niedziela, 19 marca 2017

IDEALNE, PRAWDZIWE I NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE






Wszystko zaczęło się kilka dni temu. Przeglądając instagram oglądałam zdjęcia @HelloMorning i jej pracy nad nowym ebookiem, którego tworzy dla Otwartych Klatek. Ebook będzie zawierał przepisy z wykorzystaniem ulubionego przez polaków warzywa. 

Z ziemniaków można robić cuda, zapiekać je, ubijać na puree, a nawet sprawdzają się nawet w postaci sera (PRZEPIS) ;) 
Ale na insta Magdy zobaczyłam coś co poruszyło moje ślinianki w rytm ostrego techno! Placki ziemniaczane! Nie mogło być inaczej, pobiegłam do kuchni smażyć placki.

Z plackami jest tak, że każdy lubi różne; duże lub małe, a nawet wielkości całej patelni. Moja mama notorycznie dodaje do placków tartą cukinię lub dynię. Ale to te tradycyjne z samych ziemniaków są naj-le-psze! Żeby placek był idealny musi spełniać pewne kryteria.

Placki nie mogą być za grube by zdołały się całe usmażyć, nie ma nic gorszego niż rumiany, ale surowy w środku placek. 

Myślę, że najlepiej smaży się nieduże placki, które swobodnie można obracać na patelni.

Zdecydowanie najlepsze w placku są jego brzegi. Dlatego używam tarki o małych oczkach, w tedy brzegi są uroczo poszarpane.

Placki ziemniaczane smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Nie pieczemy. Placki nie mogą być fit, więc wszelkie komentarze o zdrowsze wersję będę ostentacyjnie ignorować ;).

Do placków ziemniaczanych sprawdzają się każdy rodzaj ziemniaków, ale najlepszy zdecydowanie jest typ B czyli tzw uniwersalne. (Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante )

Placki podawaj z rośliną śmietanką. Śmietanę możesz podkręcić w posiekane zioła, a nawet posiekaną papryczkę chili. 
Są tacy, co usmażone placki zajadają z cukrem. Nie bronię! :) 
Zajadaj również z gęstymi warzywnymi gulaszami. 



Rzuć wszystko i smaż placki ziemniaczane!








1kg ziemniaków 
1 cebula
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
sól
olej do smażenia

śmietana sojowa lub inna roślinna
szczypiorek
5 listków mięty



💚 Ziemniaki obierz i umyj.

💚 Przygotuj miskę i tarkę. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach, nie największych ani nie tych to "pure", tylko małych oczkach. 

💚 Zetrzyj również cebulę. To zdecydowanie najtrudniejsza sprawa. Płacz ile wlezie. Teraz dodaj również posiekany ząbek czosnku, chociaż nie jest konieczny.

💚 Całość posól i wymieszaj. Zostaw na około 10-15 minut. 

💚 Odlej wodę powstałą w misce. Przytrzymaj jedną ręką masę ziemniaczaną i odchyl miskę. Masa bez wody będzie gęściejsza i nie trzeba będzie dodawać, żądnej mąki! Zadziała naturalna skrobia zawarta w ziemniakach. Placki dodane na wrzący olej od razu zaczną się "ścinać". 

💚 Przygotuj patelnię. Nalej olej. Nie skąp, musi być około 5mm oleju lub delikatnie więcej. 

💚 Olej musi być dobrze rozgrzany. By sprawdzić, czy już jest wystarczająco wrzący wrzuć po prostu odrobinę masy na placki lub listek pietruszki. Jeśli się smaży i strzela można smażyć resztę

💚  Łyżką porcjuj  placki. Rozprowadź masę po patelni by placki nie były za grube. Pozostaw odległości, nie smaż ich na raz za dużo bo zaczną się dusić, a nie smażyć. Smaż na złoto z obu stron, czyli po około 3-5 minut.

💚 Usmażone placki połóż na chwilę na ręczniku papierowym by ociekły z tłuszczu.

💚 Placki jedz polane śmietaną i posypane ziłami lub z cukrem! 

💚 Chrupią! A najlepsze są brzegi! 



16 komentarzy:

  1. Jak my dawno nie jedliśmy placków :(
    Uwielbiamy klasyczne, chrupiące ze śmietaną(ale z mlekiem kokosowym tez polecamy) lub z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki kartoflane, ale odkryłam, że dobrze podkręca smak dodanie do masy pół łyżeczki łagodnej curry lub startej gałki muszkatołowej.
    Uwielbiam łagodne curry i dodaję niemal do wszystkiego. Smażę zawsze albo na maśle klarowanym albo na oleju kokosowym. Smażone na innym oleju po prostu mi szkodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd taki piękny talerzyk?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kofam Cię! Teraz moje ślinianki tańczą techno!

    OdpowiedzUsuń
  5. a najlepsze jest to, że przez Hello Morning wciąż myślałam o tych plackach i ....wczoraj w końcu na obiad zrobiłam.
    Nie wolno tak dręczyć ciężarnej!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki ziemniaczane!
    Aż nabrałam ochoty przez ten wpis, by dzisiaj zrobić :D .

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam dodać potłuczone ziele angielskie. Są pyszne, aromatyczne a ziele dodaje charakteru. w moje rodzinie dodawało sie ziele od zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. placki ziemniaczane to mega sprawa
    ja jestem strasznym plackofilem - uwielbiam takie świeże i chrupiące ale też...takie zimne wczorajsze, które poleżały w lodówce i nabrały trochę sinego koloru :D <3 plackowe-love

    OdpowiedzUsuń
  9. te placki uratowały mój dzień, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, pyszne!!! 😍 Ja dodałam więcej czosnku tylko, bo uwielbiam. :D Zastanawia mnie, czemu ludzie dodają jajka do placków, jak i mąkę? Tylko trzy składniki, a takie pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham Placki!!! Super wpis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to za aparat? Te zdjęcia są takie piękne .... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia nie robi aparat, a osoba która nim się posługuje ;)

      Usuń

Printfriendly