wtorek, 20 września 2016

JAMBALAYA Z SOJOWĄ KIEŁBASKĄ I Z DYNIĄ NA OSTRO!



Prawie każdy naród ma swoje tradycyjne  danie z ryżu. We Włoszech jedzą risotto, w Hiszpanii paelle. Dania z ryżu w krajach Azjatycki to oczywistość.
Ale na drugiej półkuli ziemi również ryż jest bardzo popularny. Zarówno w Ameryce łacińskie, okolicach Kuby, tropikalnych wysp. Tam gdzie ludność jest różnorodna i antropologicznie zmiksowana jest jedno danie, które każdy z narodów kreolskich uważa za swoje.
Tym daniem jest jambalaja. Brzmi jak tytuł piosenki, ale to proste i swojskie jedzenie. To proste danie którego podstawą jest ryż. W zależności od regionu do jambalaji dodaje się inne składniki;pomidory, paprykę i inne warzywa, a także owoce morza lub mięso.
Potrawa tak jak jej pochodzenie jest smakowo wymieszana. Powinna być zarówno słodka, co ostra z dodatkiem kwasowości od cytrusów.
To bardzo proste danie. Taki jedno-garnkowiec. Przygotujecie go w każdej chwili i z wszystkiego co akurat macie pod ręką.
Jeśli chcesz by danie było bardziej treściwsze zamiast sojowych kiełbasek dodaj tofu lub ugotowaną fasole lub groch.




1/4 dyni hokaido lub kawałek innej dyni lub cukinia
1 cebula
łodyga selera
parę kolorowych pomidorków
zielona cebulka
3 szklanki wody lub bulionu z warzyw
1 łyżeczka słodkiej papryki
1- 2 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
natka pietruszki lub kolendry
  sól
pieprz
parę łyżek oleju 
sok z 1/4 cytryny



❤ Rozgrzej dużą patelnię z olejem.

❤ Dodaj posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz słodką paprykę w proszku smaż około 2 minuty.

❤ Dodaj ryż i smaż kolejne parę minut, aż ryż zacznie robić się lekko szklisty.

❤ Warzywa umyj i pokrój  w podobnej wielkości kostkę. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdka nasienne. Dynia hokaido ma jadalną skórkę, która mięknie podczas obróbki, więc niema potrzeby jej obierać. Dynię o twardej skórce obierz.

❤ Do garnka wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj. Duś około 2 minuty.

❤ Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp ostrą paprykę oraz pokrojone kiełbaski sojowe. Smaż aż kiełbaski się zarumienią.

❤ Dodaj je do reszty składników w garnku.

❤ Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz wodę.

❤ Wszystko wymieszaj.

❤ Trzymaj na małym ogniu. Gotuj pod przykryciem aż ryż zmięknie.

❤ Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do dania. Wymieszaj.

❤ Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

❤ Polej sokiem z 1/4 cytryny. 

❤ Na koniec dodaj świeże pokrojone pomidorki oraz posiekaną zieloną cebulkę.





13 komentarzy:

  1. Zrobię coś w tym stylu :) W ogóle lubię dodawać surowego pomidora do gotowanych dań, taka szczypta świeżości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis <3 szkoda tylko że kiełbaski wegetariańskie, nie wegańskie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić na polsoję i juz będą weganskie 😉

      Usuń
    2. K2#$@#! faktycznie! już kasuję link :/

      Usuń
    3. na szczęście w UrbanVegan wszystko jesy 100% vegańskie http://www.urbanvegan.pl/kielbasy-i-parowki/4467-kielbasa-francuska-andouille-397g-tofurky-025583006041.html <3

      Usuń
    4. No, na tamtej stronie wprowadzają w błąd, bo jest w kategorii wegańskie :( Urban rządzi :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie 👌 muszę koniecznie zrobić! bez pomidorów ze względu na alergie, ale wydaje mi się, że mogę je zastąpić dużą ilością papryki 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. 1 szklanka ugotowanego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
  5. pomału chciałabym przejść na weganizm, może masz jakieś porady?
    świetny post!


    little-jay999.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie się wydaje,że papryka w proszku smażona razem z kiełaskami do ich zaruminienia to się spali.To samo przecier dodany do twardawego ryżu spowoduje,że ryżyk będzie się bardzo długo dogotowywał.

    OdpowiedzUsuń