października 20, 2019

SCACCIA Z RAGUSY




Każdy to powie, że najlepsze w podróżowaniu jest jedzenie. Będąc weganką  mam na uwadze wiele przeszkód i to , że czasem nie będę mogła spróbować tradycyjnego dania. Dlatego pewnie tak kocham Włochy. Tam tradycyjnych dań wegańskich jest bez liku!
Sycylia to kraina szczególnie mnie rozpieszczająca. Będąc ostatnio na Sycylii miałam okazję jeść prawdziwe, sycylijskie i pyszne potrawy. Jedną z nich jest scaccia. 

Scaccia to rodzaj  wytrawnego wypieku, którego podstawą jest ciasto podobne do tego na pizze.  Mówi się również, że jest to sycylijska lazania. To skojarzenie jest trafne bowiem po przekrojeniu scaccia ukazują nam się piękne warstwy ciasta przekładanego sosem. 

O scaccia wiedziałam wcześniej, ale jadąc do Ragusy przytrafiła mi się miła sytuacja. Czekając na pociąg w Syrakuzy weszłam do kiosku by kupić gazetę. Od razu w drzwiach zaczepiła mnie pani sprzedawczyni- kobieta w średnim wieku. 
- Gdzie jedziesz - zapytała widząc pewnie mój wielki plecak.
- Do Ragusy.
- Wspaniale! Ragusa jest piękna i koniecznie musisz zjeść scaccia!
Następnie podeszła do kasy wyciągnęła kawałek papieru i napisała na nim "scaccia". Podała mi świstek, powtarzając bym absolutnie o tym nie zapomniała. Nie zapomniałam i nie zapomnę nigdy bo scaccia to coś wspaniałego.

Tradycyjnie scaccie przekłada się sosem pomidorowym. Znajdą się też takie z dodatkami. Najpopularniejsza jest z rocottą- wiadomo to niemal flagowy ser z Sycylii. Znajdzie się taka z sosem pomidorowym i cebulą, oraz sosem i bakłażanem. Dodatki zawsze są proste. Nie można z nimi przesadzić. Ciasto na scaccia jest bardzo cienkie. Za duża ilość dodatków może po prostu sprawdzić, że wypiek będzie się rozpadać. 


Scaccia powinna być mocno rumiana, jest miękka i rozpływa się wręcz w ustach. Każdy sycylijski wypiek pływa w oliwie, podobnie jest z scaccia ale nie jest ona tak tłusta jak np. Focaccia z Bari. 

Ciasto na scaccia jest nieco bardziej twarde. Przy przygotowaniu focacci pozwalam sobie by ciasto było lekkie i nawet lepiło się do palców. Tutaj ciasto jest zwarte. Wyrabiam go z większą ilością mąki. Ciasto ma  również mniej drożdży ba,  spotkałam się nawet z takim przepisem gdzie w cieście nie było ich wcale. 
Ciasto powinno się dobrze wałkować, nie powinno się rozrywać jeśli to robi to znaczy, że trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Myślę, nawet że jeśli niechcący przesadzimy z mąką nic się nie stanie. Sos pomidorowy podczas pieczenia wsiąka w ciasto, przez co cały wypiek jest miękki. 













200ml wody
około 4g suchych drożdży (około 1/2 łyżeczki może być mniej!)
szczypta soli
szczypta cukru
kilka łyżek oliwy



Sos:

1/3 łyżeczki cukru
około 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
szczypta młotkowanej chili (niekoniecznie)
4 łyżki oliwy



dodatki - można pominąć

grillowane cienkie plastry bakłażana
posiekana i przesmażona cebula (dodaj ją do sosu)




💚 Do miski wlej ciepłą ale nie wrzącą wodę. Dodaj drożdze, sól i cukier. Wymieszaj by drożdże się rozpuściły. 

💚 Dodawaj mąkę i ciągle mieszaj. Kiedy ciasto będzie dość zwarte i będzię odchodzić od ścianek miski, dodaj oliwę wmieszaj ją i  przenieś ciasto na blat. 

💚 Wyrabiaj podsypując mąką.

💚 Ciasto powinno być zwarte, ale sprężyste.

💚 Oprósz mąką blat i rozwałkuj ciasto na BARDZO cieńki placek około 1-2mm. Jeśli ciasto się rwie, albo podczas wałkowania traci kształt dodaj jeszce łyżkę mąki i chwile wyrabiaj.

💚 W misce połącz składniki na sos.

💚 Posmaruj cały placek  sosem. 

💚 Składaj scaccia. Najpierw złóż boki. Posmaruj resztką sosu. Podążaj ze składaniem tak jak ja na zdjęciu wyżej. Na filmie jest inny sposób składania, ale można się dowiedzieć mniej więcej o co chodzi. Brzegi ciasta składa się na przemian- nie zwija. 

💚 Przenieś scaccia na blachę lub formę posmarowane oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Z papierem jednak spód nie będzie tak wspaniale rumiany i chrupiący. Całość mocno podlej oliwą ciasto.

💚 Piecz w 220-250 stopniach minimum 20 minut. Scaccia powinna się mocno zarumieniać, a nawet spalić. 

💚  Po wyciągnięciu odczekaj około 10 minut.

TO SCACCIA KUPIONA W RAGUSIE. PRAWDA, ŻE PODOBNE ! 


13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. rozpiętość mięszy 220-250 jest duża, więc najlepiej sprawdzać, myślę że minimum 20 minut

      Usuń
  2. Pięknie wygląda! Ile drożdży świeżych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka świąteczna już zamówiona, teraz czekam na włoskie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo! Mam nadzieję, że Alicja nie każe nam długo czekać na włoskie wegańskie przepisy :) Ale nim co, to polecam książkę Vegano Italiano, jest bardzo fajna:)

      Usuń
    2. Ja za bardzo kocham i szanuję kuchnie wołoską by tak o wydawać o tym książkę, myślę, ze jeszcze sporo mogę się o tej kuchni dowiedzieć i nauczyć. Nie jestem tego typu człowiekiem, który będąc 3h w Wenecji pisze o tym przewodnik. Ciągle widzę błędy merytoryczne odnośnie Włoch i kuchni włoskiej na innych blogach. Więc jeszcze chwilę, wolę napełniać głowę wiedzą :)

      Usuń
  4. Ile pomidorów potrzebne jest na 500ml passaty?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione i już wciągnięte :-D pycha! Do ciasta dodałam trzy pełne łyżki oleju - bardzo ładnie się zagniotło i bezproblemowo wałkowało. Dla ułatwienia podzieliłam je na cztery porcje i każdą z nich osobno wałkowałam, smarowałam i składałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda nieziemsko! Będę próbować przepisu na święta ; )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl