niedziela, 24 maja 2015

JAGLANY SERNICZEK OREO. OOOOOO TAK!






Jest 24 maja. Weekend łzawej pogody, szarej ulicy i jedzenia na telefon. W takie dni, żal wychodzić na zewnątrz, żal gotować, szkoda w ogóle wychodzić z łóżka. Przyjacielem od serca staje się koc i łóżko. Lampka nocna służy i oświetla pokój jak promienie słońca. Nie ma takiej siły, która kazałaby mi zrobić coś konstruktywnego. 

Cała Polska dziś wybiera i głosuje za nowym prezydentem, a ja uwięziona przez (lenistwo) deszcz, nie jestem w stanie pojechać do rodzinnego domu, gdzie jestem wciąż zameldowana. I tak mija dzień; na leżeniu i zachciankach.

Zmobilizowałam się dziś tylko do jednego, do bajecznie prostego deseru. Jeśli też macie ochotę przygotować tempem żółwia coś słodkiego no to zachęcam.





duże opakowanie oreo 16 ciasteczek -2 do ozdoby
1 łyżka stołowa roślinnej margaryny*
1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżeczka soku z cytryny
około 1/2 szklanki mleka


* Zamiast margaryny możesz również wykorzystać olej kokosowy.


❤️ Przy pomocą nożyka oddziel krem od herbatników. Przenieś do różnych misek.

❤️ Herbatniki umieść w kielichu blendera, dodaj łyżkę margaryny i zmiksuj na masę. Możesz najpierw zmiksować same herbatniki, a potem w misce wmieszać tłuszcz.

❤️ Przygotuj formę (U mnie ring o średnicy 10cm.) np tortownice i obłóż jej dno oraz boki folią spożywczą. 
Większa tortownica sprawi, że z podanych proporcji wyjdzie jedna warstwa sernika.

❤️ Część ciasta z herbatników ułóż na dnie foremki i dociśnij.

❤️ Kaszę przepłucz wrzątkiem, a potem ugotuj z odrobiną soli i cukru.

❤️ Ugotowaną kaszę przenieś do kielicha blendera. Dodaj cytrynę, ziarenka wanilii i słodki syrop. Dodaj również krem z ciastek.

❤️ Zacznij miksować. Potrzebujemy gość gęsty krem, ale jeśli kasza jest za sucha dodaj trochę mleka sojowego. Miksuj na gładką konsystencję. 

❤️ Przełóż krem na przygotowany spód i wygładź.

❤️ Jeśli starczy herbatnikowej masy zrób 2 warstwy.  

❤️  Ozdób deser cisakami oreo.  

❤️ Przenieś "serniczek" do lodówki na około 30 minut. Wyciągnij z formy, osuń folię i zajadaj.


   

32 komentarze:

  1. wygląda tak, że odebrało mi mowę! mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłam ostatnio zdecydowanie za duuużo oreo, ale jak na to patrzę, mam ochotę na więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że nie lubię Oreo (chyba jako jedyna w wegańskiej społeczności), to przyznaję, że serniczek prezentuje się wspaniale! Po raz kolejny kasza jaglana pokazała, na co ją stać! Pięknie, pięknie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, muszę to napisać... ORGAZM *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. To oreo są wegańskie? Nawet nie wiedziałam o.O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie miałam pojęcia.

      Usuń
    2. Trzeba patrzeć na skald. Oryginalne z USA są wegan, te w Polsce w najgorszym wypadku mają śladowe ilości mleka...jak wszystko w Polsce ;)

      Usuń
  6. nie jestem fanką oreo, ale jak patrzę na Twojego pysznego jagielniczka to aż ślinka cieknie haha :D - cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! no to dzisiaj spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. omg :O wygląda #pysznie #yummy #foodporn

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam oreo. Odkąd gdzieś wyczytałam, ze są vegan trochę się uzależniłam. Ten serniczek to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten sernik jest najlepszym sernikiem jaki kiedykolwiek zrobiłem! Właśnie zajadam i chyba jestem w niebie

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo! Z pewnością będę go często robic. Pyszny, szybki i swietnie wyglada :)
    Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Syreny morskie hominidy istnieją naprawdę, mamy nagranie! całość na: ulubione.blutu.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Doładowanie do telefonu:

    http://mux1.pl/r/Dcdarmowedoladowanie

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy to ma byc szklanka sypkiej czy ugotowanej juz kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie sądziłam, że oreo jest wegańskie - a tu taka miła niespodzianka. Na pewno wypróbuję twojego przepisu, mam wielką ochotę na ten deser:P

    OdpowiedzUsuń
  16. podobno lecytyna sojowa nie jest weganska

    OdpowiedzUsuń
  17. podobno lecytyna sojowa nie jest weganska

    OdpowiedzUsuń
  18. czy naprawdę uważasz, że deszcz to wymówka na niepójście na wybory? Uwielbiam Twoje przepisy, ale, no sorry...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytaj ze zrozumieniem nie pójść na wybory a jechać do rodzinnego miasta gdzie jestem zameldowana.
      Wiec tak, wolalam zostać w ciepłym łóżku niż tluc się pociągiem, a potem wrzucić do urny pusta karte bo nikt nie był warty mojego poparcia.

      Usuń
    2. Czytaj ze zrozumieniem nie pójść na wybory a jechać do rodzinnego miasta gdzie jestem zameldowana.
      Wiec tak, wolalam zostać w ciepłym łóżku niż tluc się pociągiem, a potem wrzucić do urny pusta karte bo nikt nie był warty mojego poparcia.

      Usuń
    3. Czytaj ze zrozumieniem nie pójść na wybory a jechać do rodzinnego miasta gdzie jestem zameldowana.
      Wiec tak, wolalam zostać w ciepłym łóżku niż tluc się pociągiem, a potem wrzucić do urny pusta karte bo nikt nie był warty mojego poparcia.

      Usuń
  19. A Może Tak Pyszne ciasto z dodatkiem miodu spadziowego !

    Ciasto:
    3 szklanki* mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    125 g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego (używam domowego)

    Warstwa orzechowa:
    250g łuskanych orzechów włoskich
    75g masła albo margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka (750 ml)
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    200g masła

    zapraszam po pyszny miodek !
    http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/23-miod-spadziowy-900-ml.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może jakiś inny sposób autoreklamy?
      W mojej kuchni nie stosuję jajek,mleka śmietany, masła ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego w tym MIODU.
      Proszę nie komentować w taki sposób, następne komentarze zostaną usunięte.!

      Usuń
  20. o mateńko! zaraz sie rozplacze takie to piękne!!! :-)) rzucam wszystko i biegne po oreo! podziękowania i pokłony za ten przepis! :-)))) buziaki!! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. witam! mam pytanie jak należy zwiększyć proporcje składników, jeśli chcę zrobić torcik w tortownicy o średnicy 22 cm? pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń