wtorek, 4 sierpnia 2015

AWOKADO FASZEROWANE POMIDORAMI I CIECIORKĄ






Bardzo proszę o wybaczenie, że ostatnio tak rzadko pojawiam się na blogu.
Proszę, przekupiłam Was tym oto faszerowanym awokado. Oby zostało mi wybaczone.
Chyba najgorsze (tak świadomie użyłam tego słowa) za mną. Wszystko upieczone i upichcone. Można siedzieć, nie jeść, pić zielone koktajle i pisać. 

Ale jak to w moim życiu bywa nic nie przychodzi łatwo. Zawsze jest czas na kryzys i łzy. Właśnie nadszedł ten czas. Padł mi komputer. Obecne upały zabiły mój zasilacz, co gorsza jestem w rozjazdach miedzy pracą i warsztatami. Dobrze, że cały mój mózg i WSZYSTKO mam na dysku zewnętrznym bo pewnie już by mnie zbierali z chodnika. Mam nadzieje, że wszystko dobrze się skończy. Potrzebuję wakacji.

Dlatego na poprawę nastroju swojego i waszego humoru przynoszę danie.
Z awokado bywa różnie, raz jest pierońsko drogie, innym razem można złapać fają okazję i kupić go za bezcen. Najtaniej kupić go w zimie. To w tedy zaczyna się jego sezon. Ale jak wyrazić sobie lato bez koktajlów, chłodników i innych przepisów z jego udziałem? Nie -da -się!

To tego przepisu przyda się odmiana o grubej skórce.
Można go zapiekać lub grillować. Awokado na ciepło jest cudowne!  Ma kremową konsystencję, która rozpływa się w ustach. 





3 duże pomidory ( jeśli nie ma sezonu uży 1 puszkę pomidorów)
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
parę listków bazylii
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek

♥ Pomidory umyj i pokrój w kostkę.

♥ Przenieś pomidory na rozgrzaną patelnię. Trzymaj na małym ogniu.

♥ Dodaj ugotowaną cieciorkę.

♥ Dodaj posiekany drobno czosnek.

♥ Dopraw solą i cukrem.

♥ Posiekaj bazylię i dodaj do sosu. 

♥ Gotuj na małym ogniu, aż duże kawałki pomidorów się rozpadną, a sos zgęstnieje. 

♥ Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. 

♥ Przy pomocy łyżeczki powiększ dziurkę po pestce. Resztę awokado użyj do koktajlu lub zjedz. 

♥ Obficie faszeruj każdą połową.

♥ Grilluj przez około 15-20 minut. (przykryj awokado kawałkiem folii)
Lub piecz w 170 stopniach przez również około 15-20 minut.




13 komentarzy:

  1. to danie prezentuje się wspaniale i aż dziw, że tak mało składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taki upał nie ma sensu za długo siedzieć przy garach ;)

      Usuń
  2. Z tym awokado faszerowanym to świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado jest pycha w każdej postaci:D

      Usuń
  3. Dobry pomysł na grilla wśród znajomych czy zwykłą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! Chętnie zjadłabym takie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj skorzystałam z tego przepisu (z małą modyfikacją :)) zrobiłam sobie na śniadanie :), przeważnie robiłam awokado zapekane z jajkem, bardzo miła odmiana , napisze krótko przepyszneeee . Bardzo dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham awokado! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Wygląda świetnie i do tego proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń