czwartek, 25 lutego 2016

PODWÓJNY PUGGING CHIA Z SOKIEM Z BURAKA I MLEKIEM OWSIANYM




Przepis na podstawowy pudding z nasion chia cieszy się na blogu dużą popularnością.
To idealny deser lub śniadanie. Wykorzystując właściwości nasion chia warto poeksperymentować.

Tradycyjne pudding chia robi się na mleku roślinnym; migdałowym, kokosowym sojowym... ale przecież nasionka zachowują się identycznie w mleku co innych płynach. 

Dlatego postanowiłam tym razem sięgnąć po świeży wyciskany  sok. Musiał być zdrowy 
i mieć cudny kolor. To było proste. Zaraz sięgnęłam po buraki!





1 szklanka mleka owsianego
2 czubate łyżki stołowe nasion chia

1 szklanka świeżego soku z buraków (sok wyciśnięty z 3 dużych podłużnych buraków)

ew owoce lub bakalie do dekoracji



Przygotuj dwa słoiczki lub kubki. Do jednego nalej mleka do drugiego świeżego soku z buraka. 

♥ Do obu naczyń wsyp nasionka.
♥ Całość dobrze wymieszaj lub jeśli używasz słoików zakręć je i potrzep by wszystko się wymieszało. 
♥ Zostaw na 15 minut w lodówce lub chłodnym miejscu. Następnie powtórnie wymieszaj pudding. 
  Całość odstaw  na noc lub minimum 3-5h .
Wyciągnij puddingi.

♥ Przygotuj  jedno lub dwa czyste naczynia; miski lub wysokie szklanki.

♥ Rozlej puddingi warstwami.  
Dodaj ulubione owoce i zajadaj na dzień dobry! 







6 komentarzy:

  1. Buraczane chia? Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno wypróbuje przepis ! :)
    http://bythewaynd.blogspot.com/
    Zapraszam na mój nowy post o pielęgnacji włosów oraz sposób na szybki wzrost rzęs !!!!!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. dodałabym jeszcze do tego wiórki czekoladowe i miałabym wszystko co kocham w jednym deserze - burak, kokos i czekolada!

    zapraszam do siebie ;-D make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda superaście i napewno przepis wypróbuje

    OdpowiedzUsuń