czwartek, 1 sierpnia 2013

BAKŁAŻAN Z KUSKUSEM, KURKAMI I SURÓWKĄ Z KIEŁKÓW I PORZECZKI







Oprócz wrażeń i igiełek w skarpetkach z lasu przywieźliśmy moc grzybów. Zdarzyły się 2 poćce, masa prawdziwków i rzecz jasna kurki. Bo bez kurek to wyprawa do lasu nie ma sensu.




Kurki to chyba po pieczarkach najpopularniejsze grzyby. Najczęściej jemy je prosto z patelni lub z sosem na bazie śmietany. Osobiście uwielbiam ich smak z oliwą na chrupiącej bruschettcie.
Kolejnym pysznym sposobem na wykorzystanie tych przesmaczych grzybków są różnorakie farsze wykorzystywane to wypełniania warzyw; cukinii, papryki, kabaczków, dyń...

Dziś kurki podaje Wam z błyskawicznym kuskusem. Kaszą tą przykrywam bakłażana zrobionego  na grillu, w piekarniku lub na patelni.

Sos czosnkowy to prosta sprawa. Bardzo polecam swój ulubiony przepis znajdziecie tutaj.
Kolejnym wartym uwagi przepisem jest majonez z mleka sojowego. 

Kiełki z czerwoną porzeczką dodają całemu daniu uroku i kolorytu, nie pomińcie ich!














  • bakłażan
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 200g kurek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sól morska
  • pieprz  
  • oliwa

  • kiełki rzodkiewki
  • czerwona porzeczka
  • sok z cytryny/limonki


  • sos czosnkowy




♥ Bakłażana umyj, odkrój ogonek i przekrój warzywo na pół.

♥ Natnij miąższ nożykiem i skrop oba kawałki sosem sojowym, odstaw na czas przyrządzania farszu. 

♥ Kuskus zalej odpowiednią ilością wody i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

♥ Kurki oczyść i umyj.

♥ Rozgrzej patelnie z niewielką ilością oliwy.

♥ Posiekaj drobno cebulę. Przełóż ją na patelnię i smaż aż się delokatnie zarumieni.  

♥ Dodaj kurki i smaż je od czasu do czasu mieszając.

♥ Lekko je posól.

♥ Dodaj do grzybów zgniecione ząbki czosnku i wymieszaj.

♥ Smaż wszystko na małym ogniu. 

♥ Dodaj gotowy kuskus i mieszaj wszystko dokładnie. 

♥ Dodaj sól morską i pieprz do smaku. 


♥ Bakłażana lekko ściśnij by odsączyć od namiary gorzkiego soku i sosu sojowego. 

♥ Grilluj/piecz/smaż z obu stron tak by bakłażan zmiękł. 


♥ Kiełki rzodkiewki wymieszaj z czerwoną porzeczką i dodaj parę kropel soku z cytrusa.


♥ Każdy kawałek bakłażana przykryj dużą ilością farszu.

♥ Na wierzch ułóż surówkę. 

Dodaj dowolną ilość ulubionego sosu czosnkowego.           




3 komentarze:

  1. Z wielką chęcią zjadłabym takiego bakłażana, wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cały rok czekam na bakłażany i codziennie jakiegoś piekę <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, te kurki! Jesli uda mi sie znalezc, to z checia przetestuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń