czwartek, 25 sierpnia 2016

TOFUCZNICA Z POMIDORAMI




Też w sezonie jecie pomidory z wszystkim? Ja daję je do sosu-wiadomo, bo smakują najlepiej z makaronem. Oczywiście jadam je na śniadanie i kolację. Z pajda chleba albo świeżą  bułą smakują jak marzenie. Pomidory można faszerować, grillować, piec i dodawać do zupy, albo dusić. Smakują po prostu bajecznie!





1/2 małej cebuli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki)
liście bazylii ( u mnie grecka o drobnych listeczkach)
1 łyżeczka oleju
2 łyżki mleka roślinnego lub wody
pieprz


❤ Rozgrzej patelnie z olejem i dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz kurkumę. Wymieszaj.

❤ Tofu pokrusz w dłoniach lub przy pomocy widelca i wsyp na patelnię.

❤  Dodaj szczyptę soli oraz płatki drożdzowe.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Mniejsze wystarczy przekroić na pół.

❤ Mieszaj tak by duże kawałki tofu rozkruszyły się. Niech tofu nabierze żółtego koloru od kurkumy, a pomidory zmiękną  i nabiorą temperatury.

Jeśli tofucznica jest za sucha dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego.

Na koniec spróbuj i dopraw solą kala-namak (to ta jajeczna) i pieprzem

❤ Posyp świeżymi listkami bazylii.




7 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie to wygląda :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    O większości na pewno nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna bazylia! :) Bardzo kolorowe danie, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bazylia pieprzowa? Też w tym roku taką zasadziłam na balkonie. Śliczna jest☺ A tofucznica wygląda pysznie - zjadłabym taką na śniadanko i to że swoimi pomidrokami! Mniam😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką rolę odgrywają tu płatki drożdżowe? Tofucznica wyjdzie, jeśli ich nie dodam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie. Jak sie ma płatki to się je dodaje do wszystkiego :)😂😁😁

      Usuń