niedziela, 27 września 2015

CUDOWNIE CIĄGNĄCY SIĘ SER... Z ZIEMNIAKA.








Są takie hity wegańskiego internetu jak sojonez, wielkie schabowe z Lokal Vegan Bistro, potem przyszedł czas na bezę z wody po cieciorce. Teraz jest czas na kolejny, czadowy kulinarny pomysł. 

Kto by pomyślał, że z ziemniaka i marchewki można przygotować coś tak zjawiskowego? No ja bym pomyślała, bo ziemniaki kocham. Myślę. że podobnie jak z kaszy jaglanej można z nich zrobić wszystko, nawet olej paliwowy, ale nikt jeszcze na to nie wpadł. 
Na szczęście, ktoś wpadł na taki pomysł jak przygotować z ziemniaków...serek!
Czy jest nagroda Nobla w dziedzinie świry kulinarne? 

A zaczęło się tak...
Dla nie których była to zwykła środa, dla mnie trochę inna bo byłam w Warszawie. Wieczorem odbywały się moje warsztaty, a potem miałam się spotkać z Elką z Dolce&Vegan. Ela przyszła na spotkanie trochę wcześniej i podglądała mnie podczas pracy. W jej oczach jednak widać było pewne niezidentyfikowane podniecenie, którym musiała się podzielić. No i tak moja fantazja poniosła mnie do tego- albo Elka kogoś kropnęła, albo wynalazła coś podobnego do radu. Z tym drugim się nie myliłam.

Nie minęło 5 minut po warsztatach.
- Stara! zrobiłam ser z ziemniaków! Popłaczesz się jak go spróbujesz!
Ten przepis obił mi się parę razy o oczy i uszy, ale jakoś nie zawracałam sobie nim głowy. Dopóki, dopóty Elka nie władowała mi do buzi łyżki, z już zastygniętym i czadowej konsystencji z serem.
Faktycznie łzy człowiekowi naszły do oczu. 
TO JEST ABSOLUTNIE PRZE PYSZNE! I JEST Z ZIEMNIAKA!

To nie tylko idealny dip do warzyw i konkurencja hummusu!
Taki serek można pomrozić by móc go pokroić.
To idealna sprawa na meksykańską quesadille. Tak już nigdy tortille nie będą Wam się rozwalać i ruszać we wszystkie strony na patelni.
To zmienia wszystko!
Czy jest coś nie możliwego!? Czy są jeszcze na świecie ludzie, którzy uważają , ze weganizm jest nudny?!
Kochani! My, roślinożercy jesteśmy po prostu szaaaaleeeniiiiii!!!


WERSJA 1
2-3 średnie ugotowane ziemniaki
1 ugotowana marchewka
parę łyżek wody lub bulionu warzywnego
1/4 szklanki oleju
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie jeśli nie macie to nic)
1/3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki *
1/2 łyżeczki zwykłej słodkiej  papryki w proszku*
1/2 łyżeczki cebuli w proszku (niekoniecznie)
sól do smaku


* lub 1 łyżeczka słodkiej papryki jeśli nie macie wędzonej

EDIT: 
Zamiast marchewki można dodać pieczonej dyni 
do smaku przyda się porządny chlust pasty chili SRIRACHA


WERSJA UPROSZCZONA RÓWNIE PYSZNA

2-3 średnie ugotowane ziemniaki
1 ugotowana marchewka
parę łyżek wody dla odpowiedniej konsystencji
3 łyżki zwykłego oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki cebuli w proszku (niekoniecznie)
pieprz do smaku
sól do smaku


♥ Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie poczyń z marchewką.

♥ Ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.

♥ Przenieś warzywa do kielicha blendera.

♥ Dodaj płatki drożdżowe, czosnek i przyprawy.

♥ Dodaj olej i zacznij miksować.

♥ Dodaj troszkę wody lub bulionu by miksowanie szło sprawniej. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 

♥ Spróbuj i dodaj sól do smaku. Jeśli chcesz by serek miał ostrzejszy smak dodaj ostrej papryki. 

♥ Spokojnie możesz eksperymentować z innymi przyprawami: kurkumą, wędzoną solą, kolorowym pieprzem. Ale na początek wypróbuj ten sprawdzony przepis

♥ Serek przelej do pojemniczka. Można jeść go od razu. 
Trzymaj w lodówce, po stężeniu można go rozsmarować np. na kanapce. Jeśli chcesz użyć do na pizzy, włóż kawałek sera do zamrażarnia. Po 10-15 minutach będzie można go trzeć na tarce lub kroić w plastry. 

THERMOMIX

♥ Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie poczyń z marchewką.

♥ Przenieś warzywa do urządzenia. Zalej wodą i dodaj soli. Ustaw czas 30 minut, temperaturę 110 i lekkie mieszanie. Sprawdzaj czy ziemniaki są miękkie, to zależy od odmiany ile się gotują. Potem odcedź warzywa. 

♥ Przenieś warzywa do kielicha.

♥ Dodaj płatki drożdżowe, czosnek i przyprawy.

♥ Dodaj olej i zacznij miksować 20 sekund przy 6 obrocie.

♥ Dodaj troszkę wody lub bulionu by miksowanie szło sprawniej. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 

♥ Spróbuj i dodaj sól do smaku. Jeśli chcesz by serek miał ostrzejszy smak dodaj ostrej papryki. 



120 komentarzy:

  1. uwielbiam, uwielbiam! z nachosami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda bosko! Właśnie najbardziej mi się skojarzyło z sosem do nachosów :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być sos do wszystkiego! <3 <3 <3 najlepiej smakuje jedzony...palcem ;)

      Usuń
  3. Wygląda tak mega smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ma kolor, muszę go zrobić , ja robię taki co podała matka Weganka(szkoda ,ze skasowała blog i wpisy na Wegedzieciaku :( ), tez z ziemniakami , cebuli , są tez te płatki drożdżowe oraz kefir z mleka roślinnego na grzybku tybetańskim , pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z grzybkiem to już więcej roboty jest. szczególnie, że ploty głoszą że nie jest wegański bo pozyskuje się go z mleka krowiego i bla bla bla...
      Ziemniaki rządzą! :D:DD:D:D

      Usuń
    2. margot, podzielisz się przepisem?

      PS: ja też nie mogę odżałować, że Matka Weganka zniknęła.

      Usuń
    3. Ten "ser" brzmi jak pasztet który widziałem w sklepie: Pasztet drobiowy o smaku łososia :) to że smakuje jak łosoś nie czyni go zrobionym z łososia. Tak samo ser jest z mleka a nie z ziemniaka o smaku sera. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ale genialne! Słyszałam coś już kiedyś o serze z ziemniaka, ale jakoś nie byłam pewna, czy na pewno mogłoby to "zadziałać" - jednak po tej rekomendacji nie będę już zwlekała z wypróbowaniem przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja też jakoś to kiedyś olałam, dopóki nie spróbowałam. Bo jest tak pyszne, że chce sie to dodawać do wszystkiego...poza kawą ;)

      Usuń
  6. Ja jestem typowy mięsożerca, ale ten przepis mnie bardzo zaciekawił i muszę przyznać, ze wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasada jest taka, nic co z ziemniaków nie może być nie smaczne. Albo wszystko co z ziemniaków jest kosmiczne;)

      Usuń
  7. Piona! Też uwielbiam ziemniaki! :D A ten ser... wow chyba nie wystarczy :D Czadowe!
    A co daje asafetyda? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne przepisy: z czosnkiem lub bez, czasem ludzie dodają suszonej cebuli lub podsmażanej. Asafetyda jest właśnie czosnkowo-cebulowa, dodaje tego smaczku + ułatwia trawienie ;-)

      Usuń
  8. czy mogę użyć coś zamiast płatków drożdżowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki tutaj odpowiedzialne są za smak, nie da się ich zamienić.
      Warto je zakupić, bo się przydają i...uzależniają trochę ;)

      Usuń
  9. Bez platkow drozdzowych to nie dziala!!!!!!!!!! Musza byc.Robilam ten sos z innego przepisu,idea jest boska:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O luuudzie! Przepis zapisany, robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś mi wyszło coś takiego jak zblendowałam ziemniaki, a chciałam puree :D

    OdpowiedzUsuń
  12. a te płatki trzeba jakoś przygotować, czy się sypie suche? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. już tyle o nim dobrego słyszałam, że w końcu sama muszę się za ten przepis zabrać! Tobie oczywiście wyszedł idealnie, nie mogło być przecież inaczej! :) choć sera nigdy za bardzo nie lubiłam, więc jako wegance mi go nie brakuje, to jakoś mam straszną ochotę na to by spróbować to cudo z ziemniaka, bo te jak i marchew akurat uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię Cie bardziej niż Martę Dymek mimo, iż Marta zrobiła dużo ale Ty jesteś taka prawdziwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie podsycała międzoblogerskiej rywalizacji, zwłaszcza, że Martę już spotykały z tego powodu przykrości.
      Sam przepis - świetny i pewnie udoskonalony, w tym tygodniu wypróbuję do arepitas. ;)

      Usuń
    2. Ludzie czsto porownuja mnie i Jadlonomie.Ale między mną a Marta nie ma żadnej rywalizacji! Jesteśmy inne każda sobie dobrze radzi i myślę, że obie robimy dobra robotę.
      Mnie też spotykają przykrości ale nie widzę sensu by on nich pisać.
      A z każdego miłego komantarza po prostu się ciesze

      Usuń
  15. Też słyszałam wcześniej o tym serze, ale nie zebrałam się aby zrobić. Jednak po takich pochwałach to już zrobić trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O bogowie... Ziemniory rządzą !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. jak zobaczylam tytuł wpadlam w zachwyt <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślałam, że hitem tego roku w mojej kuchni będzie pesto z zielonych szparagów, ale ten serosos jest po prostu genialny! Po prostu genialne!

    OdpowiedzUsuń
  19. nigdy nie przestaniesz mnie zachwycać :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Zastanawiam się właśnie, czy jakby tak połączyć zblendowane nerkowce z pieczoną cebulą,olejem, kurkumą, wędzoną papryką i płatkami drożdżowymi, i dorzucić na dokładkę agaru, to czy nie wyjdzie z tego ser taki do krojenia? Ktoś robił coś takiego? Nie mam ani agaru ani nerkowców, z ziemniora na pewno zrobię, ale zastanawiam się jak zrobić taki ser do krojenia? Już opanowałam produkcję twarożku z migdałów, a tego nie wiem... Ktoś coś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://readeat.pl/weganski-ser-z-nerkowcow/ to jeden z tego typu przepisòw, tylko weź pod uwagę że wychodzi tego całkiem sporo jeśli robisz tylko dla siebie, ja kiedyś zrobiłam a potem nie mogłam na to patrzeć po kilku dniach jedzenia go na każdy posiłek i musiałam wywalic ;)

      Usuń
  21. A czy musze dodac ten olej? Czy moge cos innego zamiast oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej daje tutaj konsystencję, bez oleju pewnie się uda, ale może zrobić się z tego pasta :/

      Usuń
    2. a jaki olej?? olj z oliwek czy kokosowy???

      Usuń
    3. a jaki olej?? olj z oliwek czy kokosowy???

      Usuń
  22. jejku, jejku, czyli po raz pierwszy od 10 miesiecy zjem pizze?

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda nieziemsko apetycznie, jak jakiś sos z cheddara. Nigdy bym nie uwierzyła, że to ziemniak :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Widziałam go już kilkukrotnie ale Twój to najcudowniejsze szaleństwo .... Już się nie mogę doczekać powrotu z pracy do domu i ZADZIAŁANIA :)

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja kupiłam płatki drożdżowe, które są kompletnie bez smaku. kto poleci sprawdzone płatki? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ekogram są smaczne i takie bardziej serowe właśnie,te słowackie czy czeskie mają smak jakby je mocno podpiekli i mi już za bardzo nie pasują.

      Usuń
  26. a co jakby dać batata zamiast ziemniaka? wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też bardzo interesuje, czy wyjdzie z batatem - jestem na diecie, na której ziemniaki odpadają!

      Usuń
    2. Ale batat to też ziemniak... -.-

      Usuń
  27. Zrobiłam bez asafetydy, a nawet bez płatków drożdżowych xD (miałam w pogotowiu bułę tartą, jeśli w tym chodzi o zagęszczanie), a I TAK wyszło idealnie!!! Siedzę w pracy i maczam w tym grissini, like a boss :D
    http://s5.postimg.org/6j91tsr1z/Clipboard01.jpg

    OdpowiedzUsuń
  28. Co prawda nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, ale ten przepis sprawił, że moje życie stało się smaczniejsze! Wielki ukłon w stronę pomysłowości roślinożerców <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Zawsze wiedziałam, że roślinożercy są mądrzejsi. Tylko oni mogli na coś takiego wpaść!

    OdpowiedzUsuń
  30. Zazwyczaj kupowałam ser z Violife, ale to przebija wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaka różnica czy dodam marchewkę czy dynię? Z czym lepiej?

    OdpowiedzUsuń
  32. Niedawno próbowałam zrobić zupę krem z ziemniaków ale zamiast szybko zmiksować troszkę się zagapiłam. Efekt? Otrzymałam ciągnącą, kleistą maź przypominającą kisiel... no cóż człowiek uczy się cały czas, wystarczy troszkę inwencji twórczej i z nieudanej zupy byłby pyszny ciągnący się ser :) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobilam, zrobilam I jest pycha :) Czeka na wieczor do nachosow :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobilam, zrobilam I jest pycha :) Czeka na wieczor do nachosow :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy to prawda,że wynalazczynią sojonezu jest niejaka Olga Smile (ponoć Polka)?Twierdzi na swoim blogu,że sojonez jest jej przepisem autorskim.

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam. Zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach w drodze do lodówki. Teraz mogę powiedzieć, że jadłam już wszystko. OSOM! iloveyou

    OdpowiedzUsuń
  37. można użyć oleju lnianego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj odradzałabym. Lniany jest bardzo intensywny w smaku, może zaszkodzić.

      Usuń
    2. to jaki olej polecasz? :)

      Usuń
    3. ja robiłam majonez z lnianym i nie zaszkodził... był i tak pyszny ;)

      Usuń
    4. A co sądzicie o oleju kokosowym?

      Usuń
  38. <3 !!!!!! niesamowicie smakuje! i bananie proste :DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  39. Wegan nerd, jesteś prawdziwą wegańską "nerdą" ;D. Ten ser jest tak pyszny, że aż trudno uwierzyć! Weganie - krejzole kochane, co ja bym bez Was zrobiła w tym moim miesozernym domu, z miesozernym mężem i córką. Miesozercy zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ae super! Zrobie do nachosow. A jaki ser na pizze?

    OdpowiedzUsuń
  41. Jesteś G E N I A L N A!!! Jestem ciekawa jak zareagują jutro moi goście (a raczej gościòwy).
    Dzięki Ci za ten przepis!
    Buziole ;*

    OdpowiedzUsuń
  42. To jest pyszne! I jakie proste w wykonaniu! Wielkie dzięki za ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  43. MAGIA!!!! Dziekujemy za przepyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda pysznie ale rażą te włosy na zdjęciach FUJ

    OdpowiedzUsuń
  45. jakie to dobre! od dzisiaj żywię się głównie serem z ziemniaka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Stara, NIEKTÓRYCH. Zainstaluj sobie jakiś słownik w przeglądarce, bo nie pierwszy tego typu błąd ;)
    Przepis wygląda fajnie i na pewno go wypróbuję, tylko dlaczego nazywać na siłę SEREM coś, co jest po prostu pastą?

    OdpowiedzUsuń
  47. Zanim doczytałyśmy, ze można użyć dyni to właśnie tak zrobiłyśmy xD PYCHOTKA!
    Nie miałyśmy wszystkich składników między innymi oleju (studenckie szafki świecą pustkami) ale wyszło przepysznie! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Hej. A jeżeli ktoś ma zakaz jedzenia drożdży, to co wtedy? :( Co za tym idzie płatków drożdżowych też nie mogę. Bez tego nie wyjdzie ten przepis? :(

    OdpowiedzUsuń
  49. Veganeczko Nerdeczko, napisałaś że olej najlepiej rzepakowy, ale ja nie używam zwykłego rafinowanego, a ten nierafinowany jest dość intensywny w smaku,, boję się, że zepsuje smak. Co robić?

