czwartek, 27 sierpnia 2015

IDEALNE POMIDOROWE BRUSCHETTY. LOVE !






Kiedy na kalendarzach zawita sierpień, moja dieta trochę zmienia swoje tory. 
Żywię  się głownie pomidorami, bo o tej porze kocham je najbardziej. 
W tedy jadam gęste zupy pomidorowe, faszeruje pomidory szpinakiem, robię świeże sosy z pomidorów . Taki czas trwa do późnej jesieni. 
Najbardziej w tym okresie lubię ranki i wieczory, kiedy swoją pomidorową obsesję mogę zaspokoić grzanką z pomidorami. 

Grzanka brzmi pospolicie, ale kiedy dodamy oliwy, natrzemy ją czosnkiem, a potem ułożymy na niej świeże posiekane pomidory z ziołami, wszytko zaczyna wyglądać inaczej. Taką polską grzankę można też inaczej nazwać, np po włosku- Bruschetta brzmi dumnie i kosmopolitycznie. W sekundę przenosimy się do ciepłej Italii, gdzie takie bruschetty zjada się cały rok. Nie warto zazdrościć włochom potrawy, o nie! Bo co jak co, ale gdzie rosną najlepsze pomidory jak nie u nas w Polsce? 

Dlatego zamiast zapraszać znajomych na polską zapiekankę lub grzankę wyślijcie smsa "wpadajcie na bruschetty!" 
Przyjdą wszyscy!

PS. 
Nie zapomnijcie natrzeć grzanek czosnkiem. To najważniejszy etap przygotowania bruschett! 





bagietka/czerstwy chleb wieloziarnisty/weka/chlebek włoski
2 pomidory malinowe lub bawole serca
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól
cukier
liście bazylii 
liście oregano
extra:
oliwki czarne lub zielone
kapary

♥ Pieczywo pokrój na kromki. 

♥ Nagrzej patelnię grillową/opiekacz/piekarnik.

♥ Kromki skrop oliwą z oliwek i opiekaj, aż z dwóch stron się zarumienią.

♥ Obierz ząbek czosnku i dobrze natrzyj grzanki. Im większy ząbek, tym łatwiej będzie się wcierać. 

♥ Pomidory umyj i posiekaj w drobną kostkę. Dopraw szczyptą cukru i soli.

♥ Możesz dodać również pokrojone oliwki i kapary. 

♥ Na każdej grzance ułóż łyżkę pomidorów.

♥ Całość posyp posiekanymi ziołami.

♥ Podawaj z oliwą, jakby ktoś jeszcze chciał się ubrudzić.

THERMOMIX

♥ Do urządzenia włóż pomidory oraz zioła. Siekaj przez 3 sekundy na 6 obrotach. 
Dopraw solą i cukrem. Przygotuj grzanki jak wyżej. 





8 komentarzy: