poniedziałek, 6 listopada 2017

PIEROGI Z FARSZEM Z BOCZNIAKÓW



Posiadanie nadmiaru boczniaków sprawiło, że stały się one ostatnio moim głównym składnikiem w gotowaniu. Były już flaczki z boczniaków, które ugotowałam rodzicom. Pokazałam im też jak robić genialne, podwójnie panierowane skrzydełka z boczniaków , a z reszty grzybów przygotowałam farsz.  Jest on bardzo prosty, jedyne czego będziecie potrzebować to pomocy przy lepieniu pierogów.  

Osobiście nie lubię lepić pierogów w samotności, jest w tym coś smutnego. Dlatego najlepiej lepić w towarzystwie. Chociaż moje dobre zamiary szybko zostały stłumione. Przygotowałam się to lepienia niczym zawodnik piłki ręcznej! Rozgrzałam dłonie, poskakałam w miejscu, rozciągałam kark... kiedy mama z szuflady wyciągnęła cudo-maszynkę do lepienia pierogów.

Szast!Past! Kiedy ja zlepiłam 4 pieróg mama już miała na swoim koncie 10. Moje ręczne zręczności przegrały. Ale pierogi i tak są smacznie. I można je szybciej ugotować i  zjeść!

W pierogach ważna jest również omasta. Tutaj podpowiadam jak zrobić tę naaajleeepszą. Przepis znajdziecie również w mojej książce. Omasta tzw skwarki z selera są miażdżąco dobre. Nie ma lepszych! 


Balot z grzybnią boczniaków można zamówić przez internet, kopic w sklepach ogrodniczych lub zamówić tutaj ----> MINI FARMY GRZYBOWE 






ciasto


3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju


farsz


600g boczniaków
2 cebule
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 ziarna ziela angielskeigo
3 jagody jałowca
sól
olej

omasta

kawałek selera
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie, ale polecam!)
olej duuużoooo




farsz

💚 Boczniaki posiekaj bardzo drobno.

💚 Cebulę posiekaj drobno  i przenieś na rozgrzaną patelnię z około 2-3 łyżkami oleju. 

💚 Dodaj przyprawy (prócz soli i pieprzu). Samaż aż, cebulka zmięknie.

💚 Dodaj boczniaki. Smaż, aż odparują. Grzyby na początku puszczą bardzo dużo wody. Trzeba je smażyć do 15 minut. 

💚 Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.

💚 Farsz musi ostygnąć. Wyciągnij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. 

💚 Dopraw solą i pieprzem. 

💚 Farsz można zmielić w maszynce do mielenia. Będzie bardziej zbity.




💚 Do miski przesyp mąkę. 

💚 Odmierz wrzątek i dodaj do niego sól. Wymieszaj.

💚 Wlej wodę do mąki i mieszaj drewnianą łyżką. 

💚 Następnie przykryj ściereczką lub inną miską i zostaw na 10 minut. 

💚 Dodaj olej.

💚 Ciasto wyrabiaj powinno być miękkie. Znowu przykryj i zostaw na 15-20 minut.

💚 Ciasto wałkuj na cienki placek i lep/wycinaj jak lubisz pierogi. 

💚 Gotuj w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyciągaj po 2-3 minutach.

Omasta

💚 Selera obierz i pokrój w małą kostkę. 

💚 Rozgrzej patelnię z olejem. Wrzuć selera. Smaż około 10 minut i dodaj sos sojowy. 

💚 Dodaj posiekaną cebulkę i smaż aż się zarumieni. 

💚 Seler i cebulę możesz smażyć osobno po czym gotowe połączyć w jednym rondelku. 

💚 Pierogi polewaj duuuużą ilością omasty!












6 komentarzy:

  1. A jakie pyszne pierogi , grzybowe najlepsze :) i jaszcze omasta smakowita

    p.s Alu czy ja dobrze zrozumiałam , gdzieś na blogu pisałaś chyba, że piszesz słodka książkę ?

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam jeszcze do ciasta dodać 1 łyżkę oleju
    a za to Twoje nadzienie musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaa faktycznie, też dodaję a zapomniałam napisać:D
      Dzięki!

      Usuń
  3. Mąka pszenna? Czy może być jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na pierogi wyszlo niesamowite- miekkie i takie delikatne. Omasta- niebo w gebie. Co do farszu natomiast, mam zastrzezenia. Jakos ta pietruszka mi sie z boczniakami gryzla. Chyba wolalabym tymianek.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly