środa, 21 grudnia 2016

SELER JAK ŚLEDŹ W MUSZTARDZIE I CEBULI







Święta to wspaniały czas dla wegan. Nie dlatego, że naiwnie wierzymy w zmianę ludzi na lepszą;-)) Święta to czas kulinarnych wyczynów!! To w tedy możemy udowodnić, że dieta wegańska jest smaczna, może być Świąteczna i kreatywna. Świąteczne potrawy nie są nam obce. Od lat staramy się stworzyć ich roślinne, wegańskie odpowiedniki. 

I tak dawno, dawno temu powstał przepis na kotlety sojowe po greckuPamiętacie jeszcze te kotleciki smakujące jak karton? To były czasy!
Potem przyszedł czas na selera  w takiej samej marynacie z marchewką. 
Równie świąteczne i sylwetowe w Polsce bywają śledzie. Sama nie jadłam ich nigdy w życiu, za to nie stronie od ich wegańskich wersji. Śledzia można przygotować z boczniaków, klasycznie w oleju z cebulką. W mojej książce znajdziecie przepis na boczniaki po żydowsku, w galaretce z rodzynkami i przyprawą korzenną.
Klasycznie po wegańsku, będzie sięgnąć w takich przepisach po tofu. I tak powstają kolejne wariacje a'la śledziowe w sosie śmietanowym lub prosto w zalewie z octu z dużą ilością kopru włoskiego.

Dziś kolejny przepis. Coś absolutnie trafionego i pysznego. Seler w śledziowej marynacie. Znajdziecie w niej olej, musztardę, sporo pieprzu i jałowiec. Dla miłośników eksperymentu,  polecam dodać do zalewy parę listków glonów nori. 







1 seler
2-3 cebule
1/2 - 3/4 szklanki oleju (najlepiej pół na pół z olejem lnianym)
2-3 łyżki ostrej musztardy
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku
kawałek nori (około 1/2 arkusza)
1 łyżeczka oleju do smażenia


🐟 Selera obierz i pokrój w plastry. Niech mają grubość około 5mm. Następnie ugotuj selera w osolonej wodzie. Możesz też ugotować go na parze. Najważniejsze by zmiękł. 
EDIT: By seler nabrał smaku, gotuj go z dodatkiem majeranku, sosu sojowego. Możesz dodać 1 łyżkę gotowej przyprawy do ryb. 

🐟 Rozgrzej patelnie i usmaż z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głownie by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Możesz na patelnie dodać majeranek. Nie trzeba używać oleju. Ja go pominęłam, używam patelni z granitową powłoką firmy Ballarini. 

🐟 Cebule posiekaj w maski lub cienkie piórka. Przenieś do miski.

🐟 Cebule zalej olejem. Dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieć nożem. Dodaj też kawałki nori. Nieduże paski. 

🐟 Całość dobrze mieszaj drewnianą łyżką lub otwartą dłonią. 

🐟 Dodaj do miski selera i znowu dobrze wymieszaj. 

🐟 Całość posól.

🐟 Przenieś do słoika i zamknij. Trzymaj w lodówce i marynuj najlepiej 24-48 godzin.






25 komentarzy:

  1. Już nie raz widziałam selera jako zamiennik ryby, ale na razie boję się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Do pewnego czasu też seler jako ryba mnie nie przekonywał ale spróbowałam i z pełną odpowiedzialnością polecam. Seler smażony z wodorostami nori w niczym nie ustępuje smażonej rybie.

      Usuń
    2. Smaczne.. robię poraz kolejny

      Usuń
  2. Nie przepadam za śledziami ale takie wegetariańskie śledzie pewnie bym zjadła.
    Nie wiem czy zauważyłaś, że wszystko odbija Ci się w bombce. :) Ja kiedyś zamieściłam na blogu zdjęcie szafy i koleżanka uświadomiła mi, że w gałce na drzwiach szafy było widać mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam zdjęcia nago, więc nic nie szkodzi :D :D :D

      Usuń
  3. Chyba powtórzę po kimś, kto już wcześniej komentował :) Też nigdy nie pomyślałam o takim zamienniku, ale może warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie chodził ten selerowy śledzik po głowie już miesiąc, wczoraj się zmobilizowałam i zrobiłam. Można się bawić z marynatami! :D

      Usuń
  4. Brzmi ekstra! Okazało się, że święta spędzimy u siebie a nie u rodziny, więc jutro zakasuję rękawy i robię różne smakołyki. Pasztet z chrzanem będzie a teraz te selerki! Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Borze wielki tucholski! Właśnie zrobiłam te ''śledzie''. Seler jest wręcz cudowny w połączeniu z tą marynatą. ♥ Dopiero co włożyłam go do słoiczka (ale nie obyło się bez próbowania podczas produkcji)- i już nie mogę się doczekać, aż jutro zagości na wigilijnym stole. Chyba to będzie już stały świąteczny ''gość'' w mojej kuchni. Wielkie dzięki za przepis i życzę Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. selerowe śledzie zrobione i czekają na jutrzejszy wieczór;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super Seler!!! Od razu wiedziałam,że będzie pyszny,ale,że aż tak?! :-) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam. Jest naprawdę pyszny. Szczególnie po kilku dniach leżakowania w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć.
    Trochę po świętach, ale dopiero trafiliśmy na przepis i zafascynowani wrzuciliśmy już do słoików seler. Mamy tylko dwa strategiczne pytania:
    - czy zawartość w słoiku musi być cała, po brzegi zalana marynatą?
    - jak długo takie słoiki mogą leżakować w lodówce?

    Pozdrawiamy
    Ania i Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler nie musi pływać w zalewie, a może leżakować pewnie z tydzień max. To drugie trudno mi okrślić :)

      Usuń
  10. Witam, dzisiaj jadłam te ,,śledzie" u syna. Wspaniałe, super, bardzo smakowite. Ten przepis to rewelacja. pozdrawiam. Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry!
      Dziękuję. Uściski dla Pani i pozdrowienia dla syna. :)

      Usuń
  11. Jeden seler.Seler selerowi nie równy :) o jaką wagę mniej więcej chodzi? Czy też nie ma to znaczenia bo jeden kawałek czy kilkanaście w zalewie smakują tak samo? :) w jakiej ilości wody gotować selera? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię w tym roku!!! / Gosia z Warszawy

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana po prostu meeega 🙂🙂🙂 od kilku lat jestem weganką i tak na prawdę jedyne czego mi brakowało to właśnie smak śledzia ,kombinowałam z boczniakami (nie podchodzi mi konsystencja grzyba brrr) ,z tofu ale ten przepis przebija wszystko na głowę 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobione! Napisze jak posmakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjadlam caly litrowy sloik. Dzisiaj zrobilam drugi, z zamiarem aby wytrwal do Wigilii nietkniety. Pycha!!

      Usuń
  15. To jest GENIALNE! Marynuje się dopiero kilka godzin, ale muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść wszystkiego na raz 😃 Jestem pewna, że będę to robić baardzo często

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly