poniedziałek, 7 marca 2016

ŚWIĄTECZNE CARPACCIO Z BURAKA Z WEGAŃSKIM PARMEZANEM








Bon dziorno!

Dziś coś z klasyki włoskiej. Trochę malarstwa i jedzenie.Nie wielu wie, że carpaccio to jedno z najmłodszych dań włoskich. Swoją historię zaczyna około 66 lat temu w Wenecji. Czyli nie tak dawno. Po raz pierwszy przygotował go Giuseppe Cipriani, ówczesny kucharz w popularnym do po dziś dzień Harry's Bar. Swoją nazwę danie zawdzięcza zamiłowaniu Giuseppe do malarstwa i temu, że w Wenecji właśnie wystawiano obrazy prawdziwego Carpaccia- malarza, dokumentalistę z Wenecji. 
Carpaccio to tradycyjnie płaty surowego mięsiwa, ale już dawno carpaccio podobnie jak tatara, podaje się na różne sposoby. Zachowując kolor dania i jego sposób podania zapraszam na carpaccio z buraka. Tradycyjnie podane z prostymi włoskimi dodatkami i bajecznym wegańskim parmezanem. 









2 buraki
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
garść rukoli lub innych sałat


 Carpaccio z buraka można przygotować z buraka pieczonego lub surowego. 
Kiedy sięgasz bo buraka, wcześniej nie poddawanego temperaturze i jest on twardy, należy pamiętać by jego plastry w carpaccio były naprawdę cienkie. Głównie dla tego, by całe danie wygodnie się jadło i podawało. 
Kiedy burak jest miękki , jego grubość nie koniecznie musi być cienka. 

❤ Kiedy decydujesz się na cienkie plastry najlepiej użyć do tego celu mandoliny czyli krajalnicy do warzyw. Powinna być ona bardzo ostra. Ja używam mandoliny firmy BENRINER .  Jest faktycznie ostra, więc przy jej używaniu trzeba zachwać ostrożność i nie śpieszyć się. 

❤ Buraka surowego lub upieczonego kroję na cienkie plastry. 

❤ Rozkładam na talerzu. 
Całość kropię z sokiem z cytryny, solę i pieprzę do smaku.

❤ W misce przygotowuję sałatę. Skrapiam ją resztką soku z cytryny, dodaję oliwę ii lekko solę. Mieszam rękoma.

❤ Sałatę układam na buraczanym carpaccio.

❤ Przy pomocy obieraczki do warzyw, obieram z sera duże wióry i układam na carpaccio.
 Na koniec całość kropię oliwą z oliwy.

❤ Carpaccio podaję od razu na stół lub przechowuję w chłodnym miejscu do przybycia gości. 




  


 

7 komentarzy:

  1. mniam ! :)
    http://bythewaynd.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skad wziasc taki weganski parmezan?

    OdpowiedzUsuń
  4. Skad wziasc taki weganski parmezan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest podklinkwany do sklepu vegepack, ale tez jest w urbanvegan i wegekoszyk.pl

      Usuń
  5. Świetne. Właśnie czegoś podobnego szukałam. A wegański parmezan np na www.pureveg.pl

    OdpowiedzUsuń