marca 26, 2020

marca 26, 2020

FOCACCIA PRZEPIS PODSTAWOWY






Na blogu znajdziecie wiele przepisów na focaccie. Znajdziecie rzymską focaccie z tartą cukinią,  apulijską z ziemniakami w cieście,  liguryjską dyniową, kolorową z winogronami ale postanowiłam że muszę wrzucić tu taki taki  przepis podstawowy

Taką focaccię robię najczęściej, a piekę focaccie bardzo często. Czasem wolę ją zamiast chleba! Więc kiedy mam ochotę na pieczywo lub kanapki w ruch idą drożdże i mąka. 

Instrukcje do przepisu znajdziecie również na moim instagramie. Ten przepis jest uniwersalny, zamiast soli można sięgnąć po inne,klasyczne dodatki jak pomidorki, cebula, grillowane warzywa. Pamiętajcie jednak, że im mniej tym lepiej. 

Pamiętaj:

  • nie śpiesz się
  • woda może być z kranu, niech będzie ciepła ale nie wrzątek!
  • mąka najlepiej włoska typ 0 , 00 lub zawyła typ 450 lub 500
  • nie pytajcie mnie o inne mąki,focaccia nie wyjdzie tak wspaniała jak na mące pszennej. Tutaj ważny jest gluten i do jemu zawdzięczamy bąble powietrza, puszystość i wilgotność.
  • z drożdżami suchymi postępujemy tak jak ze świeżymi
  • na każdym etapie używaj dobrej, smacznej oliwy extra vergine
  • pieczemy grzałki góra - dół
  • najlepiej na 4 pięterku czyli wyżej ponad środek, ale nie na samej górze. 





300ml ciepłej wody
15g świeżych droższy lub 5-7g suchych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
do 450-500g mąki typ 0, 00
morze oliwy z oliwek

filiżanka wody
1 łyżeczka soli

💚 Do miski- najlepiej ceramicznej przelej wodę. Dodaj cukier i drożdże. Dodaj 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj by drożdże się rozpuściły. Przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut.

💚 W tym czasie drożdże powinny się obudzić, a na wierzchu pojawi się pianką.

💚 Dodaj sól.

💚 Dodawaj stopniowo i powoli mąkę mieszając dłonią. Nie dodawaj całej odmierzonej mąki na raz. 

💚 Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. 

💚 Ciasto może lepić się do rąk. Jeśli robisz ciasta drożdżowe na słodko, zapomnij o tym doświadczeniu. Tutaj chodzi o co innego.

💚 Dodaj kila (z 7) łyżek oliwy i wyrabiaj, baw się ciastem. Im dłużej tym lepiej. Wzmocni to łańcuchy glutenu. Focaccia będzie miękka, wyrośnięta puszysta i najlepsza.

💚 Miskę i ciasto lekko polej oliwą. Przykryj ściereczką i zostaw na około 2-3h lub dłużej. Ale niech czas nie przekracza 12h przy takiej ilości drożdży. Tu wcześniej mogłam wprowadzić w błąd.
Po połowie czasu możesz ciasto przełożyć. Zwilż dłonie wodą, chwyć ciasto pod spodem na środku podnieś do góry niech się rozciągnie i składaj na zakładkę. Odwróć miskę/pojemnik o 90 stopni i powtórz wszystko z 4 storn.

💚 Przygotuj otłuszczoną formę lub blachę do pieczenia. 

💚 Przenieś "wylej" ciasto na blachę. NIE WAŁKUJ! 

💚  Opuszkami palców rozciągnij ciasto. Rob palcami dołeczki. Palce same powinny wchodzić w ciasto. Zostaw na jeszcze 40 minut. 

💚 W filiżance rozpuść sól. 

💚 Polej focaccie 3 łyżkami roztworu.

💚 W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230-250 stopni

💚 Polej focaccie obficie oliwą. 

💚 Zamiast roztworu soli, możesz użyć soli w płatkach. 

💚 To foccaccia podstawowa.

💚 Możesz focaccie posypać świeżym rozmarynem, rozerwij kilka pomidorów, dodaj oliwki lub uprażoną cebulę.  

💚 Piecz około 10-20 minut aż focaccia się zarumieni. 

















26 komentarzy:

  1. Przy tytule powinna być adnotacja - Przed śniadaniem nie czytać! Grozi udławieniem własną śliną. - ;) Pysznie się czyta i zrobi się na pewno :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko skąd drożdże, sklepy świecą pustkami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone drożdże i mąkę 00 kupiłam przez internet. Do stacjonarnego sklepu chodzę tylko raz w tygodniu uzupełnić zaopatrzenie. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dalej brak odpowiedzi. Skąd te drożdże???

      Usuń
  3. Długo się robi ale warto!Pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten przepis, mega mega dzięki! Emocjonalnie podróżuję sobie do Genui i tamtejszych focaccerii.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rośnie! Będzie z oliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. GE-NIAL-NA!!! Foccacię z tego przepisu robię teraz po raz drugi, jest przepyszna! Najlepiej przypomina tą z Genui. Polecam dodać cebulę na wierzch :).

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko...to smakuje jak niebo! ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Dałoby się oliwe zastąpił olejem rzepakowym? Nienawidzę posmaku oliwy z oliwek, a foccacia wygląda super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! zazwyczaj używam rzepakowego o nazwie Tucholski: ciemna barwa, niefiltrowany, nieoczyszczany i jest bardzo dobrze. używam tego oleju do wszystkich włoskich dań zamiennie z oliwą.

      Usuń
  9. Już chyba nigdy nie skorzystam z innego przepisu, ze szparagami pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak tylko dodam, że w wersji pełnoziarnistej też jest przepyszna (wiadomo, że smak nie jest ten sam, ale i tak wychodzi genialna). :)

    OdpowiedzUsuń
  11. da radę zrobić na zakwasie? (mam zakwas orkiszowy)?

    OdpowiedzUsuń
  12. jejku, znowu środek sesji i środek nocy, a ja zamiast się uczyć, ugniatam ciasto na focaccię. jest przewspaniała! dzięki za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis TO JEST ZŁOTO! ❤🧡💛

    OdpowiedzUsuń
  14. Na jaki rozmiar blachy przewidziana jest ta porcja ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba za długo trzymałam w za wysokiej temperaturze 20min na 250 bo wyszedł kamień. A wszystko było wspaniale do momentu pieczenia ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Człowiek nie zrobi tak dobrego kamienia jak matka natura, nie ma co próbować

      Usuń
  16. Nie wiem co zrobiłam źle. Początek zapowiadał się doskonale, drożdże z wodą, 3 łyżkami mąki i cukrem po 20 minutach wyglądały obiecująco, ale po stopniowym dodaniu około 400 gramów mąki wyszedł kamień. Koszmarny, twardy, zbity kamień. Mąka 00, dodawana łyżkami w partiach, pojęcia nie mam co mogło pójść aż tak bardzo źle:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest totalnie mój comfort przepis, robię chyba setny raz!!!!! Uwielbiam cię Ala!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wyszło świetne, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń