sobota, 23 listopada 2013

BABA GHANOUSH. PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA, TAHINY Z POMIDORAMI I PIETRUSZKĄ.





Kolejnym przepisem po idealnym hummusie, do którego wręcz bezprecedensowo potrzebna jest pasta tahini jest baba ghanoush.
Baba ghanoush to też kolejny przepis, który znajduję  na większości blogów poświęconym wegetariańskim gotowaniu.  Jest więc bardzo popularny i lubiany. Nie mogło go zabraknąć u Wegan Nerda.

Następnym faktem o paście z pieczonego bakłażana jest to, że każdy nawet najbardziej zagorzały przeciwnik smaku bakłażana, po spróbowaniu tegoż rarytasu zakochuje się w baba ghanoush bez pamięci

Baba ghanoush to przysmak kuchni arabskiej, ale podobnie jak hummusem zajadają się nim mieszkańcy bliskiego wschodu, a nawet i całego świata. Podstawowymi składnikami są pieczony bakłażan i pasta z sezamu. Dodatki bywają różne, warto spróbować pasty z oliwą, czosnkiem, kuminem, cebulą, pietruszką, czy miętą.



duży bakłażan
1/3 kubka tahiny
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku 
1/4 kubka zimnej wody
parę listków pietruszki
parę listków bazyli
parę listków mięty
sól morska 
garść pomidorków cherry/ lub ogórek
pestki z granatu
oliwa z oliwek 

 
♥ Bakłażana umyj i osusz ręcznikiem. Opiekaj skórkę nad palnikiem gazowym około 10 minut, obracając tak by skórka na całym warzywie popękała i zwęgliła się. ( ale nie spaliła!) Jeśli masz kuchenkę elektryczną potrzebna będzie Ci jedno razowa metalowa tacka do grilla. Bakłażana połóż na tacce, a tackę na palniku. Piecz około 40 minut tak by skóra bakłażana popękała i zbrązowiała.

♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bakłażana około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. 

♥ Skórka z bakłażana powinna łatwo schodzić. Miąższ warzywa przełóż do kielicha blendera. 
 
♥ Dodaj pastę tahini, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i czosnek. Miksuj na pastę. Dodaj sól do smaku. Przełóż do miski. 

♥ Zioła posiekaj drobno. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj.

♥ Całość posyp pestkami granatu oraz polej oliwą z oliwek.

  THERMOMIX

♥ Bakłażana umyj i osusz ręcznikiem. Opiekaj skórkę nad palnikiem gazowym około 10 minut, obracając tak by skórka na całym warzywie popękała i zwęgliła się. ( ale nie spaliła!) Jeśli masz kuchenkę elektryczną potrzebna będzie Ci jedno razowa metalowa tacka do grilla. Bakłażana połóż na tacce, a tackę na palniku. Piecz około 40 minut tak by skóra bakłażana popękała i zbrązowiała.

♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bakłażana około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. 

♥ Przełóż miąższ do naczynia.

♥ Dodaj pastę tahini, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i czosnek. Miksuj na 5 obrotach przez 20 sekund na pastę. Dodaj sól do smaku. Przełóż do miski. 


♥ Zioła posiekaj drobno. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj.

♥ Całość posyp pestkami granatu oraz polej oliwą z oliwek.
          

4 komentarze:

  1. Uwielbiam baba ghanoush !!! To jest najlepsza pasta na świecie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dopisuję do listy przepisów, które koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie. W pierwszym zdjęciu się zakochałam; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ten sposób przygotowania bakłażana zapewnia jakiś szczególny smak? Upieczony w piekarniku w folii aluminiowej fajnie się sprawdza do past, łącznie ze skórką, ale tej nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń