piątek, 16 stycznia 2015

JAGLANICA- KASZA JAGLANA NA SŁONO. IDEALNA NA ŚNIADANIE.




Jaglanica- tak można nazwać ducha strzegącego lodówki lub mocny wiatr pędzący z północy. Również tak nazwiemy pewne danie idealne na śniadanie.

Lubicie tofucznicę? Czyli wegańską jajecznicę bez jajek? To świetnie się składa.
Nie znosicie tofu, a marzycie o ciepłym, pysznym, sycącym i lekkim śniadaniu na słono? no to jeszcze lepiej. Jaglanica to połączenie bezjajecznicy i kaszy jaglanej!

Mam dla Was przepis, który na stałe zagości w waszych stołach podczas śniadania. Osobiście bardzo lubię zajadać tofucznicę o rannych porach. Zawsze trzymam w lodówce kostkę na tzw. wszelki wypadek, lub parę w zamrażalniku by zawsze mieć tofu pod ręką. Ale łatwo sobie wyobrazić, że ja jako gapa roku czasem czegoś zapominam i tam pewnego ranka zapominałam również rozmrozić tofu na śniadanie. Niedługo główkowałam by wyrób seropodobny zamienić czymś innym, jak się okazało zdrowszym, lekkim, a równie sycącym. Kasza jaglana dobra do wszystkiego!



Składniki:

1/3 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka wody/mleka sojowego/ bulionu warzywnego
1 cebula
1-3 pieczarki
zielona cebulka
1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
2 łyżeczki płatków drożdżowych
szczypta cukru
pieprz
olej

ewentualnie
pomidor, boczniaki, kurki inne grzyby, cukinia, tempeh, tofu, szczypior...



Przygotowania:

❤ Kaszę zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. 

❤ Rozgrzej rondel z łyżką oleju. 

❤ Cebulę obierz i pokrój drobno lub w pióra. Wrzuć do rondla. 

❤ Pieczarkę umyj lub obierz i podkrój. Dodaj do cebuli.

❤ Smaż chwilę, aż cebula i pieczarki zmiękną. 

❤ Dodaj kaszę jaglaną. 

❤ Dodaj wodę, szczyptę cukru,sól i przykryj. Gotuj około 10minut na małym ogniu. Jeśli wody zabrakło i szybko odparowała dodaj jej więcej. Możesz też użyć mleka roślinnego.

❤ Kiedy kasza jest miękka, dopraw ją pieprzem i ewentualnie solą. Mieszaj.

❤ Dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj.

❤ Dodaj posiekaną zieloną cebulkę.

❤ Jedz na ciepło!




18 komentarzy:

  1. Robię często bardzo podobną, ale z pieczarkami nie próbowałam, bo jakoś mam uraz do prawdziwej jajecznicy z pieczarkami z dzieciństwa :P Jednak Twoja wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pieczarki nie są obowiązkowe, dodatki wybierasz sama ;-)

      Usuń
    2. Wiem i dlatego, ja często robię z cebulką, a czasem dodaję pomidora ;)

      Usuń
  2. jaaaa! tego mi było trzeba, w końcu śniadanie na słono <3 podobnie jak koleżanka powyzej, pieczarki również idą do wyrzucenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne, ale ja jednak rano potrzebuję więcej cukru ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna! - tak przyrządzonej jaglanki jeszcze nie jadłam, także z wielką przyjemnością zrobię - moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis! kocham jaglaną, ale jakoś mi się już znudziła w taki typowy sposób, a tutaj taki przepis pyszny :3
    zapraszam! http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. śniadanie, kolacja, obiad- dobra na każdą porę dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiełki pięknie wyglądają na tym daniu. Jesteśmy fankami tej kaszy ale raczej na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za kasza jaglana, Twoja wyglada smakowicie, moze sie na nia skusze.
    wegeewka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wyglada wspaniale! Jutro robię na śniadanie. Mam nadzieję, że bez czarnej soli i płatków drozdzowych tez będzie dobre.
    PS. Wspaniały blog, piękne zdjęcia. Będę korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam! Jest wyśmienita!! Naprawdę przypomina jajecznicę. Ciekawa jestem jak smakuje z czarną solą. Ja dałam zwyklą, oprócz tego biały pieprz i podsmażyłam cebulkę i pieczarki z drobno pokrojona marchewką, bo akurat miałam na zbyciu. Miodzio!
    Dziękuję Ci dobra kobieto za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja mam pytanie, bo się nie znam – do czego służą te płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nad tym zastanawiałam. W necie znalazłam następującą info: http://teatimeandwhiterabbits.blogspot.com/2013/09/weganski-parmezan-patki-drozdzowe.html :)))

      Usuń
  12. A czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną albo ryżem? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Płatki drożdżowe są źródłem smaku umami. Dają jajeczny, czasem serowy posmak, zależy od dania.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam, pyszności :) A od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki wędzonej papryki.

    OdpowiedzUsuń