czwartek, 1 września 2016

MAKARON Z PRAWDZIWKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHÓW NERKOWCA. PASTA DI FUNGI



To fakt, ostatnio na blogu rządzą makarony. To pewnie dlatego, że myślami jestem już na wakacjach we Włoszech. Bilety kupione. Planowanie rozpoczęte. Cieszę się, że kolejny rok odwiedzam Wenecjię, ale chyba najbardziej cieszę się z powrotu do Orvieto. To tam bym chciała znaleźć swój dom. Dom? A no tak może nie wiecie, intensywnie wydaję pieniądze na wszelkiego rodzaju loterię bo postanowiłam, że jak nie zamieszam w kraju, "gdzie docelowo miałam się urodzić, ale coś nie wyszło", to padnę smutnym trupem. Więc trzymajcie ksiuku bym za powiedzmy 5 lat nadawała z Umbrii.
Myślę, marzę i jem pastę.

Siedzimy na tarasie, przy chlebie, szerze oaz winie,  i oczekujemy nadejścia nowej epoki

W pierwszy dzień września mam dla was prosty przepis. Prosty w wykonaniu i smaku. Ale ten smak zachwyci każdego, kto tak jak ja, kocha grzyby. Danie
z prawdziwkami przypomina, że niebawem zbliża się jesień. Przecież należy suszyć grzyby na zimę! Prawdziwek udowadnia również że wciąż można cieszyć się pogodą i resztkami słonecznego lata. To danie zatrzymuje w czasie. Bo przecież nic lepiej nie smakuję jak makaron z lekko usmażonymi prawdziwkami w wrześniowe słoneczne południe. Warto się wyciszyć i nacieszyć smakiem i pogodą.


Czy może być coś cudowniejszego niż pieszczota słońca albo syk ekspresu Faema, kiedy ulubiony barista pociąga za dźwignie, żeby przygotować potrójną porcję espresso, ciemnego i gęstego niczym gorąca melasa?
I czy jest coś fantastyczniejszego od pizzy o godzinie dziesiątej, kiedy całe miasto domaga się jej dawki, owiniętej w papier, cieplej przyprawionej rozmarynem i chrupkiej od morskiej soli? 

 Marlena de Blasi Tysiąc dni w Orvieto








3-5 grzybów prawdziwków
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
bazylia

sos:
sok z 1/2 cytryny
woda lub mleko roślinne do rozcieńczenia sosu
sól

 SOS

❤ Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw na 1-2 godziny. Odcedź je i zacznij miksować. Dodaj płatki drożdżowe i sok z cytryny. By uzyskać odpowiednią konsystencję dodawaj wody lub mleka. Miech sos będzie  gesty o jednolitej konsystencji. Dopraw solą.

Makaron i grzyby

❤ Grzyby oczyść przy pomocy nożyka i pędzla z igiełek i ziemi. Pokrój je w cienkie plastry.

❤ Przygotuj patelnie i dodaj oliwę. 

❤ Przenieś na patelnie grzyby i smaż je przed około 3-5 minut z każdej strony tak by się zarumieniły. Część grzybów przenieś na talerzyk posłużą do udekorowania dania.
❤ Międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź go i dodaj do grzybów. Wymieszaj, niech makaron wchłonie oliwę. 

❤ Na koniec dodaj 1-2  łyżki śmietany z nerkowców.
❤ Podlej paroma łyżkami wody by sos nie był za gęsty. 

❤ Dopraw solą i pieprzem.

❤ Przenieś makaron na talerz. Dodaj wcześniej odłożone na bok grzyby. Posyp posiekaną bazylią.
❤ Dopraw ww solą i pieprzem. 
 
Przenieś  makaron na talerz. Dodaj grzyby



 

6 komentarzy:

  1. Acha, czyli tak to wygląda. Spodziewałem się czegoś innego, a tu takie pozytywne zaskoczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smietanka z nerkowca podrasowana platkami drozdzowymi i kwasem mlekowym to moj ulubiony nabial do wszystkiego :) apetyczne zdjecia ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia!! Też uwielbiam kuchnię włoską;) Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie to wygląda.

    Powodzenia w poszukiwaniu tego wymarzonego domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. z całego serducha Ci życzę byś kiedyś znalazła się tam gdzie pragniesz :) tymczasem, zachwycam się tym jakże prostym i prze-apetycznym pomysłem na makaron, jestem fanką grzybów, także trafiłaś w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń