środa, 2 lipca 2014

MĄKA Z MIGDAŁOW. PULPA Z MIGDAŁOW





Migdały mają wiele zastosowań w kuchni. W kuchni wegańskiej szczególnie grają ważną rolę. Można przygotować z nich pyszne mleko, zdrowe i idealne do śniadaniowych potraw. Resztki namoczonych migdałów to składnik na pyszny twarożek, używany nie tylko do kanapek. Można z nich przygotować również wspaniały waniliowy pudding. 

Suche, wcześniej niemoczone migdały też świetnie sprawdzają się w kuchni.  Zmielone z dodatkiem płatów drożdżowych wspaniale zastępują parmezan. Zmielona migdałowa pulpa wykorzystywana jest również w kochii surowej tzw RAW. Miłośnicy surowych deserów nie pomijają pulpy z migdałów lub innych orzechów w słodkich spodach do ciast. Z dodatkiem mielonych daktyli są niezastąpione.
Pulpę z migdałów tzw mąkę można stosować w pieczeniu tradycyjnych, aczkolwiek bezglutenowych ciast.
To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają produktów pszennych i tęsknią za dobrymi słodkimi wypiekami.

Mąkę, pulpę z migdałów możecie kupić gotową w sklepie. Warto jednak zrobić ją w domu. To duża oszczędność.  

Przygotujcie mąkę bowiem niebawem na blogu pojawi się wyśmienity wypiek z jej udziałem.


 



200g blanszowanych migdałów





♥ Kup blanszowane migdały bez skórki. Umieść je w kielichu blendera najlepiej w takim o wysokich obrotach jak VitaMix
Miksuj około 1 minutę, aż uzyskasz sypki proszek. 





4 komentarze:

  1. ta 'pupla' świetnie nadaje się jako nadzienie do naleśników! nie ma to jak domowe mleko i tak pyszne pozostałości, które kreatywnie można wykorzystać :) samo zdrowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można kupic migdały ze skórą, zamoczyć je i obrać, trochę roboty, ale i oszczędność. Wiadomo w skórce są tańsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmiksowanie ze skórką też nie będzie dużym wykroczeniem ;)
      bo jak obierzesz to musisz poczekać na całkowite wyschnięcie bo inaczej z mąki nici

      Usuń
  3. Ja zawsze kupuje zwykle ze skorka i wykorzystuje po zmieleniu jako make.

    OdpowiedzUsuń