czwartek, 26 kwietnia 2018

SZASZŁYKI Z BIAŁEJ FASOLI JAŚ





Ale się nie mogłam doczekać, aż pokaże Wam ten przepis/pomysł. Warzywne szaszłyki to najprostsze danie jakie weganie mogą przygotować na grilla. By szaszłyk był bardziej wypasiony, a całość bardziej treściwa  między kawałki cukinii i cebuli warto wrzucić kawałek tofu i tempeh. Ale co jeśli jesteście na końcu świata, gdzie w lokalnym spożywczaku nie ma nic sojowego, a na słowo "seitan" sprzedawczyni wyciągają spod lady różaniec i krzyż? Lub po prostu nie macie ochoty na tofu, a na coś prostszego? Odpowiedź jest prosta- fasola!

Przecież tak ją kochamy. Jako wege smalczyk, zapiekaną z jabłkami, w sosie bolońskim, duszoną w oliwie, w gęstej włoskiej zupie, czy w pasztecie z gruszką. Jej naturalny lekko słodki smak pasuje wszędzie. Dlatego nie może zabraknąć jej na grillu! Osobiście kocham fasolę, a ta polska, duża i białą jest moją ulubioną. (ale to brzmi! inne też kocham nie jestem fasolową rasistką! )

Jej rumiana i chrupiąca skórka jest w prost najlepsza. Fasolę można marynować lub gotować w wodzie z przyprawami. Ale wystarczy  gruboziarnista sól i ostre chilii. Ja używam takiej w młynku, więc ostre drobinki idealnie opadają na fasolę. 

Fasolę grillujcie samą, lub przekładajcie na zmianę z warzywami (cukinia, pomidorki, cebula, bakłażan)

Pamiętajcie tylko, że najlepiej sprawdzi się duża fasola "jaś tyczny". Ta z puszki niestety się nie nada, jest za mała i zbyt miękka. Raczej nie uda się jej nabić na patyk, co dopiero grillować. 





1-2 szklanki suchej, dużej fasoli (jaś tyczny najlepszy)
sól
ostre chili młotkowane 
oliwa z oliwek

ew inne warzywa pokrojone w kostkę 


💚 Fasolę zalej wodą i pozostaw na min 8-12h. Następnie ugotuj do miękkości. Do gotującej się fasoli można dodać prócz soli, liście laurowe, sos sojowy, jałowiec i ziele angielskie, ale nie jest to konieczne.

💚 Ugotowaną fasolę wystudź lub wrzuć do miski z wodą i lodem. 

💚 Nabijaj na patyk. 

💚 Fasolę posyp solą i suszoną, młotkowaną chili. 

💚 Grilluj aż się zarumieni. Wystarczy z jednej strony. Czasem po odrwóceniu, fasolka się rozpada. Jeśli grillujesz z jednej strony uzyskasz fajną chropiącą skórkę, a fasola nadal będzie miękka w środku. 

💚 Jeśli używasz patelni grillowej, fasolę podlej oliwą i grilluj. 

💚 Przed podaniem polej oliwą. 

💚 Posyp ziołami. 

💚 Niech fasola ma ostro-słony wyrazisty smak. 




14 komentarzy:

  1. hej:) dużo z tym roboty:) aby do nawlec na te patyki :) ciekawy przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee tam tylko namoczyć, ugotować i nadziać 😉

      Usuń
    2. Polecam przegrzebać okoliczne warzywniaki - w swoim kupuję już namoczoną fasolę i wtedy tylko obgotować ;)

      Usuń
  2. szczęka opada z wrażenia już po pierwszym zdjęciu, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo też się jaram, bo z taką fasolą można kombinować.
      Dzieki!

      Usuń
  3. Nigdzie nie ma żadnej suszonki. Jest suszona chili

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na pewno wymaga cierpliwości. Ale mam nadzieje, że warto się poświęcić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę zalać na noc,a rano ugotować i tyle. Są bardziej skomplikowane przepisy na blogu 😁😁

      Usuń
  5. O słodki jeżu, ośliniłam klawiaturę :D numer jeden do wypróbowania w sezonie grillowym! Propsy za genialny pomysł na bajecznie proste i ultra tanie danie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł w sam raz na wegańską majówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam w piekarniku (z opcja grill) w wersji z papryka i cukinia ;) pycha! Moj maz ktory jest absolutnym miesozerca prawie wylizal talerz i skwitowal krotkim "pyszne" ;)) bardzo dziekuje za inspiracje ;)))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly