czwartek, 3 maja 2018

PIECZONA MŁODA KAPUSTA Z SOSEM MUSZTARDOWYM







Muszę przyznać, że odkąd mam lodówkę przestałam, jak kiedyś, panować nad zakupami. Już rzadziej i mniej skrupulatnie je planuje. W ogóle duże zakupy robię rzadko. Dlatego nie radzę sobie ze świętami i niedzielami bez handlu. Zapominam o zamkniętych sklepach i straganach. Zakładam, że właściwie to nic się nie dzieje, w lodówce pewnie coś się znajdzie. I zazwyczaj tak jest. Zawsze mam jakieś tofu, sosy, kawałek warzywa. I tak było dziś. 

Wyciągnęłam z lodówki pół młodej kapusty i postanowiłam ją upiec. Prosty, smaczny obiad bez większego wysiłku.
Kapustę zjadłam z polentą  i sałatką. 
Ten wstęp jest jak to danie proste, szybkie i bez zadęcia. Innym razem napiszę więcej ;)




💚💚💚💚💚


1/2 młodej kapusty
sól
oliwa z oliwek

sos

2 łyżki musztardy 
2 łyżka białego octu balsamicznego lub jabłkowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek  
sól
pieprz
1 łyżka posiekanych ziół (szczypiorek i pietruszka)
szczypta cukru (przy occie jabłkowym)


💚 Kapustę pokrój na mniejsze części. Odetnij zgrubiałą część. Po postu jest twarda. Lepiej wrzucić ją do warzyw na bulion.

💚 Kapustę wyłóż na blachę do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą. 

💚 Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut, po  kiedy kapusta będzie już rumiana przewróć ją na drugą stronę i piecze jeszcze 5-10 minut.

💚 W tym czasie przygotuj sos.

💚 W misce przy pomocy trzepaczki połącz musztardę, oliwę, ocet, sól i pieprz. Jeśli użyłaś octu jabłkowego dodaj szczyptę cukru lub odrobinę słodkiego syropu dla smaku. 

💚 Na koniec posiekaj zioła i dodaj je do sosu. Wymieszaj.

💚 Upieczoną kapustę przenieś na półmisek i polej sosem. 

💚 Jedz z kaszą, pieczonymi ziemniakami. Na zimno i ciepło.





4 komentarze:

Printfriendly