sobota, 19 kwietnia 2014

ŚWIĄTECZNY ŻUREK Z GRZYBAMI






Do idealnego żurku, którego można zajadać nie tylko podczas świat, ale przez cały rok potrzeba parę rzeczy.
Po pierwsze, tydzień przed gotowaniem zupy należy ukisić mączny zaczyn. Przepis na żurkowy zakwas znajdziecie tutaj
Kolejnym istotnym składnikiem jest bulion warzywny. Najlepiej kiedy jest intensywnym z dodatkiem sosu sojowego. Obowiązkowo do bulionu wrzućcie pare suszonych prawdziwków.
Te dwie receptury są najważniejsze, ale żaden żurek nie będzie tak dobrze smakować, jeśli zabraknie w nim ugotowanej marchewki, czy ziemniaka. Koniecznie trzeba go dobrze doprawić pieprzem, nie zaszkodzi ozdobić rzeżuchą i koperkiem. 

W tym roku, żurkiem zajęłam się osobiście. Specjalnie dla taty i dla żartu dla brata w zupie wylądowały sojowe kiełbaski z Polsoji. Mam nadzieję, że i bez tych specjałów żurek jest wyśmienity!
Bo postnie nie znaczy niesmacznie! ;)


Składniki:



czarny pieprz
1 marchewka
seler naciowy
parę suszonych podgrzybków 
2 liście laurowe
3 jagody jałowca
3 ziela angielskie
ugotowane ziemniaki
dla szpanu biała kiełbaska sojowa
rzeżucha
koperek


Przygotowanie:


♥ Jeśli masz świeży bulion wyłów z niego marchewki i grzybki. Resztę warzyw odsącz. Nie będą potrzebne. Jeśli  nie masz już warzyw. Obierz i umyj marchewkę. Pokrój ją na małe kawałki i dodaj do bulionu. Seler umyj pokruj i również dodaj do zupy. Dodaj też parę suszonych prawdziwków liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Całość zagotuj i gotuj około 10 minut.

♥ Dodaj zakwas na żurek i mieszaj. Niech całość gotuję się na małym ogniu kolejne 10 minut, aż żurek zgęstnieje. 

♥ Zupę podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Rzeżuchą i koperkiem. Nie zapomnij doprawić czarnym pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz