wtorek, 5 stycznia 2016

BATATY PIECZONE Z POMARAŃCZĄ






Rozpoczął się karnawał. Dla imprezowiczów to pretekst do zabawy, imprez i tego by częściej zapraszać do siebie znajomych. Oczywiście domowe wieczory z garstką przyjaciół są wskazane przez cały rok, ale zimą dobre jedzenie i towarzystwo jest nam szczególnie potrzebne. No właśnie, przyszła zima brrrr...czy u Was też już śnieg zasypał wszystkie drogi? Czy to już ten czas by wyciągnąć i zasłuchać się z płycie Kajah i Bregowicza?

Zima czy niezima łapcie przepis na super bataty. Ziemniaków nigdy za wiele, szczególnie tych słodkich. 







2  łyżki oleju
1  łyżka shoarmy lub po prostu 50/50 papryki i kuminu
szczypta soli
natka pietruszki


sos:
sriracha



♥ Bataty umyj dokładnie w wodzie. Pokrój na około 1cm plastry.

♥ W małej miseczce wymieszaj olej, przyprawę i sól. 

♥ Bataty przenieś na blachę do pieczenia i posmaruj przygotowaną marynatą. 

♥ Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w około 5mm-1cm plastry i połóż na każdym talarze batata.


♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz bataty do miękkości czyli około 20minut.

♥ Przed podaniem posyp drobno posiekaną pietruszką  polej sosem.

♥ Jedz na ciepło! 





15 komentarzy:

  1. apetycznie! juz jakiś czas chodzą za mną pieczone bataty

    OdpowiedzUsuń
  2. w batatach jestem rozkochana tak samo jak w zwykłych ziemniakach :) z pomarańczą na pewno smakują świetnie, ale ciekawi mnie właśnie ten dodatek sosu na końcu, na pewno spróbuję ;) sama podałabym je pewnie z sosem z tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie ♥ chodzą za mną takie "kanapeczki" z batatów! na pewno wypróbuję Twój przepis bo składniki dla mnie idealne :) pozdro

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niebotycznie pięknie i pewnie smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bregović, nie Bregowicz ;) Nazwiska w BiH, Serbii i Chorwacji kończą się na ć, a nie na cz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam tak jak się czyta tudzież nie czyta bo z Chorwackiego jestem łysa.

      Usuń
  6. Słonecznie wyglądają, bardzo pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie robię te bataty... ale 20 minut to zdecydowanie za mało. Nie ma tu jakiejś pomyłki? Moje po 20 minutach są twarde i nic się nie przypiekło jak u Ciebie. Nastawiłam na 180 stopni, jak w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam, ale bez sosu, bo nie miałam składników. Pyszne, moim zdaniem pasowała do tego zwykła sałata z sosem winegret (tak to podałam).

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszneee!!! Od razu zrobiłam wersję na słodko - z cynamonem i przyprawą do piernika :) Proszę o podrzucenie jakiegoś kolejnego pomysłu, z czym by tu zapiec tego batata :) Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń