niedziela, 6 kwietnia 2014

MLEKO MIGDAŁOWE




Czas na kolejny przepis na domowe mleko roślinne, lub kto woli napój roślinny.. Mniemam, że takie przepisy się przydają. Nie chodzi o oszczędność pieniędzy, ale głównie podpowiedź jak poradzić sobie, kiedy akurat w naszych zapasach mleka roślinnego brak. Taka domowa, roślinna produkcja mleka to bardzo prosta sprawa. 
Przypomnę robiłam już dla Was mleko owsiane
dawno temu przygotowałam też mleko z orzechów włoskich
Dziś szybki przepis na mleko z migdałów. 





Składniki:


1 szklanka migdałów
4 kubki wody




Przygotowanie: 

♥ Migdały przesyp do miski i zalej zagotowaną, wrzącą wodą tak by przykryła migdały. Pozostaw dopóki woda nie ostygnie. 

♥ Obierz migdały. Sparzona skórka o wiele łatwiej będzie schodzić z migdała. 

♥ Migdały ponownie zalej wodą i zostaw na około 6h.

♥ Migdały wypłucz. Przełóż do kielicha blendera, dodaj 4 szklanki zimniej wody i zmiksuj. 

♥ Przelej mleko przez gazę. 


Powstałe wiórki migdałowe można wykorzystać wtórnie. Po wysuszeniu będą idealne do ciast. Jeszcze mokre z odrobiną soku z cytry i przypraw staną się pysznym migdałowym twarożkiem. 





10 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić mleko migdałowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany... kubek mojego dzieciństwa :)))
    A mleczko superaśne, muszę też popełnić

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Cię za ten kubek!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi nigdy nie wychodziło, zawsze uzyskiwałam tylko coś na kształt brudnej wody, w smaku nawet to koło mleczka migdałowego nie stało :(

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to mleko, ale nie mam cierpliwości do obierania. co nie jest problemem, bo blenduję ze skórkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny przepis! Jestem zachwycona. A czy można dla podbudowania słodkości dodać jakiś syrop? Na przykłąd syrop z bzu? Czy polecasz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie chciałam się zabrać za mleko migdałowe i mam pytanie: obrane migdały powinnam zalać znowu gorącą wodą, czy może być zimna? Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam mleko migdalowe, wstawilam do lodowki a na drugi dzien bylo skwasniale... co zrobilam zle..??

    OdpowiedzUsuń
  9. HUU HUU jaka moze byc przyczyna ze mleko bylo na drugi dzien kwasne :-( ??

    OdpowiedzUsuń