września 24, 2013

września 24, 2013

PIECZONA DYNIA





Pieczona dynia to  smak jesiennych dni. Z pieczonej dyni można ugotować znakomitą zupę krem, przygotować smakowitą pastę do kanapek,  wykorzystać  ją jako farsz do pieczonych warzyw lub lazanii.  Z kaszą tudzież ryżem stanie się pełnowartościowym daniem. Jest  znakomitym składnikiem to wymyślnych potraw.


Pieczona dynia to również smaczna przystawka lub dodatek do dania głównego. Można jeść ją samą, z ziołowym dresingiem lub z lekkim majonezem ryżowym z dodatkiem cytryny lub soku z pomarańczy.



1kg dyni
1 czerwona cebula
gałązki świeżych ziół: oregano/ tymianek/szałwia
sól morska
świeży pieprz 
oliwa
czosnek (wg. uznania )


♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
 
♥ Dynię pokrój w plastry lub kostkę. Usuń gniazda nasienne. Przełóż na blachę.

♥ Cebulę obierz i pokrój w piórka. Połóż na dyni.

♥ Dodaj parę ząbków czosnku. Pieczony czosnek to idealna przyprawa, warto go mieć. Jest intensywny i słodki!


♥ Całość posyp gałązkami świeżych ziół. 

♥ Posól i popieprz. 

♥ Skrop oliwą (około 2 łyżki stołowe). 

♥ Piecz około 30 minut.











 

2 komentarze:

  1. Świetna piosenka haha :D

    Zaraz będę tworzyć mini nernik z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczoną dynię hokkaido, jak tylko zaczyna się sezon to jem ją codziennie- nigdy mi się nie znudzi!!! :)

    OdpowiedzUsuń