sobota, 16 maja 2015

QUICHE Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPARAGAMI





Tarty to chyba najprostsze w przygotowaniu ciasta. Można przygotować je na zimno i ciepło. Co więcej, smakują równie dobrze w wersji słodkiej, owocowej jak i na słono- wytrawnie.

Quiche to francuska słona tarta. Oryginalnie jej wypełnienie stanowi mieszanka śmietany, jajek i warzyw. Jest bardzo popularna w całej Europie, jej wersje znajdziemy w co drugiej szanującej i modnej się knajpce- szczególnie w porze lunchu.
Ciekawostką jest, że ten francuski wypiek swoje korzenie w średniowiecznych Niemczech. Tak to tam wypiekano pierwsze küchen.

Kasza jaglana to idealne kemowe wypełnienie dla takiej tarty. Jako warzywny dodatek sięgnij po młodą cukinię, kalafiora, szpinak lub piękne zielone szparagi.






ciasto:
400g mąki
200g margaryny roślinnej
szczypta soli
parę łyżek zimnej wody

masa:

1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 mała czerwona cebula
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli kala namak
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatowej
świeże zioła: bazylia i oregano
czarny pieprz
sól 

wiązka zielonych szparagów

❤️ Na początek wypłucz kaszę we wrzątku, a następnie ugotuj ją na miękko z odrobiną soli i cukru.

❤️ Ugotowaną kaszę przenieś do kielicha blendera i zacznij miksować. Dodaj sok z cytryny. Cały czas miksuj dodaj trochę mleka by masą była lżejsza.

❤️ Przenieś masę do miski. Dodaj sól kala-namak, gałkę i posiekane drobno świeże zioła i bardzo drobno posiekaną cebulę.

❤️ Dopraw masę solą i pierzem.

❤️ Mąkę przesyp do miski. Dodaj sól i tłuszcz. Zacznij wyrabiać. Pod koniec dodaj wodę. 

❤️ Utocz z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 15 minut.

❤️ Ciasto rozwałkuj na placek grubości do 5mm. Przenieś do przygotowanej foremki. Dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta.

❤️ Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż kulkami do pieczenia albo fasolą.

❤️ Piecz około 15 minut w 170 stopniach. 

❤️ Przelej masę jaglaną do upieczonego spodu.

❤️ Wybierz młode zielone szparagi.

❤️ Złam każdego szparaga  w miejscu gdzie jest najbardziej łykowaty. Właściciel po zgięciu złamie się sam.

❤️ Smaż na patelni grillowej bądź normalniej przez 10 minut. Niech lekko zmiękną.

❤️ Układaj szparagi na quiche wg upodobań


        

10 komentarzy:

  1. "Küchen" to po niemiecku kuchnie. ;-) A ciasto to "Kuchen".
    A tarta wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna tarta! bardzo fajny pomysł z tym nadzieniem, właśnie zastanawiałam się z jakim można by zrobić szparagi, a tu proszę - mam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to dopiero apetyczny sposób na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta tarta aż krzyczy: "zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
  5. SKANDAL! Kto blokuje sprzedaż książki Wojciecha Sumlińskiego pt. Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego?, czytajcie więcej na: http://ulubione.blutu.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ja dobrze zrozumiałam, że całej tary już się nie zapieka, tylko samo ciasto, czy po prostu zabrakło tej informacji?

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślisz,że dobra też by wyszła z ciasta francuskiego? Mam akurat arkusz w lodówce, a nie mam składników na kruche.

    OdpowiedzUsuń
  8. Spokojnie, mniej roboty z ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń