niedziela, 7 lutego 2016

GULASZ Z CZARNĄ SOCZEWICĄ I BURAKIEM GOTOWANY Z SOKIEM Z BURAKA





Od kiedy mam wyciskarkę do soków, zastanawiam się w jak inaczej wykorzystać zrobiony sok jeśli nie do picia. Wydaje mi się, że kiedyś podobny przepis gdzieś widziałam. Więc nie odkryję ameryki dokrawając do gulaszu świeży sok z warzyw. Dziś jest to sok z buraka.

Ostatnio na blogu znaleźć można sporo przepisów z burakiem, i dobrze bo to zdrowe i ciekawe warzywo. 
Gulasz z buraka jest prosty, dodatek soczewicy sprawia, że potrawa jest sycąca i bogata w białko.

Możesz gulasz podać z kaszą, puree ziemniaczanym lub zjeść z pajdą żytniego chleba. 
To coś idealnego na chłodniejsze wieczory, które pomimo zaskakującej i nagłej wiosny, jeszcze się zdarzają. 

Jeśli masz ochotę na coś rozgrzewającego dopraw ten gulasz ostrą papryka i cynamonem, lub pozostaw w postaci wytrawnej tak jak zrobiłam ja. 

Zamiast świeżego soku z buraka można dodać zakwasu buraczanego. W takim wypadku nie dodaje się już octu. Smak będzie równie wspaniały, 




1 duża marchewka
1 czerwona cebula
2-4 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu jabłkowego/winnego
1/2L wody lub jasnego wywaru z warzyw
1 szklanka świeżego soku z buraków / 1 szklanka zakwasu buraczanego (w tedy nie dodajemy octu) 
sól
pieprz
natka pietruszki 
1 łyżka oliwy
1 łyżka maki kukurydzianej


❤  Soczewicę zalej wodą i zostaw na noc, możesz też zalać ją wrzątkiem i zostawić na min 1 godzinę.

❤ Przygotuj sok z buraka.

❤  Wszystkie warzywa umyj. 

❤ Marchewkę i buraka obierz i pokrój w podobnej wielkości kostkę.

❤ W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną w piórka cebulkę.

❤ Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, tymianek i rozmaryn.

❤ Smaż na małym ogniu około 3 minuty.

❤ Dodaj buraka. Duś przez około 10 minut.
 
❤ Zalej buraka bulionem. Trzymaj na małym ogniu przez około 20 minut.

❤ Dodaj ocet. 

❤ Dodaj marchewkę. Dodaję ją później gdyż w porównaniu z burakiem szybciej zrobi się miękka.

❤ Dodaj soczewicę.

❤ Niech całość gotuje się na małym ogniu, dopóki warzywa i soczewica nie zrobią się odpowiednio miękkie.

❤ Pod koniec gotowania dodaj sok z buraka. Pilnuj by całość się nie zagotowała gwałtownie.

❤ Dodaj  mąkę z kukurydzy, która lekko zagęści gulasz. Wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, aż gulasz nabierze temperatury.

❤ Dopraw solą i pieprzem do smaku.

❤ Podawaj z natką pietruszki i wybranymi dodatkami: puree, kaszą lub chlebem.







4 komentarze:

  1. Pyszny pomysł, a te zdjęcia są przewspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za kot :) i jaki smacznie wyglądający gulasz. Akurat czarna soczewica w szufladzie czeka. I ten talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jeść buraczki! :D Nigdy nie spotkałam się z pomysłem zrobienia z nimi gulaszu! Na pewno skorzystam z przepisu :)
    Świetnie robisz zdjęcia potraw :)

    OdpowiedzUsuń