poniedziałek, 25 kwietnia 2016

CIASTO ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z PIANKAMI I CZEKOLADĄ. BEZGLUTENOWE


 


Nie mogę powiedzieć, że w weganizmie brakuje mi jakiś konkretnch smaków. Ale są takie chwile, kiedy czasem tęsknie za produktami, które kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem. Najczęściej są to słodycze. Nie trudno się tego domyślić. Czasem brakuję po prostu żelek, którymi dobrze jest się zapchać oglądając wieczorem horror, albo innymi nie uchodzących za zdrowe przekąskami. No tak, bo kto tak nie ma? Do pewnego czasu tęskniłam na marschmallowsami czyli słodkimi piankami, które w mig rozpuszczają się w ustach. Szczególnie, kiedy widzę zdjęcia gorącego kakao lub late z piankami, albo wymyślne ciastka na pinterscie, po prostu leci mi ślinka i łezka z oka.
Ale to już skończone, bo w weganizmie nie ma absolutnie nic niemożliwego!
Kiedy kupiłam paczkę wegańskich pianek, oczywiście zamiast ją wchłonąć całym ciałem postanowiłam je wykorzystać do słodkiego deseru. 
Tak, więc mamy podstawę: zdrowe i bezglutenowe ciasto ze słodkich batatów z wkładem w postaci pianek i czekolady. Jest rozpusta to kwadratu!


Wegańskie pianki kupicie tutaj:

http://www.urbanvegan.pl/cukierki-i-zelki/4093-pianki-waniliowe-75g-freedom-mallows-724120099422.html
http://www.urbanvegan.pl/cukierki-i-zelki/3422-pianki-marshmallows-283g-chicago-vegan-foods-897581000365.html

A DLA KRAKUSÓW LUBIĄCYCH SŁODYCZE MAM WARSZTATY!:

 


spód:
paczka bezglutenowych herbatników (120g) np te lub te lub inne
2 kopiate łyżki oleju kokosowego

masa:
1 duży banan
sok z 1/2 małej pomarańczy
4 łyżki mąki z ciecierzycy

1 tabliczka czekolady

❤ Bataty umyj i przekrój na pół. Wstaw do piekarnika i piecz je do miękkości. 180-190 stopni około 50 minut. Nakłuj widelcem, by sprawdzić czy są miękkie.

❤ Herbatniki zmiel w blenderze. Przesyp do miski i zmieszaj z olejem kokosowym.

❤ Przygotuj blachę do pieczenia. Wyściel ją papierem do pieczenia. Przesyp masą na spód i dobrze ubij i wyrównaj.

❤ Po upieczeniu bataty ostudź, a potem obierz ze skórki. Przenieś do miski.

❤ Dodaj sok z pomarańczy i banana.  Ubij na gładką masę lub użyj blendera. 

❤ Dodaj mąkę z cieciorki, cynamon i syrop klonowy dla smaku. Wymieszaj dobrze.

❤ Przelej na przygotowany spód.

❤ Piecz przez około 20 minut w 175-180 stopni.

❤ Na jeszcze ciepłe ciasto posyp pianki. Kiedy są duże przekrój je na połówki.  W cieple pianki się lekko roztopią i przykleją do ciasta.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę i polej nią ciasto.

❤ Krój i jedz, kiedy ciasto przestygnie. 



       

9 komentarzy:

  1. Oho, czyżby nowa moda na ciasto z batata? To kolejna wariacja na jego temat którą widzę w przeciągu ostatnich dwóch tygodni. W takim razie i ja będę musiała je wkrótce wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hohohoho! a ja właśnie miałam ochotę na jakieś zdrowe ciacho, z nieba mi spadasz!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! ostatnio pianki marshmallows były w mojej gorącej czekoladzie, bo na weganie przecież też się da, ale teraz czas na takie ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, warzywa w cieście to idealne połączenie ja dzisiaj zajadam się mieszanką marchwi i oleju kokosowego, na jutro właśnie znalazłem pomysł ! :-)

    OdpowiedzUsuń