niedziela, 27 października 2013

PIECZONY TOPINAMBUR W ŚMIETANOWYM SOSIE Z CZOSNKIEM




Jeśli wciąż zastanawiacie się jak przyrządzić topinambur podpowiem, że warto traktować go jak polskiego ziemniaka.


Z ziemniakami kojarzą mi się zapiekanki, puree lub proste zupy. Ziemniaków nie może zabraknąć w mieszance bulw; marchewki, buraka, rzepy zapiekanych z ziołami, czosnkiem i odrobiną oliwy.Topinambur to idealne towarzystwo dla takich sezonowych rarytasów.
Zapiekane/duszone/prażone ziemniaki to najstarszy przepis świata.
A gdyby tak podmienić ziemniaki z topinamburem? 
Nie chciałam, żeby były to proste duszone topinambury z dodatkami. Mają być numerem jeden w daniu. Dlatego towarzyszy im tylko czosnek, a całość polałam gęstą śmietaną ryżową. Wyszło jesiennie i pysznie!









na 2 porcje:




  • 300 g topinamburów
  • 1/2 szklanki śmietany ryżowej*
  • sok z 1/2 cytryny**
  • 2 ząbki czosnku
  • listki świeżego oregano
  • szczypta gałki muszkatowej
  • łyżka margaryny roślinnej
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki startego tofu lub sera wegańskiego***












 * śmietanę ryżową robimy podobnie jak majonez, na którego przepis znajdziecie TUTAJ
Wystarczy pominąć ostre dodatki takie jak pieprz, musztarda i czosnek. Ocet warto zastąpić sokiem z cytryny. 

** jeśli śmietana jest kwaśna sama w sobie nie dodawaj więcej soku z cytryny. 

** można ominąć tofu i ser jest to zwykły, kokieteryjny dodatek. Tofu, czy ser można zastąpić płatkami ryżowymi lub pokruszonymi orzechami lub nie dodawać ich wcale



♥ Topinambury umyj dokładnie i pokrój na plastry. Przełóż do miski.


♥ Dodaj śmietanę ryżową.


♥ Dodaj listki oregano, posiekany czosnek, sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę soli i dużo świeżego czarnego pieprzu. 


♥ Wszystko dokładnie wymieszaj , tak by warzywa pokryły się śmietanowym sosem. 


♥ Przygotuj foremkę do pieczenia i lekko posmaruj ją tłuszczem; margaryną roślinną lub oliwą.


Przełóż topinambur do foremki. 


♥ Wierch posyp orzechami lub startym na tarce tofu oraz paroma kawałkami margaryny roślinnej. 


♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.


Piecz około 30 minut. 

Jedz na gorąco!




7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Jak wam nie wyjdzie to zawsze możecie wyskoczyć do jakiejś wegańskiej knajpy. Na Aktiviście znajdziecie przewodnik po najlepszych w Warszawie. http://aktivist.pl/blog/weganskie-znaczy-modne-czyli-gdzie-jesc-etycznie/

    OdpowiedzUsuń
  2. Posiadam do sprzedania Topinambur, ilości zarówno hurtowe jak i detaliczne.
    W przypadku chęci kupna lub uzyskania jakiś informacji na temat Topinamburu proszę o kontakt.
    Tel: 669848965
    email: michalhunter@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. śmietana mi się zdecydowanie nie udała - w samym daniu też wiele pożytku nie przyniosła.
    ale sam topinambur w tej wersji pycha - choć śmietana nie poprawiła, to nie pogorszyła. na pewno wrócę do topinambura :)

    OdpowiedzUsuń
  4. posiadam topinambur albik, zamówienia możecie złożyć najlepiej na mojej stronie http://topinamburalbik.pl albo e-mail ogrodnictwo.pl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Przetestowałam już sporo przepisów na topinambur, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam wagi w domu, mniej więcej ile korzeni to 300 gram topinamburu? :) Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczę mam topinambur, chyba sobie upiekę

    OdpowiedzUsuń