wtorek, 15 września 2015

POLSKO-WŁOSKA PIZZA Z SOSEM DYNIOWYM. BEZ DROŻDŻY.






Przepisów na idealną pizzę jest sporo. Jedni używają świeżych drożdży i mąki pszennej, inni sięgają po semolinę i drożdże suszone. A Włosi czasem nawet zapominają o drożdżach, a pizza wychodzi im wspaniale.
Ostatnio spędziłam parę dni w Wenecji. O samym mieście nie będę pisać, bo była by to powieść pełna ekscytacji i uwielbienia nad architekturą, sztuką i ludźmi. No właśnie dla tych ostatnich wracam do Włoch najchętniej. Włochy to kraj, w którym czuje się bezpieczna. To kraj pachnący pomidorami i miłością. Tutaj nie jestem wstanie się zgubić, nie wstydzę się odpowiedzieć uśmiechem do przechodnia, tutaj (co najważniejsze) nikt w restauracji nie patrzy na mnie krzywo jak jem rękoma i śmieje się  wniebogłosy.
To tutaj pomimo, że jestem turystką czuję się jak u siebie. 
Kocham wracać do Włoszech również dla kuchni, no bo BA! i nie trzeba pisać więcej. 
Będą w Wenecji miałam 2 misje: 
1 Biennale sztuki
2 Podpatrzeć pracę w kuchni i jeść z uwagą. 

No bo jak zrobić prawdziwą włoską pizze? 
Ja myślę, że już wiem. 

To nie plotka, ze włosi nie dodają do pizzy drożdży. Ale faktem jest, że wyrabiają ciasto bardzo starannie i długo. 

A więc mamy włoskie ciasto bez drożdży i sos, zupełnie inny niż ten tradycyjny. 
Inny bo polski przygotowany nie z pomidorów, a z dyni. Przecież mamy nie na sezon, a są przecież najlepsze tutaj, w Polsce.

Tak więc, jeśli wpadnie Ci do głowy pomysł na pizze,a w domu nie będzie drożdży teraz już wiesz, że do żaden problem czy wymówka.




250g mąki (najlepiej typ 0, 00 lub tortowa)
około 150 ml bardzo ciepłej wody (ale nie takiej która parzy ;) )
3-4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru

szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
szczypta cukru
sól do smaku

por
suszone pomidory
bakłażan
pomidory świeże
cukinia
grzyby
czarne oliwki
czerwona cebula
wegański ser

♥  Szczerze powiem, że moje robienie pizzy wygląda tak:
Do miski z wodą wlewam szklankę ciepłej wody. Dodaje sól i cukier. 
Powoli dosypuję mąkę, cały czas mieszając otwartą dłonią. Ilość na oko. Kiedy ciasto zaczyna się lepić do palców, zaczynam wyrabiać całą ręką. Dodaję oliwę. Nadal wyrabiam do uzyskania miękkiego, sprężystego ciasta. Jeśli czuje, że ciasto jest za miękkie i lepi się do blatu lub palców dodaję mąki. 
Na szklankę wody ilość mąki to około 250-350g.  Ale podane ilości są sprawdzone. Wyjdzie z nich jedna duża pizza lub 2 małe.

CIASTO:

♥ Do miski nalej wodę.

♥ Dodaj sól i cukier.

♥  Wsyp mąkę ciągle mieszając.

♥ Wyrabiaj. 

♥  Dodaj oliwę. 

♥  Wyrabiaj, aż uzyskasz miękkie, sprężyste ciasto. Tutaj trzeba się poświecić, wyrabiać min 15 minut, rzucać ciastem, wyżywać się. 

♥  Jeśli jest potrzeba dodaj mąki. 

♥ Ciasto rozciągnij (najlepiej nie wałkuj). Piecz na blaszce oproszoną mąką lub na kamieniu do pizzy. 

Sos:

♥  Dynie przekrój na ćwiartki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut.

♥ Upieczoną dynie przenieś do kielicha blendera. Jeśli używasz dyni odmiany hokaido nie trzeba zdejmować z niej skórki.

♥ Do dyni dodaj gałkę i tymianek. Zmiksuj całość na krem. 

♥ Dopraw solą i ewentualnie cukrem. 

PIZZA

♥ Piekarnik nagrzej na max.

♥ Ciasto rozciągnij (najlepiej nie wałkuj). Piecz na blaszce oproszoną mąką lub na kamieniu do pizzy. 

♥ Placek posmaruj sosem. Dodaj wybrane dodatki, podgrillowane warzywa, grzyby albo cokolwiek masz pod ręką i masz na to ochotę.

♥ Piecz, aż brzegi się zarumienią. 


THERMOMIX

♥ Do naczynia wlej wodę, dodaj sól, cukier, mąkę oraz oliwę. Wyrabiaj na interwale przez 3min.

♥ Wyciągnij ciasto i odłóż. 

♥ Dynie możesz najpierw tradycyjnie upiec i zmiksować lub pokrój na mniejsze kawałki. Przenieś do kielicha urządzenia. Zmiksuj 6 sek w 6. 

♥ Dodaj zioła, gałkę, sól i cukier. Ustaw temperaturę 120 stopni, czas 15 minut oraz poziom mieszania 0,5.

♥ Zmiksuj całość na krem 30 sekund w 6 obrotach.








15 komentarzy:

  1. domowa najlepsza!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis bardzo fajny, ale ten kilkudniowy pobyt zagranico sprawił, że zupełnie zapomniałaś jak pisać po polsku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie było problemu w restauracji żeby zamówić pizzę bez sera? Wiem, że są takie typowe włoskie bez sera, ale tak tylko pytam, bo planuję Włochy w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez żadnego problemu, dla nich to naturalne bowiem istnieje taka piza jak "marinara" z samym sosem, lub bianca czyli bez sosu i serów.
      Włochy są cudowne, miło się przekonasz, że w każdym sklepie jest tofu, mleko sojowe i inne rarytasy :))

      Usuń
  4. Wygląda ślicznie :D Fajnie że bez drożdży, bo akurat mąka (i woda) i sól zawsze są w domu, a drożdże nie i nigdy mi się nie chce iść do sklepu xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę trzeba wyrabiać by napowietrzyć ciasto, drożdze nie są potrzebne :))

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam sosu dyniowego na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj wieczorem miałam taką chcicę na pizzę a nie miałam drożdży ani sosu pomidorowego, nawet ketchupu a dynię akurat tak....i poszłam spać głodna :( bo trafiłam na Twój przepis dopiero dziś ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile i w jakiej temperaturze trzeba pizzę piec? I można od razu ze składnikami czy najpierw samo ciasto, a potem chwilę z całą resztą? :) Robiłam dzisiaj, co prawda z innymi składnikami i ciasto jest pyszne, ale wyszło mi trochę chrupiące, kruche, twarde.. jak nie ciasto na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ladnie to wyglada, tylko ze ja musialbym zastapic pomidora papryka czy czyms innym gdyz strasznie go nie lubie.

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie wstawiłam do piekarnika i tylko czekam aż się upiecze:D a samo puree z dyni jest tak dobre że mogłabym je wyjadać samo;)

    OdpowiedzUsuń