poniedziałek, 3 grudnia 2018

SAŁATKA BEZŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI





Tegoroczne świąteczne przepisy zaczynam totalnym klasykiem. Sałatka śledziowa kojarzy mi się wyjątkowo ze świętami, ale też z rodzinnymi imprezami. Sama jej nigdy nie jadłam, z resztą już nie raz przyznawałam się, że w ogóle nigdy nie jadłam śledzi! Skąd moja fiksacja na temat potraw a la śledziowych? Hymm..pewnie dlatego, że sami często do mnie piszecie, że seler a la śledź w musztardzie smakuje lepiej niż oryginał. Albo na warsztatach opowiadacie jak moje selerowe przepisy skradły serce wujkowi - zagorzałemu mięsożercy. 

Poza tym uwielbiam seler. Jego struktura i smak sprawiają, że można z nim zdziałać kulinarne cuda.

Sałatka śledziowa z burakiem ma swoje wersje. Pewnie w każdym domu, przygotowuje się ją trochę inaczej. Widziałam wersję, gdzie wszystkie składniki się miesza i dopiero przekłada do salaterki, albo gdzie warzywa kładzie się osobno, a śledzie osobno tworząc na talerzu różowo-białą mozaikę. 
Moja bezśledziowa sałatka wygląda tak jak przygotowuje się ją u mnie w domu. Jest warstwowa.




Seler a'la śledź najlepiej przygotować wcześniej. Nawet 2 dni. Taki przegryziony jest najlepszy. Dlatego najlepiej samego selera zamarynuj nawet 48 godzin przed wigilią lub planowaną kolacją. Sama sałatka nie potrzebuje tyle odpoczynku.








seler a lla śledz

1 cebula
1/2 szklanki oleju 
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku


Sałatka

1 duży burak (ugotowany lub upieczony)
1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
3-4 ogórki kiszone
sól
pieprz
1 łyżka tartego chrzanu (niekoniecznie)

do przybrania
posiekana pietruszka lub szczypiorek



🐟 Selera obierz i pokrój w plastry. Niech mają grubość około 5mm. Następnie ugotuj selera w osolonej wodzie. Możesz też ugotować go na parze. Najważniejsze by delikatnie zmiękł. 

By seler nabrał smaku, gotuj go z dodatkiem majeranku, sosu sojowego. Możesz dodać 1 łyżkę gotowej przyprawy do ryb. 

🐟 Cebule posiekaj w paski lub cienkie piórka. Przenieś do miski.

🐟 Cebule zalej olejem. Dodaj musztardę, ocet i przyprawy.  Dodaj też nieduże kawałki nori. 

🐟 Całość dobrze mieszaj drewnianą łyżką lub otwartą dłonią. 

🐟 Dodaj do miski selera i znowu dobrze wymieszaj. Grubsze kawałki selera przekrój. Im cieńsze tym lepsze.

🐟 Całość posól.

🐟 Przenieś do słoika lub miski i zamknij. Trzymaj w lodówce i marynuj najlepiej 12-24h

💚 Buraka upiecz lub ugotuj w skórce. Marchewkę i pietruszkę można użyć np po bulionie. 

💚 Przygotuj półmisek na sałatkę. 

💚 Na dno przenieś zamarynowanego selera z cebulką, ale bez marynaty.

💚 Do sojonezu dodaj chrzan i dobrze wymieszaj. Przykryj selera cienką warstwą chrzanowego sojonezu.

💚 Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.

💚 Ułóż z marchewki i pietruszki kolejne warstwy. Lekko posól i popieprz.

💚 Zrób warstwę z posiekanych ogórków kiszonych.

💚 Przed ostatnia warstwa do burak. Obierz buraka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś do sałatki. 

💚 Na koniec przykryj całość sojonezem.

💚 Przenieś do lodówki lub w chłodne miejsce. 

💚 Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub szczypiorem.






5 komentarzy:

Printfriendly