poniedziałek, 2 maja 2016

WIOSENNA PASTA Z AWOKADO I ZIÓŁ



Miłośnicy i miłośniczki awkodado wiedzą, że ten owoc pasuje do wszystkiego. Nie potrzebuje wielu zachęt do tego, by być zjedzony. Lubi proste towarzystwo soku z cytryny i szczypty soli. Nie pogardzi na kanapce sąsiedztwem ogórka czy rzodkiewki, szczypioru i właściwie wszystko co świeże i zielone do niego pasuje. No właśnie, dlatego zamiast skrupulatnie siekać i kroić dodatki, a potem układać je na kanapce jak mozaikę, lepiej poszatkować je razem i wymieszać w jednej misce. O to to to!
Taka właśnie jest ta pomieszana i wiosenna pasta z awokado! Prosta i smaczna!




1 miękkie awokado
3-4 rzodkieweczki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
i inne zielone zioła  (bazylia, oregano, pietruszka, kolendra)
2 łyżeczki soku cytrynowego
sól (morska lub kala-namak)
pieprz




❤ Przygotuj miskę. 

❤ Awokado przetij na pół i przy pomocy łyżki przeneś cąły miąższ do miski. 



Nie blenduj tylko rozgnieć awokado widelcem.

❤ Wszystkie zioła wraz z rzodkiewkową posiekaj na drobno. Przenieś do miski.
  
❤ Dodaj sok z cytryny. Pastę wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

❤ Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Ale czuć wiosnę w tej paście! Gdyby nie to, że ostatnio mam problem z kupieniem fajnego awokado, to sama bym chętnie taką zrobiła. Jest tak kolorowa, że myślę, iż nawet domownicy, którzy nie lubią tego typu past by się pokusili o spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Bardzooo apetyczne :)
    Kocham awokado i w takiej wersji na pewno mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia! Jutro chyba przygotuję sobie taką pastę, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiła, jest po prostu pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. smakuje wyśmienicie! dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast kolendry mogę dodać pieprz młotkowany z kolendrą a zamiast tamtej soli zwykłą??? Proszę bardzo o odpowiedź bo wygląda super ale nie chcę ryzykować ;)

    OdpowiedzUsuń