poniedziałek, 23 kwietnia 2018

BANALNIE PROSTE BURGERY OWSIANE Z ZIOŁOWYM SOJONEZEM





Wegańskie burgery! Kto ich nie kocha? Nie ma takiej osoby! Ich popularność nie maleje i niemal w każdym większym polskim mieście znajdziemy knajpkę, która je podaje. Wegańskich burgerów jest masa i z powodzeniem można przygotować je w domowej kuchni. Na blogu przepisów znajdziesz sporo. 
Nawet w mojej książce nie mogło zabraknąć kilku receptur na wegańskiego kotleta w bule.  

To zdecydowanie jedne z najprostszych wegańskich burgerów jakie kiedykolwiek przygotowałam.
Nie dość, że są z produktów, które na bank znajdują się w każdej kuchni na świecie, to jeszcze ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mimo wszystko nadal są mega pyszne i wspaniale nadadzą się na grilla, piknik lub inną jedzeniową imprezę z przyjaciółmi. 

Sam burger potrzebuje sporo przypraw. Nie bójcie się doprawiać i miejcie na uwadze, że same płatki owsiane nie są bogate w smaku. Powiedziałabym, że są dość jałowe, więc potrzebują wzmocnienia. 
Macie pod ręką inne warzywa? Zetrzyjcie je na tarce jak marchewkę. Tutaj poleca się kombinowanie. 

Burgera można upiec w piekarniku, usmażyć lub grillować na lekko otłuszczonym ruszcie. Dodatki również zostawiam Wam.
Sprawdzi się oczywiście plaster wegańskiego sera (uwielbiam TEN ale nie jest dostępny jeszcze w Polsce) , pomidor, zielone liście sałaty i wegański majonez. 






3 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wrzątku
1 czerwona cebula 
2 marchewki
5 łyżek płatków drożdżowych (niekoniecznie, ale polecam)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka estragonu
duża szczypta soli
pieprz
około 3-4 łyżki mąki owsianej/ bułki tartej
3 łyżki oleju

1 szklanka sojonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty lub bazylii

dodatki wg upodobania

💚 Rozgrzej patelnię  z olejem.

💚 Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Smaż około 3 minuty. 

💚 Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do cebuli. 

💚 Smaż około 5 minut, aż marchewka odparuję zawartą w niej wodę. 

💚 Dodaj wszystkie przyprawy prócz soli i pieprzu. Wymieszaj.

💚 Ściągnij patelnie z ognie i dodaj ocet oraz sos sojowy. Wymieszaj. 

💚 Dodaj płatki owsiane i drożdżowe. 

💚 Całość zalej wodą. Mieszaj i pozostaw na około 60 minut. 

💚 Płatki wsiąkną wodę, masa powinna być lepka i zwarta. 

💚 Dodaj mąkę owsianą, jeśli masa jest wyjątkowo zbita i lepka nie dodawaj więcej mąki.

💚 Przemieszaj masę dłonią i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

💚 Formuj kotlety. Smaż na złoto. Grilluj na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub ruszcie. 
Jeśli chcesz piec- delikatnie skrop burgery olejem. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć burgery na drugą stronę. Niech będą rumiane. 

💚 Podawaj w bule z dodatkami.



💚 Przygotuj gęsty sojonez. PRZEPIS TUTAJ  Dodaj dużo posiekanych ziół i wymieszaj. Smaruj grillowane kawałki bułki. Buduj piętrowy burger. 

💚 Smaczniego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly