piątek, 12 sierpnia 2016

PROSTY PRZEPIS NA ŚMIETANĘ Z TOFU






Śmietana się przydaje w każdej kuchni, nawet wegańskiej. Czasem ma się ochotę zabielić zupę lub zagęścić sos. Są też takie przepisy, gdzie bez śmietany ani rusz!
Dlatego mam dla Was bardzo szybki przepis na śmietanę z kostki naturalnego tofu. Prawda, że sprytne?

Taką śmietanę wykorzystasz do sosu śmietanowego z kurkami.
Jako składnik sosu do zapiekania topinamburów.
Przyda się też w przepisie na świąteczne tofu w sosie śmietanowym
Albo jako dodatek do bajecznego bakłażana 




1/2-1 kostki naturalnego tofu
1/3 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny(niekoniecznie)
szczypta cukru (niekonieczie)


❤ Przenieś tofu do pojemnika w którym będziesz miksować. 

❤ Miksuj i powoli dolewaj wody, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.  

❤ Jeśli potrzebujesz śmietany o lekko kwaśnym smaku w tym momencie miksując dodaj sok z cytryny. 

Chcesz śmietaną polać naleśniki z dżemem Dodaj do tofu szczyptę cukru.



6 komentarzy:

  1. O rany, lecę po tofu, śmietana przyda się choćby do jutrzejszego obiadu! Dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O takim wykorzystaniu tofu jeszcze nie słyszałam :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie chodzą za mną kurki w śmietanie :) Tylko problem taki, że ostatnio nie mogę trafić na dobrą śmietanę roślinną, muszę wypróbować tą według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, muszę się przekonać do tofu i wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Planuję jutro pierogi z jagodami, a ta śmietana lekko dosłodzona pasuje do nich idealnie! c:

    OdpowiedzUsuń