czwartek, 19 września 2013

PROSTY, GĘSTY MAJONEZ Z RYŻU. BEZ JAJEK.







Receptur na idealne majonezy bezjajeczne nigdy za dużo. Za mną już ulubiony przepis z białej fasoli.  Czas na kolejny przepis ułatwiający życie roślinożercom.

Są takie dania, kiedy bez majonezu trudno się obejść. Majonez to świetny dodatek nie tylko do świeżych sałatek, ale i kanapek, dań z grilla czy zdrowszej, wegańskiej wersji fast foodu. Warto zaopatrzyć się w płatki ryżowe. Są tanie, a sposobów na ich wykorzystanie jest wiele; od słodkich kremów do babeczek i ciast,  po słony intensywny krem smakiem i konsystencją przypominający idealny majonez.

Masa wychodzi  bardzo gęsta. Po przestygnięciu, można rozcieńczyć ją wodą lub mlekiem roślinnym. Lecz nie jest to wymagane! Tak powstały sos jest znakomitą bazą dla innych smakowych dipów. Można zrobić z niego intensywny sos czosnkowy, skroić kiszone ogórki na sos tatarski, dodać świeżego koperku lub innych świeżych ziół czy przypraw. 








1 szklanka płatków ryżowych *
1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego 
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
 1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki dobrej intensywnej musztardy
1/3 szklanki oleju
sól morska
świeżo zmielony pieprz
wg uznania 2 ząbki czosnku

 * można oczywiście użyć ugotowanego ryżu, ale z płatków ryżowych przepis przygotowuje  się znacznie szybciej.



♥ Do rondla wsyp płatki ryżowe i zalej je mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym gazie około 2 minuty. Odstaw. 

♥ Przełóż masę do kielicha blendera. Dodaj wodę na początek pół szklani wody i zacznij miksować. 

♥ Dodaj ocet, nadal miksując.

♥ Powoli dodaj olej, a następnie 2 luba nawet 3 łyżki musztardy. 

♥ Jeśli wg Ciebie masa jest za gęsta dodaj resztę wody. 

♥ Dopraw solą i świeżym pieprzem. 

♥ Jeśli chcesz by dip miał czosnkowy smak dodaj go 2-3 ząbki. Zacznij zabawę z dodatkami. 
 
     


     


30 komentarzy:

  1. Jak dotąd najbardziej mnie urzekł majonez z białej fasoli, za to z tofu i mleka sojowego- nieszczególnie. Ciekawe, jak wypadnie ten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że majonez z samego mleka sojowego wychodzi mi raz idealnie, a raz prezentuję totalną klapę. Od jakiegoś czasu ten z dodatkiem płatków ryżowych jest moim faworytem.

      Usuń
  2. Świetnie! Mam zapas płatków i pytanie czy inne mleko roślinne się nadaje? Które Ty byś do tego poleciła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie polecam mleko sojowe ze względu na białko w nim zawarte, które koaguluję się kiedy dodamy do niego kwas w postaci ostu, to nadaje kremowi kwaskowaty smak i jedwabistą konsystencję. W innym wypadku to chyba nie ma większego znaczenia, ale proponuję dodać mleko ryżowe lub owsiane są neutralne w smaku. :)

      Usuń
  3. Jak dlugo mozna trzymac taki majonez w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy ile wytrzyma nie zjedzony ;) u mnie wytrzymał około tygodnia.

      Usuń
  4. Super!! Muszę wypróbować twój przepis, bo moja jedyna próba zrobienia majonezu z płatków okazała się klapą! Wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz i od razu wyszedł super. Maga gęsty!

      Usuń
  5. Wygląda świetnie, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lekki majonez, nie jest może tak intensywny, ale może to kwestia ilości musztardy.

      Usuń
  6. Bardzo intrygujący pomysł, bardzo jestem ciekawa tego smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest poważnie bardzo smaczny, myślę że w sałatce nie poczuje się różnicy. Ewentualnie można ją dosolić, z tego przepisu wychodzi łagodny smak, można oczywiście go doprawić gorczycą lub czosnkiem.

      Usuń
  7. Lubię przepisy, które zastępują podstawowe składniki takie jak właśnie majonez :) wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda mega! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak długo można przechowywac taki majonez w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wytrzymał tylko tydzień bo został zjedzony!

      Usuń
  10. Ten mojonez to jak dotąd kulinarne odkrycie mojego życia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy z przepisu wychodzi słoik widoczny na zdjęciu czy więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za szybką odpowiedź! Lecę robić :)))

      Usuń
  12. czy masa gęstnieje po schłodzeniu? bo mój wyszedł dość rzadki, robiłam z 2/3 proporcji, i starałam się wszystkie składniki zmniejszyć:>
    smak troszke dziwny, mleko miałam niestety tylko słodzone;/
    dam mu kilka godzin w lodówce, a potem biore się za sałatke;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wystygnie to powinien trochę zgęstnieć. Ogólnie to płatki ryżowe nadają gęstej konsystencji. Można też podczas miksowania dodać więcej oleju.

      Usuń
  13. Wzorowałem się na tym przepisie i wyszło mi wszystko zupełnie inaczej - a nawet zabawniej.
    Zrobiłem większość rzeczy podobnie jak w przepisie, z tą różnicą, że użyłem słodzonego mleka sojowego i ryżu, a także na koniec przetarłem zawartość wynikową przez sitko, bo wydawała mi się za gęsta. Po przetarciu wyszedł fajny krem, z którego byłem zadowolony. Stwierdziłem, że tego majonezu jest zdecydowanie za dużo, więc postanowiłem pierwszy raz w życiu cokolwiek zawekować.

    Nie wiem czy majonez nadaje się do wekowania, czy źle go przygotowałem - przypuszczam, że był za gęsty. Ugotowałem małe słoiczki z majonezem (ca 40min). Następnego dnia wsadziłem słoiczki do piekarnika na około 30 min. Pozostawiłem w lodówce. Kilka dni później po otwarciu takiego słoiczka okazało się, że zamiast majonezu, wyszło mi coś ala pasztecik, który można kroić i nakładać na kanapki. Smakuje nawet nieźle. A wekowanie uważam za połowicznie udane, bo zakrętki słoiczków faktycznie wklęsły.

    Jeżeli chodzi o majonez, to wyszedł mi on przez zalanie wodą suchej masy pozostałej po przetarciu, dodałem lekko smażonego sezamu i jeszcze raz chwilę pogotowałem i zblendowałem. Wyszło dokładnie tak jak u Ciebie - 300ml majonezu, przy czym ten mój był zdecydowanie sezamowy.

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam wersje na mleku orkiszowym...ta opcja nie jest zachwycająca. Za tydzień wypróbuję sojową:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha! Właśnie go zrobiłam i muszę przyznać, że, po dodaniu czosnku, jest to najlepszy sos czosnkowy jaki jadłam! Muszę wypróbować go na jakichś burgerach;)

    OdpowiedzUsuń
  16. dzisiaj za cel postawiłam sobie zrobienie wegańskiego majonezu.. dwa razy probowałam go 'popełnić' z mleka sojowego, ale wychodził beznadziejny.. Zepsul mi humor na cały dzień, ale w porę przypomnialam sobie o Twoim przepisie (mam go od jakiegoś roku w swoim zeszycie z przepisami) i magia! Wyszedl majonez cudownie gęsty, o pięknym kolorze, po prostu bajka! U mnie stanowi baze pod sos, dodalam czosnek, mase koperku i nawet moj tata zagorzały mięsożerca był w ciężkim szoku, kiedy dowiedział się, że własnie pochlania weganskiego burgera z fasoli z sosem czosnkowym z ryżu :D dziękuję, że jesteś! Inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie miałam płatków ryżowych, więc dałam jaglane. Wyszło super, chociaż musiałam dodać więcej octu i wody. Myślę jednak, że płatki ryżowe są bardziej neutralne w smaku, w związku z tym lepiej się nadają.

    OdpowiedzUsuń
  18. a mozna uzyc ryzowych platkow pelnoziarnistych?

    OdpowiedzUsuń