czwartek, 24 listopada 2016

ZUPA Z SOCZEWICY PO TAJSKU




Są przepisy, które inspirują. Można je rozwijać i modyfikować. Tak było jest klasycznym żółtym curry na mleku kokosowym. Uwielbiam gęste i aromatyczne curry. Obojętnie jaki mamy czas i porę roku. W lecie do sosu dodaję bakłażana i cukinie, jesienią dynie i kukurydzę, zimą pasują upieczone ziemniaki i inne warzywa bulwiaste. 
Taki sos to idealna baza. Można pobawić się z dodatkami lub iść o krok dalej. 
Do czystego sosu curry dodałam soczewicy. Całość jest wspaniała. Bardzo sycąca i egzotyczna. Zwykła zupa soczewicowa nabrała nowego i pachnącego rumieńca. 
Na tę oczywistość wpadłam kartkując  książkę Yottama Ottolenghi. Znacie Plenty More? Teraz wyszła jej polska wersja. Rozpieszczają nas ostatnio.






około 200-250 g czerwonej lub żółtej soczewicy
1 puszka 400ml mleka kokosowego
1/2 L bulionu warzywnego lub wody
1 cebula
1 ostra zielona lub czerwona papryczka chilli
1 łyżka oleju kokosowego lub innego
garść listków limonki kafir - najlepiej mrożone
2-3 pałki trawy cytrynowej lub kawałek świeżej skórki z cytryny*
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki asafetydy (niekoniecznie) 
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki chilli w proszku jeśli świeża papryczka zawiedzie
2 ząbki czosnku
 1 łyżka sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
pęczek świeżej kolendry
zielona cebulka
olej sezamowy
sól do smaku



* najlepszy będzie cienki filecik cytrynowej skórki bez białej część, która w cytrusach bywa gorzka. 

❤ Do garnka wlej olej. Dodaj wszystkie suche przeprawy.

❤ Cebulę posiekaj drobno i dodaj do przypraw.

❤ Dodaj liście limonki kafir jak i trawę cytrynową. Trawę cytrynową wcześniej rozbij nożem. 

❤ Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do garnka.  Całość  smaż chwilke(około 1-2 minuty) uważając by nie spalić przypraw.

 Zalej mlekiem kokosowym.

 Dodaj pół ostrej papryczki. Nie siekaj jest drobno tylko wrzuć duży kawałek.

❤ Dodaj świeżą kolendrę. Razem z łodyżkami, to w nich kryje się najwięcej aromatu. Zostaw parę listków do przystrojenia.  

 Gotuj na małym ogniu około 20 minut.

❤ Wyłów liście limonki,trawę cytrynową, gwiazdkę anyżu, kolendrę oraz papryczkę.

❤ Teraz dodaj soczewicę. Możesz ją wcześniej wypłukać pod bieżącą wodą. 

❤ Dodaj bulion lub wodę. Dobrze wmieszaj.

 Gotuj aż soczewica zmięknie. 

 Dodaj sok z cytryny, sos sojowy oraz sól.

❤ Wszystko zmiksuj na gładką konsystencję. Warto dodać odrobinę wody, kiedy zupa jest za gęsta.

❤ Spróbuj i dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

❤ W małym garnuszku wymieszaj posiekaną drobno zieloną cebulkę, świeże listki kolendry z paroma łyżkami oleju sezamowego.

❤ Zupę podawaj z aromatycznym ziołowym olejem.






4 komentarze:

  1. Gdzie kupić taki piękny talerz w ciapki? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyłączam się do pytania! Skąd taki piękny talerz? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam takie 3 miseczki, odkupiłam od innej blogerki kulinarnej. Podobne widziałam w Wenecji więc myślę, że to włoski wyrób :)

      Usuń