niedziela, 8 czerwca 2014

PYSZNA PASTA Z AWOKADO Z PAPRYKĄ




Przepisów na śniadania i lunche nigdy dość. Prosiliście mnie na fb o pastę z awokado, więc nie mogłam odmówić. Sama uwielbiam smarowidła z awokado. To bardzo wdzięczyny owoc. Z awokado można przygotować wspaniały sos np do makaronu, lub dip z jarmużem do warzyw z grilla. W mojej ulubionej sałatce z czarnego ryżu z chilii też nie może go zabraknąć.  
Pasty z awokado wychodzą bardzo proste; nie trzeba nic gotować ani miksować. Najważniejsze to kupić dojrzałe , czyli miękkie awokado, które idealnie rozgniecie się pod widelcem. 

Jeszcze nie dawno uważałam, że idealną przyprawą pasującą do awokado jest sos sojowy. Bardzo smacznie podkręca nieco mdły smak awokado. Od zeszłego miesiąca moje wnioski się zmieniły. Jeśli posiadasz czarną indyjską sól Kala Namak, nie bój się jej użyć. Z awokado smakuje bajecznie. Cudownie wpasuje się w  smak całej pasy. Obiecuję, że śniadaniowe kanapki znowu nabiorą znaczenia w dziennym jadłospisie. 

Do pasty z awokado bardzo dobrze pasuje ogórek. Świeży szczypiorek z rzodkiewką też zdadzą egzamin kanapkowych dodatków.
Będąc w sklepie kup więcej awokado, na pewno pasta Ci posmakuje i będziesz chciał/a więcej! 






Składniki:


2 dojrzałe awokado
średnio ostra czerwona papryczka chili lub kawałek słodkiej czerwonej papryki
łyżka stołowa soku z cytryny
ulubione dodadki do kanapek


Przygotowanie:

♥ Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Łyżką wydłub miąższ do miski. Rozgnieć awokado na pastę. 

♥ Papryczkę umyj i posiekaj drobno. Jeśli nie lubisz ostrości wybierz mniej ostrą papryczkę lub zwykłą słodką odmianę. 

♥ Dodaj posiekaną paprykę do awokado. 

♥ Dopraw pastę sokiem z cytryny i szczyptą czarnej soli Kala Namak.

♥ Całość wymieszaj.

♥ Pasta nadaję się od razu na kanapkę! 





9 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkie wege pasty do chleba, zwłaszcza z awokado! intryguje mnie dodatek czarnej soli, już nie pierwszy raz widzę ją jako dodatek do jakiejś wegańskiej pasty, jednak sama nigdy nie miałam okazji zakupić, czy spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham avocado! Na pewno wypróbuję pastę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Awokado uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awokado to w ogóle taki pewniak: można dodać kakao i zmiksować na budyń albo zrobić pikantną pastę. Zawsze na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże, to jest takie pyszne, jem tę pastę już czwarty dzień, totalnie się uzależniłam. Dzięki, Wegan Nerd, jesteś wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie boska, wspaniała, najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam. Jemy z mężem codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak długo taka pasta może leżeć w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu przechowywać taką pastę?

    OdpowiedzUsuń