze spróbować, bo grzybów mam ogromne ilości.

    OdpowiedzUsuń