niedziela, 13 września 2015

SAŁATKA Z BAKŁAŻANÓW, POMIDORÓW Z TWAROŻKIEM ZIOŁOWYM



Jesień już goni i depcze po piętach. Długie i coraz chłodniejsze wieczory zapraszają pod koc. Tak już teraz budzi się we mnie sentymentalna dusza. Sentymentalna i smętna. 
Dlatego na potęgę staram się zapraszać resztki lata do swojej kuchni. Pomidory, zioła, bakłażany to to co obecnie jem najczęściej i łapie ostatnie promyki słońca ;) 






garść pomidorków
1/4 papryki czerwonej
opakowanie silken tofu/tofu naturalnego/ serka valsoia/ serka ryżowego 
sól
świeże zioła: mięta, bazylia, kolendra, pietruszka
sok z 1/2 cytryny
oliwa

♥ Młode bakłażany mają w sobie dość sporo goryczki. Przetnij je na połówkę i obficie posól. Zostaw na około 30 miut. Większe bakłażany pokrój na plastry lub w paski. Również posól i pozostaw na jakiś czas.

♥ Bakłażany smaż na oleju lub grilluj. Im bardziej przyrumienione wręcz spalone tym smaczniejsze. 


♥ Ułóż bakłażany na półmisku. Dodaj kolorowe pomidorki, serek ziołowy i całość posyp ziołami. 

♥ Dodaj posiekaną paprykę.

♥ Jedz na ciepło oraz na zimno.

♥ Podawaj z kaszą lub z ulubionym pieczywem.

Serek ziołowy

♥ Użyj gotowego serka ryżowego , miękkiego tofu lub innego roślinnego twarożku. Jeśli masz czas możesz przygotować do z mielonych migdałów lub innych orzechów lub słonecznika  
Ja użyłam włoskiego wegańskiego twarożku Strachicco wytwarzanego z kiełkującego ryżu. Niebawem będzie można go dostać TU
Jest też dostępny w każdym sklepie we Włoszech ;)

♥ Do miski przełóż serek. Dodaj bardzo dużo posiekanych ziół: miętę, bazylię i kolendrę. 

♥ Dodaj sok z 1/2 cytryny. Wymieszaj 

♥ Posól i dopieprz do smaku.

♥ Przy pomocy 2 łyżeczek formuj z masy "kluski" i połóż je na sałatce. 




8 komentarzy:

  1. Ta sałatka ma w sobie wszystko co uwielbiam , dodatkowo wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Same najlepsze warzywka :D Ale to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne małe bakłażany udało Ci się dostać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam widok cieknie mi ślinka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie wpadłam na pomysł połączenia bakłażanów z tofu. A to z pewnością dobry pomysł. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusi samą kolorystyką-a co dopiero w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie łączyłam tak tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń