piątek, 23 października 2015

PULPETY Z DYNI Z KUMINEM





 Jesień to idealna pora na gotowanie wegańskich smakołyków. To czas, kiedy sceptycznie nastawione do roślinnego gotowania osoby, mogą na własne kubki smakowe sprawdzić jak bogata jest spiżarnia weganki. To właśnie teraz Polska pokazuję co ją reprezentuje.

Myślę, że jeśli przechodzić na wegetarianizm lub odstawiać mięso z jadłospisu jesień to najlepsza pora roku. Inni powiedzą, że pewnie lato lub wiosna, ale to jesienią mamy dostęp do absolutnie wszystkiego. Teraz możemy kupić szpinak, zimowe odmiany jabłek i gruszek, a nawet malin. To czas na ziemniaki i inne bulwy korzenie, grzyby To czas cukinii, kabaczków, bakłażanów i dyń.

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można z niej przygotowywać zupy, sosy, przetwory i inne wspaniałe dania. 
Myślę, że od tej pory to właśnie dyni na blogu będzie najwięcej. 
Dziś przedstawiam coś pysznego nie tylko na weekend, ale idealnego do zabrania ze sobą do pracy.
Pulpety można wymieszać z sosem pomidorowym, wrzucić między pomidora w bułce, albo zjeść po prostu z kaszą. Są wspaniałe!



Składniki na około 12 pulpetów



1-2 garści bułki tartej/zmielonych płatków owsianych/ jęczmiennych
1 cebula
2-3 pomidory suszone
1/2 łyżeczki garam masali
1/3 łyżeczki papryki
sól do smaku
1 łyżka oleju + olej do smażenia


* najlepiej mięsistej typu hokaido lub piżmowa 

♥ Dynię przekrój na pół i upiecz do miękkość w 180-200 stopniach. Jeśli używasz dyni hokaido nie przejmuj się skórką jest ona jadalna i smaczna, a po upieczeniu zmięknie. Odstaw aż całkowicie się schłodzi <-- to ważne gorąca będzie miała w sobie więcej wody.

♥ Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj w kostkę. Podsmaż na patelni na rumiano.

♥ Dynię zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego, maszynki do mielenia bądź widelcem i dłonią. 

♥ Dodaj cebulkę oraz drobno posiekane pomidorki suszone oraz posiekany ząbek czosnku.

♥ Dodaj bułkę tartą i zacznij mieszać. Ciasto powinno mieć delikatną lepiącą się konsystencję. Zostaw na 5 minut by bułka/mąka wchłonęła wilgoć z dyni.

♥ Dodaj łyżkę oleju. Jeśli użyłaś/eś pomidorów z zalewy z zalewy nie dodawaj oleju.

♥ Dodaj przyprawy. Spróbuj by stwierdzić czy masa potrzebuje czegoś więcej.

♥ Dopraw solą do smaku.

♥ Rozgrzej patelnie z olejem (ok 1-1,5 cm) 

♥ Smaż na złoto.

♥ Podawaj jak lubisz!




20 komentarzy:

  1. Jaki świetny pomysł, akurat dynia, na którą mam ochotę i zapomniany bakłażan trafią jutro na mój talerz wraz z kaszą :) jesień, chociaż potrafi wyziębić, to rozpieszcza bogactwem owoców i warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się zdecydowanie z twoim komentarzem

      Usuń
  2. Co do jesiennego wegetarianizmu- zdecydowanie masz rację :D Teraz jest najlepsza pora, choć uważam, że warto być wege cały czas :D

    Pulpeciki podałaś w świetny sposób z chęcią spróbowałabym połączenia z bakłażanem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze pulpeciki na jesienny obiad :) pięknie podane, a smak pewnie zachwyca! <3 tak swoja drogą - talerz cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo musi się piec dynia aby być miękka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od dyni i pieca. Około 15-20 minut, najlepiej sprawdzać widelcem :))

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. :)

      Usuń
  5. Jeeeju!
    Kocham dynię bezgraniczną miłością, serio. Dodawałam ją do kotletów, ale tylko jako dodatkowy składnik, nie bazę.
    Chciałabym zjeść te pulpety ze spaghetti *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. zaskakujące , bardzo kuszące , smakowite wizualnie
    Alu masz świetne pomysły

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy garam masala to to samo co curry? Plus ja mam pomidor suszone ale już pokrojone, to ile by to było, 4-5 łyżek , czy ile gramów? Przepis wygląda smakowciie, musze się rozejrzeć za dyniami bo --zgrozo- w tym roku jeszcze nic z nich nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest to samo. Curry i Garam Masala to indyjskie mieszanki wielu przypraw, ale skład każdej z nich jest inny

      Usuń
  8. a jaka to jest mniej więcej porcja? znaczy - ile kuleczek wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Usmażyłam :) Są przepyszne. To ciekawe połączenie kwaśnego smaku suszonych pomidorów i kuminu. Jutro lecę po kolejną dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam te kuleczki. Zamiast bułki tartej dałam zmielone płatki owsiane. Masa była dość luźna, ale udało mi się je ulepić i usmażyć. Teraz mam pytanie, jakie one powinny być w środku, bo moje wyszły takie jakby niedopieczone i wilgotne? wstawiłam je teraz do piekarnika, żeby doszły w środku. Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. czy istnieje możliwość, żeby poza sezonem użyć mrożonej dyni?

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne! nawet moje mięsożerne dzieci rozsmakowały sie w dyni w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie spróbuje! :) Mam juz gotowe puree z dyni w słoikach, ile mniej więcej powinnam go użyć do przepisu? :) Szklanka będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń