poniedziałek, 31 sierpnia 2015

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I CUKINII






Pomidor to taki społeczniak. Jest dobrym kumplem. Odnajduje się prawie w każdym towarzystwie. Każdy zna ekipę- pomidor z bazylią, ale takich przyjaźni jest wiele! Pomidor pasuję do cynamonu, czosnku. Pomidory lubią towarzystwo bakłażanów, podkręcają słodkość papryki. Chodzą na randki z miodem, szczyptą  cukru i ostrym pieprzem.
Latem i późną jesienią nie może zabraknąć ich obok cukinii. Stąd ta jakże oczywista w połączaniach i smaku zupa.












1 cebula
1-2 ząbków czosnku
listki bazylii
listki oregano
sól
pieprz
cukier
oliwa
około 2-3 szklanki wody

SPOSÓB 1
♥ Pomidory i cukinię umyj. Przenieś na blachę do pieczenia razem z czosnkiem. Cukinie Przenie na mniejsze kawałki np na ćwiartki. Piecz w 180 stopni przez około 20 minut.

♥ W Garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulkę.  Dodaj szczyptę soli i cukru.

♥ Duś przez około 10 minut i mieszaj od czasu do czasu.

♥ Dodaj upieczone warzywa. Dodaj powstały sos i czosnek.

♥ Dodaj sporo świeżych ziół: Bazyli i oregano (oregano może być suszone)

♥ Miksuj zupę na krem. Możesz dodaj trochę wody jeśli zupa jest za gęsta. 

♥Zmiksowaną zupe przetrzyj przez sitko pozbywając się tym samym pestek.

♥ Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB 2
♥ Do garnka nalej oliwy. Dodaj posiekaną cebule oraz drobno pokrojoną cukinię.  

♥ Duś przez około 10 minut.

♥ Dodaj pokrojone pomidory. 

♥ Dodaj czosnek i posiekane zioła. Duś kolejne 10-15 minut pod przykryciem i na małym ogniu.

♥ Zupę zmiksuj. Dodaj trochę wody i przetrzyj przez sitko.

♥  Dopraw solą i cukrem.



THERMOMIX

♥ Do naczynia przenieś obraną cebulę.  Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię. Zmiksuj ją 3 sekundy na 6 poziomie. 

♥ Dodaj 3 łyżki oleju oraz szczyptę cukru. Ustaw czas 20 minut, temperaturę 120 stopni oraz poziom 1. 

♥ Po tym czasie dodaj pomidory oraz czosnek. Poszatkuj 3 sekundy na 6 poziomie.

♥ Dodaj około szklankę wody. 

♥ Ustaw czas 10 minut, temperaturę 100 stopni i poziom 1.

♥ Kiedy zupa ostygnie, dodaj zioła i zmiksuj zupę na krem 10 sekunt 8 poziom.

♥ Przetrzyj zupę przez sitko. 

♥ Dopraw solą. 




18 komentarzy:

  1. Pycha!!!! fajnie napisalas o pomidorze "dobrym kumplu" hihi ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała konsystencja i ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wygląda! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny i prosty przepis na zupę, który z pewnością sprawdzi się na studiach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cukinia może być zarówno żółta jak i zielona? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, zupa jest przepyszna, maluch też zmiatał aż miło :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.

    OdpowiedzUsuń
  8. Matko, jaki wielki gar mi wyszedł!
    Robiłam sposobem drugim, bo nie mam ani piekarnika ani Thermomixu (a?). I jakoś chyba brak mi doświadczenia w kuchni, bo w zupie mi jakby czegoś brakuje. Smakuje jakoś "surowo". Chyba kwestia tego, że nie potrafię jej odpowiednio doprawić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja tą zupę robię w termolu co któryś dzień, bo mi rodzina żyć nie daje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis fajny, wlasnie robie, ale strasznie ciezko sie polapac w nim :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią bym wypróbowała tę zupę, ale jestem z natury bardziej zjadaczem tych gęstych zup z ziemniakami/ryżem. Kremów niezbyt próbowałam, bo po prostu kojarzą mi się z breją. Z czym taką zupę zjeść, by nie brakowało czegoś do pogryzienia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo jak ty :) Ja dodaję do zupy krem chrupki z ciecierzycy i jest pysznie :D

      Usuń
  12. Wyszła pyszna! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowe niebo w gębie! Dzięki :):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też wolę geste zupy, dlatego dałam czerwoną soczewicę. Jest bardzo sycąca :)

    OdpowiedzUsuń