poniedziałek, 18 maja 2015

WIOSENNY MAKARON Z BURAKIEM LIŚCIOWYM I ZIELONYM GROSZKIEM







Długi dzień, piękna pogoda i dużo słońca pchają do tego, by dzień spędzać na świeżym powietrzu. To na spacerach, wycieczkach, czy długich zakupach staramy się jak najwięcej czasu spędzić na zewnątrz. Dłuższy dzień również mobilizuje do pracy, teraz jakoś bardziej się chce i co więcej, w ciągu dnia zdążymy więcej zaplanować i zrobić. 
Kiedy więcej na głowie zdarza się, że i to co gotujemy jest bardziej kreatywne i szybkie. Więc jak się najeść, nasycić i nie stracić na wiosennym duchu? Makaron i sezonowe świeże warzywa są zawsze na tak!

Taki makaron wspaniale smakuje jako obiad, ale i sałatka na zimno. Zabierz go na lunch do pracy, albo na piknik!




porcja makaronu gryczanego lub innego (u mnie szpinakowy)
1 szklanka zielonego groszku
1 ząbek czosnku
sól morska
garść migdałów
olej

❤️ Makaron ugotuj na pół twardo.

❤️  Liście buraka umyj. Ułóż jeden na drugim, zwiń w rulon i posiekaj. 
 
❤️ Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju. Do tego typu dań bardzo sprawdzają się patelnie typu WOK. Są duże i najlepiej, kiedy są z tworzywa, które utrzymuje cierpło np. z powłoką granitową.

❤️ Na patelnie przenieś buraka. 

❤️ Dodaj posiekany ząbek czosnku. 

❤️ Smaż na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, dopóki liście nie stracą na objętości.

❤️ Dodaj zielony groszek. Niech nabierze temperatury. Mieszaj. 

❤️ Na koniec dodaj ugotowany makaron.

❤️ Dopraw solą. 

❤️ Migdały pokrój na mniejsze i posyp danie przed podaniem.



 





10 komentarzy:

  1. Jak patrze się na to danie to myślami jestem we Włoszech....:) Jest w nim wszystko co najlepsze: makaron, botwinka, czosnek i oliwa, a w sobotni wieczór dodam jeszcze do niego kieliszek wina!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! aż się zaczęłam cieszyć, że mam składniki :) teraz takie lekkie wiosenne potrawy jak najbardziej mile widziane :) a kolory zachwycają! co tu więcej pisać - nic dodać, nic ująć! :)
    dzięki za pokaz gotowania - to zabawne, bo akurat Tofu Tikka Masala próbowałam właśnie przed Veganmanią, z Twojego przepisu właśnie :) jest genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. SKANDAL! Kto blokuje sprzedaż książki Wojciecha Sumlińskiego pt. Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego?, czytajcie więcej na: http://ulubione.blutu.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pieknie! Ale wlasnie, groszek ma byc surowy czy moze byc z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brońcie bogowie z puszki. Ten mrożony jest okej :)

      Usuń