piątek, 24 maja 2013

ZIELONE RISOTTO






Risotto to taki must make. Number one, jeśli chodzi o potrawy godne dobrego szefa kuchni czy zdolnej gospodyni. Pyszne, jest idealną przystawką, a całe jest po prostu piękne
Ale nie przesadzajmy, rissoto nie jest takie trudne jakby się wydawało. No i wiadomo, uwielbia je każdy
i jak widać parmezan  w nim zawarty można śmiało pominąć a i tak będzie..no po prostu idealnie! 



Być może tęsknicie za moim bełkotem i barwną grafomanią, ale jestem ostatnio tak zapracowana sesją, że każdą wolną chwilę przeznaczam po prostu na sen. I nawet jakbym chciała pisać,  to żywcem tak nie wiele się u mnie dzieje (pozna poznawaniem grafików z gargantuiczną depresją), że nawet nie warto tego opowiadnia zaczynać. Dlatego zamiast rozpisywać się na temat osobistych wynaturzeń skupię się na jedzeniu, które nie dość że sprawia mi ostatnio wielką radość to jeszcze relaksuje i daje przestrzeń do kreatywnego odpoczynku.

Rissotto czy popularne już kaszotto (na bazie różnorodnych kasz) warto robić codziennie. 
Tak na prawdę nie jest ani trudne ani nie zabiera ogromnej ilości czasu. Ryż przecież zawsze ma się pod ręką. Bulion warzywny warto przygotować spokojnie wieczorem. Świeże pesto to nic innego jak szybki mix ciekawych smaków ulubionej zieleniny. Polecam pesto z rukoli  z czosnkiem niedźwiedzim idealny będzie też taki z liści rzodkiewki.
Raz zrobiony, na pewno stale zagości w waszym domowym ulubionym menu.











1/2 kubka ryżu
1 1/2 kubka bulionu warzywnego
białe wytrawne wino
2 łyżki oleju/oliwy
mała cebula



świeże zielone pesto
rukola
liście rzodkiewki
pietruszka
3 liście sałaty lodowej
parę listków czosnku niedźwiedziego
czosnek
sok z 1/2 cytryny
sól
chlust oliwy










♥ Cebulę obierz i posiekaj drobno

♥ W rondelku rozgrzej olej. 

♥ Dodaj do rondla cebulę i mieszaj niech się zeszkli.

♥ Dodaj ryż i praż go przez chwilę.

♥ Dodaj około 1/2 szklanki (lub mniej) białego wina.

♥ Kiedy całość wina wyparuje zalej ryż  bulionem z warzyw.

♥ Gotuj cały czas na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

♥ Nadmiar płynów powinien się zredukować.

♥ Gotuj +/- 20 minut. 

♥ Ryż powinien być miękki, (ale tak by nadal wyczuwalne były jego ziarna) zanurzony w lekko klejącym się sosie. 

♥ Do gorącego ryżu dodaj około 1-2 łyżek sosu z zmiksowanej zieleniny.

♥ Podawaj gorące posypane koperkiem, pestkami dyni, orzechami przystrojone kiełkami lub kwiatami.





7 komentarzy:

  1. Lubię risotto w różnych wersjach i sama się dziwię, że tak rzadko robię. Twoje jest takie wiosenne, nabrałam apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak letnio ! Pycha, uwielbiam risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto robiłam z wieloma dodatkami, ale taka wersja mi się jeszcze nie zdarzyła, oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne! a zastanawiałam się co zrobić z resztką liści rzodkiewki, i rukolę też mam! ;)
    ps. uwieeeelbiam pestki z dyni lub słonecznik w dniach, nie tylko do ozdoby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Żebyś wiedziała, że się stęskniłam za twoją pisaniną :) Za to doskonale rozumiem sesyjny koszmar, dlatego chciałabym, żeby ktoś mi ugotował takie risotto bo sama nie mam czasu ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. ach no i dziękuję za głos w konkursie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie lecę do kuchni i zabieram się za gotowanie! :D

    OdpowiedzUsuń