poniedziałek, 28 października 2013

DOMOWA ŚMIETANA RYŻOWA








Ostatnio na blogu pojawił się przepis na gęsty majonez z ryżu. Przepis na śmietanę ryżową jest jeszcze prostszy. 
Śmietana jest gęsta, idealnie sprawdza do rozbielania zup, czy zagęszczania sosów.
Sos na bazie śmietany ryżowej znajdziecie tutaj w przepisie na zapiekankę z topinamburu.

Śmietana ryżowa to świetna alternatywa dla innych śmietan dostępnych na rynku; tych na bazie mleka krowiego lub soi. 
Warto zaopatrzyć się w płatki ryżowe, dzięki nim tradycyjne potrawy wykonuje się przyjemniej i szybciej.














 

  • 1/2 -1/3 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego 
  • 1/2- 1 szklanki przegotowanej wody/mleka ryżowego/sojowego
  • sok z połowy cytryny *
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól morska












 * jeśli potrzeba Ci mocno kwaśna śmietana, dodaj sok z całej cytryny.


♥ Do rondla wsyp płatki ryżowe i zalej je mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym gazie około 2 minuty. Odstaw do ostudzenia.
 
♥ Przełóż masę do kielicha blendera typu Vitamix. Dodaj sok z cytryny i zacznij miksować.

Masa będzie bardzo gęsta. By ją rozrzedzić dodaj wodę/mleko roślinne na początek pół szklanki. Cały czas miksuj.

♥ Powoli dolej olej.

♥ Dodaj 2 szczypty soli.

♥ Jeśli masz taką potrzebę rozrzedź śmietanę resztką płynów. Powinna być gładka, gęsta i lekko cytrynowa. 




29 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :)
    nie kupuje płatków ryżowych, ale teraz zaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy płatki mogą być z brązowego ryżu? Czy można inne mleko roślinne dodać (sojowego nie mogę)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam nigdy płatków z brązowego ryżu. W przepisie polecam mleko sojowe ze względu na białko w nim zawarte, które koaguluję się kiedy dodamy do niego kwas w postaci ostu/cytryny, to nadaje kremowi kwaskowaty smak i jedwabistą konsystencję.
      Ale skoro robimy śmietankę, a nie majonez spróbuj dodać inne mleko np ryżowe, albo owsiane. Śmietana i tak wyjdzie gęsta :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Może orzechowe/pestkowe by się nadało, bo ma więcej białka. Zrobię z ryżu brązowego, bo mam akurat ugotowany.

      Usuń
  3. Pomysłowe! Czy myślisz, że dałoby radę zastąpić czymś cytrynę? (nie mogę cytrusów:( )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko co kwaśne czyli np. ocet jabłkowy około łyżeczki

      Usuń
    2. Dzięki! :-) Na pewno kiedyś wypróbuję.

      Usuń
  4. czy mogę zamiast płatków użyć kleiku ryżowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca wiem, jak wygląda kleik ryżowy, ale myślę że warto spróbować. Może tylko nie wyjść tak gęsty jak z płatków czy samego ryżu :) Zaryzykuj i napisz proszę jak wyszło ;-)

      Usuń
    2. Donoszę, że z kleiku ryżowego też wychodzi cudowna. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis, bo wreszcie mam roślinną śmietanę, która pasuje mi konsystencją i smakiem. Narobiłam jak głupia, zaraz robię sałatkę jarzynową!
      ŻEGNAJ KUPNA ŚMIETANO SOJOWA!!

      Usuń
    3. Ach i zamiast sojowego mleka dałam domowe migdałowe.

      Usuń
    4. Ależ się cieszę! Chętnie dopiszę, że wychodzi również z kleiku i z innego mleka.
      Super!
      Pewnie za niedługo sama znowu zrobię śmietanę, bo chodzą mi po głowie cacyki ;)
      Pozdrawiam i życzę smacznego ! :)

      Usuń
  5. Zrobiłam dzisiaj i polałam ćevapy z ryżu i bakłażana. Genialna! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i jest cudowna! :D jak długo taką śmietanę można przechowywać?? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam z podanych proporcji.
    Wyszedł straszny glut (klucha).
    Musiałam dolać 3 razy tyle mleka, żeby zaczęło robić się płynne :(
    Na pewno 1 szklanka płatków na 1 szklankę mleka ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja powstały "glut "rozcieńczam jeszcze około szklanką wody i wychodzi konsystencja gęstej śmietany :)

      Usuń
    2. z tego, co widzę w przepisie, to jest 1/3 szklanki płatków na 1 szklankę mleka.

      Usuń
  8. Witam.
    Jaką ilość octu należy użyć jeśli nie mogę stosować cytrusów?

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam z ryżu, bo tu gdzie mieszkam nigdzie nie mogłam płatkó zostać.
    jeśli chodzi o konsystencję- wyszło super. bardzo kremowa.
    natomiast smakowo - trochę gorzkawa (czy to przez ryż?) i bardzo czuć oliwę. z jakim olejem ją robisz, żeby wyszła smaczna?

    pomysł mega i mam nadzieję, że którymś kolejnym razem wyjdzie mistrzowski :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiosna idzie, zaraz nowalijki - taka śmietana da radę chociażby w młodych ziemniakach?

    OdpowiedzUsuń
  11. Może zainteresuje kogoś także wynik mojego eksperymentu. Otóż dokonałem modyfikacji powyższej receptury zamieniając mleko sojowe mlekiem kokosowym, które przyrządziłem uprzednio z wiórków kokosowych. Efekt przewyższył moje najśmielsze przypuszczenia. Nie dość że konsystencja i barwa do złudzenia przypominają produkt mleczarski, to tak sporządzona śmietana wegańska sprawdziła się bardzo dobrze jako zabielacz do wegańskich zup ogórkowej i pomidorowej. Nie mam odpowiednich kompetencji co do smaku. W moim jednak odczuciu to kolejny krok we właściwym kierunku do zerwania ze wspieraniem zbrodniczej tradycji. Być może bardziej miarodajnym doświadczeniem byłoby podanie nieświadomemu zastosowanej receptury wegańskiej konsumentowi i zadanie pytanie o wrażenia organoleptyczne. Pozostaje jeszcze próba przyrządzenia bitej śmietany wegańskiej na bazie tak przygotowanej mikstury.

    OdpowiedzUsuń
  12. czy można taką śmietanę wykorzystać do zrobienia bitej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  13. czy można taką śmietanę wykorzystać do zrobienia bitej śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł! zaraz wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robiłem wczoraj z nerkowców. Super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  16. zamiast sojowego mleka jakie najlepiej dac?

    OdpowiedzUsuń