poniedziałek, 14 lipca 2014

CHŁODNIK Z JABŁEK, AWOKADO I OGÓRKA




Zupy zawsze mają swój czas w zimie i jesienią uwielbiamy, kiedy są gorące i aromatyczne. Tak przygotowane rozgrzewają nas  w zimne lub deszczowe dni. Wiosną dzięki zupą i warzywnym wywarom nabieramy witalności, tak chronimy się przez przeziębieniami. W gorące lato również nie może zabraknąć konkretnej zupy. Dlatego tak bardzo lubimy chłodniki. 
Ulubionym przez Polaków chłodnikiem jest chłodnik z botwinki, ten smak nie ma sobie równych. Na zimno sprawdza się wiele gęstych zup z sezonowych warzyw, zupa z kukurydzy z orzechami nerkowca będzie smakować również schłodzona.

Znakomitym składnikiem, z którego można przyrządzić ciekawą zupę na zimno jest awokado. Nadaje daniu wspaniałej konsystencji. Dziś awokado występuje w towarzystwie jabłek i ogórka. Z takiego połączenia wychodzi na prawdę orzeźwiająca, letnia zupa.

Zupę na zimno z jabłek, awokado i ogórka możesz podawać z grzankami, ryżem lub orzechami. 




 

Składniki:


2dojrzałe awokado 
2-3 duże ogórki
2 średniej wielkości jabłka
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
0,75L lekkiego wywaru z warzyw (musi być zimny)
2-3 listki oregano
czarna sól kala namak
sól morska
pieprz
zielona cebulka
ostra papryka w proszku



Przygotowanie:

♥ Awokado obierz i cały miąższ przełóż do kielicha blendera Vitamix.

♥ Ogórki umyj, obierz i wyczyść z pestek. Pokrój na mniejsze części i dodaj do awokado. 

♥ Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części jabłka (bez pestek). 

♥ Dodaj sok z cytryny, czosnek i liście oregano. 

♥ Zacznij miksować i dodawaj zimny bulion.

♥ Dodaj szczyptę soli czerwonej. Tak dla aromatu.

♥ Dopraw solą morską i pieprzem. 

♥ Przed podaniem dodaj posiekaną zieloną cebulkę i posyp papryką.

           






6 komentarzy:

  1. Podoba mi się kolor tej zupy, mówi "zjedz mnie" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię! tylko ile porcji wychodzi z podanych proporcji? (czuję że rymuję)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzi nie cały litr zupy, w zależności od głodomorów można to podzielić na 4-6 porcji :)

      Usuń
  3. Awokado idealnie się tu komponuje. Świetny pomysł na obiad w te upały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo! Owocowo-warzywne chłodniki u nas też na topie ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny ten chłodnik, nie mogę przestać jeść!!!! :)

    OdpowiedzUsuń