    OdpowiedzUsuń
  50. Niechcący zrobiłam kiedyś coś podobnego, miksując gotowane ziemniaki blenderem w nadziei, że wyjdzie mi z tego puree (głupia ja). Wyszedł ciągnący się krem, właśnie taki serek. Tylko nie przyszło mi do głowy, żeby podawać go jako ser. Świetny pomysł, zaraz go przygotuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  51. Zrobiłam do pizzy i koleżanka, która jest weganką powiedziała, że jest przepyszny :-) dziękuję za tak wspaniały przpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. powtórzę za tyloma osobami przede mną, le nie szkodzi: genialnie prosty i niesamowicie smaczny sos do wszystkiego!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Może jestem jakaś dziwna, ale ten "ser" smakuje bardziej jak masło orzechowe. .Po paru kęsach mdli mnie :( Czy zrobiłam coś nie tak? Może płatki złe. .Mam z firmy Anagram Zielonki

    OdpowiedzUsuń
  54. dzisiaj zrobiłam... przepadłam, coś czuje, że płatki drożdżowe będę u mnie znikać dość szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Pycha :-) Przetestowałam :-) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  56. niesamowity przepis !!!! dzięki ! <3

    OdpowiedzUsuń
  57. Zrobilam dziś trochę inaczej - batat, marchewka i uduszona cebula. Plus platki, oczywiscie. Smaczne calkiem, nie powiem, ale u mnie ma raczej konsystencję zwyklej pasty, nic się nie ciągnie i nie splywa z noza, jak na tych zdjęciach.. Polowę wsadzilam do zamrazalnika, siedzi juz chyba ponad godzinę i na razie jest tylko bardzo zimną pastą, pokroić, czy zetrzec się raczej nie da.. Czemu tak? czy ziemniak zrobi ten efekt, a batat nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zdecydowanie chodzi o ziemniaka i skronie ziemniaczana, która ma konsystencję kleju.

      Usuń
  58. Ziemniaczkowe marzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  59. umm po 40 minutach w zamrażarce nadal nie można go trzeć na tarce ani kroić... czy to dlatego bo dodałam oliwy zamiast oleju? o.o

    OdpowiedzUsuń
  60. ale czad...muszę spróbować do zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Jejku! Zrobiłam dzisiaj do pizzy topinamburowej i jest naprawdę NIESAMOWITY, zostało mi jeszcze na jutro na kanapki <3
    Też się jaram, że JEST Z ZIEMNIAKA I MARCHEWKI, takich łatwo dostępnych i tanich produktów :))))
    Dziękuję za cudny przepis,
    Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Właśnie skończyłam blendować :) Made my day!

    OdpowiedzUsuń
  63. Zrobiłam jak tylko kupiłam płatki drożdżowe :). Dla mnie pycha, chociaż za bardzo wyczuwalny czosnek (za drugim razem dałam o wiele mniej). Następnym razem chcę jeszcze spróbować zmiksować z przysmażoną cebulką :D. Smarowałam na kanapki, naleśników wytrawnych oraz jako sos do makaronu na ciepło :P. Sprawdza się wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  64. Kurcze ale to będzie super! Nie mam jednak platkow drozdzowych czy moge uzyc drozdzy w proszku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie nie! To dwie różne rzeczy. Płatki drożdżowe są nie aktywne. Znajdziesz je w każdym eko sklepie ;)

      Usuń
    2. "Nieaktywne" tez piszemy razem. Tyle osób zwraca Ci uwagę, że dużo przyjemniej czytałoby się ten blog, gdybyś przestała zlewać zasady interpunkcji lub poprosiła kogoś kompetentnego o pomoc w prowadzeniu bloga, a Ty dalej masz swój ojczysty język i swoich czytelników w głębokim poważaniu...

      Usuń
    3. Zjedz snickersa... :)

      Usuń
  65. Bardzo mnie zainteresował ten przepis ale chciałam jeszcze dopytać czy można czymś zastąpić płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  66. Mam identyczny garnuszek! A skąd się bierze płatki drożdżowe? Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  67. Obłęd, czysty obłęd. Czułam, że będzie dobre, ale ze aż tak... szał :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Kiedyś próbowałam coś podobnego i nie mogłam wyjść z podziwu, jak bardzo przypomina topiony ser! Ten przepis spadł mi z nieba :D jutro próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  69. Przed chwilą zrobiłam pierwszy raz w życiu ten przepis. Pyyycha! Nie mogłam przestać jeść ser łyżką z blendera :) dziękuję za przepis i na pewno będę z niego korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  70. TO JEST EPICKIE. Właśnie wstawiłam wegańskie mac'n'cheese z tym serem, po drodze wyjadłam prawie połowę. Nie przepadam za ziemniakami, ale to... To zmienia wszystko XD
    Jestem nowa w wegańskich potrawach, a Twój blog jest mega przydatny. Dziękuję! Uwielbiam Twoje przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  71. Połowę zjadłam prosto z blendera, PRÓBUJĄC W NIESKOŃCZONOŚĆ. Ziemniaki jako ser? Lepiej być nie może! Chociaż mój aż tak się nie ciągnie, może za mało oleju? Nie wiem, i tak jest pyszny i aż gały wyszły mi z orbity, kiedy zobaczyłam ten przepis. Gorące podziękowania od wieloletniej weganki, której wegańskie sery do dzisiaj nie wchodziły!

    OdpowiedzUsuń
  72. Odpowiedzi
    1. Agarem nie próbowałam, za to mąką z cieciorki albo kukurydzianą utwardza się zadowalajaco. Polecam kukurydzianą. Ta z cieciorki jest zbyt intensywna w smaku.

      Usuń
    2. Jutro będę testował. Na surowo ta mąkę? Jaka ilość będzie ok?

      Usuń
  73. Niestety płatków drożdżowych nie mogę, więc zrobiłam bez nich, dałam na pizzę bez wszystkiego i było super!

    OdpowiedzUsuń
  74. Urwało mi głowę! Ser nie ser przepysznych!

    OdpowiedzUsuń
  75. Matko... To jest absolutnie GENIALNE !!!

    OdpowiedzUsuń
  76. to jest genialne!!! (om wlasnie zdalam sobie sprawe ze wpis przede mna jest podobny!ahah) ale serio!az mi sie chce wyc ze cos tak prostego i zdrowszego moze zastapic ser!obosz!

    OdpowiedzUsuń
  77. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  78. Zrobiłam. Przestrzegam przed dodawaniem oleju rzepakowego nierafinowanego. Całkowicie zdominował smak. Inne oleje o intensywnym smaku pewnie działają podobnie, więc radzę użyć jakiegoś neutralnego, albo pominąć.

    OdpowiedzUsuń
  79. czy ugotowane warzywa wystudzić? czy blendować ciepłe?

    OdpowiedzUsuń
  80. Też jestem już po degustacji i jestem pod dużym wrażeniem :-)
    Dałam mniej oleju(mam obsesję na punkcie tłuszczu ;-)) Użyłam jakiegoś mieszanego oleju z pestek dyni. Warzywa miksowałam gdy trochę przestygły.
    Gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  81. Dziękuję! Popłakałam się ze szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  82. Dobry :) Dla mnie za dużo wędzonej papryki, ale to trzeba pod siebie doprawić. Tylko z tymi 10-15min w zamrażalniku się nie sprawdziło. Wsadziłam niewielką ilość zimnego sosu, a po godzinie dopiero zaczął zamarzać.

    OdpowiedzUsuń
  83. Cudownie wyglada ten ser :) A czy mozna dodac go zupy zamiast standardowego serka topionego?

    OdpowiedzUsuń
  84. ja nie zrezygnowałem nigdy z mięsa, chociaż nie jest też tak że jestem jakiś uzależniony od kurczaka (xD), ale odkąd zacząłem się interesować daniami wegańskimi to jestem pod wrażeniem smaków i pomysłowości. polecam każdemu serki wegańskie i w ogóle całą kuchnie z roślinek :P

    ps: balans i zrównoważona dieta jest najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  85. Umarlam i jestem w niebie! :D Biedaki miesozercy nie wiedza co traca.

    OdpowiedzUsuń