czwartek, 2 października 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z MASŁEM MIGDAŁOWYM , DYNIĄ I GRUSZKĄ CHIŃSKĄ






Oj wypadłam ostatnio z piekarskiego obiegu. Mój piekarnik mocno się na mnie obraził. Raz spalił mi ciasteczka, a parę dni temu wyciągnęłam z niego zakalec rodem pasztetu z resztek. Może kiedyś doczekam się własnej kuchenki, która nie pluje gazem, a piekarnik grzeje równomiernie. Ale trzeba przyznać, że w piekarnikach gazowych, nawet tych najstarszych, wychodzą najlepsze ciasta drożdżowe. Pieką się powoli, rosną i spokojnie nabierają rumieńców. Zawsze uważałam, że to nie lada wyczyn wyciągnąć z takiego gruchota nieprzypalony placek. Z podziwem patrzyłam na babcię, której nasz stary piekarnik był na prawdę dobrym przyjacielem. Chyba zawarli miedzy sobą  pakt, bo przy remoncie, kiedy rodzice wymieniali piekarnik na nowszy- elektryczny, babcia wciąż uważała to za niepotrzebne, a w jej oczach widziałam małe rozczarowanie. 

Z ciastami drżdzowymi oswajałam się podobnie długo, co z moim starym, humorzastym piekarnikiem. Teraz pieczenie ich to przyjemność i uważam je za jeden z łatwiejszych wypieków. Nie opanowałam jeszcze wersji bezglutenowej, takiej puszystej. Za co przepraszam. Ten wpis to mała odskocznia od obiecanych 100% bezglutenowych wypieków.

Możecie użyć dowolnego owocu, jabłka zwykłych gruszek lub ulubionej odmiany dyni. Dostałam od mamy uratowane 2 sztuki gruszek chińskich. To moje ukochane. Reszta została rozgrabiona przez sarny. Więcej o gruszce przeczytacie w starym poście o tutaj ---> gruszka chińska.

Do tego wszystkiego masło migdałowe podarowane mi od Primavika, trochę słodkiego syropu i jest na prawdę pysznie, pachnąco i jesiennie. 




Składniki:


450g mąki 500tki + do posypania blatu
1 kubek ciepłego mleka roślinnego lub wody
2 łyżki syropu z agawy
30g świeżych drożdży
3 łyżki stołowe oleju lub roztopionej margaryny roślinnej

1 gruszka
1/2 kubka startej dyni
3-4 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki słodkiego syropu np z agawy

Przygotowanie:

♥ Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. 
 
♥ Dodaj resztę mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Zostaw ciasto na 10 minut.
 
♥ Następnie pognieć chwilę ciasto i rozwałkuj je na placek grubości około 5-6mm.
 
♥ Słoiczek z masłem migdałowym włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Powinno się delikatnie roztopić.
 
♥ Owoce i dynie zetrzyj na tarce. 

♥ Równomiernie rozłóż na placku. Posyp obficie cynamonem. 

♥ Polej masłem migdałowym oraz słodkim syropem. 

♥ Zawiń w rulon, dokładnie dociśnij rękami by się nie rozwinął. 

♥ Przygotuj foremkę. U mnie okrągła tortownica o średnicy 25cm. 

♥ Rulon potnij na kawałki wielkości około 5-8 cm. W zależności od wielkości foremki. 

♥ Układaj kawałki ciasta zachowując małą odległość między nimi. Przykryj ściereczką. Zostaw na 15-20 minut, np. aż rozgrzejesz piekarnik.

♥ Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz, aż całość urośnie i nabierze ciepłej, rumianej barwy. 

 








      

10 komentarzy:

  1. to ciacho musi być obłędne! nie dosyć, że drożdżowe to w środku jeszcze z dynią i masłem migdałowym - genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miał być z masłem migdałowym i migdałami, ale gdzieś mi wywiało migały :D

      Usuń
    2. ja cię kręcę, jestem dumny z bycia weganem, ale jak patrzę na te zdjęcia to .... nigdy nie przestawaj robić co robisz

      Usuń
    3. ♥♥♥♥ miliard ♥ do Ciebie :))

      Usuń
  2. ja przez moment musiałam żyć bez piekarnika, za to z prodiżem (!) - to dopiero jest wyczyn - miał chyba 100lat, więc przez szybkę nic nie było widać, temperatura jedna (nie wiadomo nawet jaka), no po prostu hardcore ;) ale udawało się, drożdżowe wychodziło z niego, że palce lizać :) może jest coś w tych starych maszynach? pozdrawiam jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piecyk jest bardzo stary i też nie ma już regulacji temperatury, ale opanowałam go tak, ze już nic nie przypalam. Pizza i ciasto drożdzowe wychodzą najlepsze! :D :D Mam prodiż u rodziców, nikt go nie używa i mnie korci :D

      Usuń
  3. Jakie apetyczne ciasto :-) Przy najbliższej okazji wykorzystam przepis, bo lubię różne wariacje na temat ciasta drożdżowego.
    Czy da się czymś zastąpić masło migdałowe? To jedyny składnik, którego nigdy nie widziałam na oczy. Chyba, ze da się je zrobić domowym sposobem z garści migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć!
      Masło możesz kupić w sklepie, produkuje je Primavika. Warto poszukać w eko sklepach lub sprawdzić na ich stronie. http://www.primavika.pl/maslo-migdalowe-prazone/ Jest genialne. A jeśli masz dobry blender masło możesz zrobić sama, Lekko je praż na patelni, a potem miksuj z dodatkiem oleju np, rzepakowego.

      Usuń