września 11, 2019

BIAŁA FASOLA Z POMIDORAMI








Zaglądając na bloga co jakiś czas, można łatwo zauważyć że uwielbiam białą fasolę jaś. I nie chodzi tu o przekomarzanie się, że z  "fasoli da się wszystko". Kocham tę konkretną fasolę jaś tyczny. Grochy są duże, słodkawe i maślane. Uwielbiam piec fasolę w jabłkach (nie tylko od święta) , albo dusić ją w morzu oliwy z karczochami, fasolę nawet jestem w stanie grillować na szaszłykach!  Z fasoli przygotuję bajeczną pastę ziołową, albo jeszcze lepiej  zapiekę w wegańskim ragu a la sosie bolońskimbz toną wegańskiego sera. 
Białą fasolę wrzucam do prostego jedno garnkowego spaghetti... właściwie zobaczcie wszystkie przepisy tutaj pomysły się mnożą!  

Tym razem na talerzu lądują moje trzy ukochane składniki. Biała fasola jaś, pomidory i oliwa z oliwek. Przyda się też dobry ocet, niech będzie jabłkowy, z wina lub balsamiczny. Ocet nada ostrości i charakteru. Moim ostatnim obłędem jest ocet balsamiczny z pomarańczą








1 liść laurowy (niekoniecznie)
3 lub więcej garści kolorowych pomidorków
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek) 
\

💚 Fasole zalej wodą i zostaw na 10h. Następnie wypłucz i ugotuj z liściem laurowym do miękkości. Odcedź. 

💚 Pomidorki przekuj na połówki.

💚 Przenieś do miski. 

💚 Dodaj fasolę.

💚 Polej oliwą z oliwek , skrop octem, posól i popieprz.

💚 Zioła przesiekaj i dodaj do reszty.

💚 Całość przemieszaj.

💚 Jedz samo lub z ulubionym pieczywem.






5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, przepraszam, że akurat pod tym przepisem, ale nie wiedziałam gdzie to napisać. Polubiłam Twój blog, kupiłam książkę. Dziękuje za nie. Mam małą sugestię. Brakuje filtrów do wyszukiwania przepisów - chyba, że to ja nie umiem takowego znaleźć? Filtrowanie znakomicie by poprawiło wyszukiwanie przepisów na to, na co akurat ma się ochotę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji na komputer u góry strony po lewej jest wyszukiwarka. Pod przepisami są także tagi.

      Usuń
  2. najlepszy blog kulinarny i najlepsza autorka, która z takiego banału jak fasola, pomidory i zioła potrafi zrobić i pokazać arcydzieło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że danie z fasolą może być tak proste i kolorowe ;) Szukałam przepisów z nią, ponieważ wyczytałam, że jest ona dobrym źródłem witamin, a konkretnie to informację taką znalazłam we wskazówkach jakie jest najlepsze żelazo. Nie jem mięsa i często mam niską hemoglobinę. Zawsze sobie obiecuję, że w diecie uwzględnię produkty bogate w żelazo, ale wychodzi jak wychodzi. To danie jednak na pewno przygotuję :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl