stycznia 22, 2020

stycznia 22, 2020

DYNIOWA FOCACCIA Z GENUI - FOCACCIA GENOVESE ALLA ZUCCA




Focaccia to najbardziej popularny wypiek we Włoszech. To siostra pizzy i podobnie jak ona nie jedno ma oblicze. Może być cienka, może być gruba, z oliwkami, ziemniakami, cebulą lub rozmarynem... Je się ją od Alp po Morze Jońskie.  

Ta oryginalna, która  pochodzi z Ligurii- to klasyk znany wszystkim. Jest nieco grubsza i bardziej wyrośnięta. Focaccia ma miejsce na stole podczas obiadu (by wyjeść resztki sosu z talerza!) lub jako poczekadełko w restauracji. Jest używana również do przygotowywania bajecznych kanapek. W całej Italii w barach , kawiarniach, można kupić gotowe kanapki na małego gołda, lunch lub do aperitif. Te najczęściej jedzone są oczywiście totalnie proste. W przekrojony na pół kawałek focacci wkłada się mortadelę, trochę majonezu i rukole. Tyle z filozofii. 


Jestem samozwańczą królową focacci! Na szczęście sporo osób to potwierdzi. Focaccie piekę minimum raz w tygodniu. Kocham ją tak bardzo, że wolę ją od kupnego pieczywa. Moja ulubiona focaccia to taka z pomidorami, które rozrywam bezpośrednio na jeszcze surowym cieście. Lubię też cienką focaccię z tartą cukinią, której nauczyłam się w Rzymie.
Czasem lubię zaszaleć i na moim placku pojawiają się mniej oczywiste dodatki takiej jak winogrona z cebulką. Z resztą na blogu znajdziecie sporo sprawdzonych i smacznych przepisów na focaccie. 

Tym razem do ciasta na focaccie dodałam ...dynię! Nadaje pieczywu piękny ciepły kolor, focaccia jest też bardzo wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Z resztą nie dajcie się zwieść, focaccia alla zucca już od dawna króluje we włoskim Internecie i w kuchniach! Dynię z powodzeniem zastąpić można puree z batata lub buraka. 

Focaccia będzie  smaczna  sama, zjedzona polana oliwą, lub do makaronu. Tak, tajemnica szczecia w życiu polega na jedzeniu pieczywa do pasty!
Pięknie wyrośnięta foacaccia kusi by przerobić ją na kanapkę. Poszalałam i użyłam wegańskiej szyneczki.







200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
15-20g świeżych drożdży lub 5-7g suchych
sól w płatkach lub gruboziarnista
igiełki rozmarynu

dodatki:
 wegańska szynka
rukola
pomidor
majo

💚 W misce połącz wodę, drożdże i cukier. Zostaw na 15 minut. 

💚 Dodaj pure z dyni, sól i powoli zacznij dodawać mąkę.

💚 Ciasto powinno być sprężyste i nawet dobrze jeśli będzie trochę lepić się do palców.

💚 Kiedy ciasto zacznie odlepiać się od ścianki miski dodaj około 5 łyżek oliwy. 

💚 Wyrabiaj około 20 minut.

💚 Miskę posmaruj trochę oliwą i przenieś do niej ciasto. Przykryj wilgotną szmatką i zostaw do wyrośnięcia 1-2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

💚 Przygotuj formę do pieczenia i wysmarują ją oliwą. 

💚 Nie szczędź na oliwie. Nigdy piekąc focaccie nie oszczędzaj oliwy.

💚 Przenieś ciasto do formy i je rozciągnij. 

💚 Zostaw na około 15 minut.

💚 Rozgrzej piekarnik do 220-230 stopni.

💚 W wyrośniętym cieście palcami zrób dołki. Palce powinny bez problemu zatapiać się w cieście.

💚 Polej ciasto oliwą i posyp solą w płatkach. Można też posypać igiełkami rozmarynu.

💚 Piecz od 15-20 minut aż focaccia się zarumieni.

💚 Przed krojeniem poczekaj aż się ostudzi. 


KANAPKA

💚 Przekrój kawałek focacci na pół.

💚 Jedną stronę posmaruj wegańskim majonezem lub musztardą.

💚 Ułóż rukolę, kawałek pomidora i duuużo wegańskiej szybki.

💚 Przykryj drugą częścią focacci.









9 komentarzy:

  1. Myśle że robotę robią „święte drożdże” ❤️ A przepis napewno wypróbuje ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Drogi Wegan Nerdzie, a czy jeżeli wykorzystać w przepisie zmiksowaną marynowaną dynię, to operacja się powiedzie, czy kwas z marynaty może zaburzyć pracę drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem , trzeba spróbować :)

      Usuń
    2. I co, udało się z tą marynowaną dynią?

      Usuń
  3. Czy robiłaś może też wersje bezglutenową? Moja jest właśnie, w trakcie wyrastania i trochę się boję co z tego wyjdzie ��

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mogę zrobić puree,jeśli mam dynię marynowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z dyni marynowanej absolutnie nie uda sie zrobic puree. To puree nie bedzie mialo takich wlasciwosci jak powinno

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. robię ją już 4 raz w przeciągu tygodnia , jest przepyszna :) polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń